Sernik z truskawkami

4.62 avg. rating (92% score) - 29 votes

Sernik jest dobry na wszystko. Zawsze i wszędzie. Uwielbiam piec serniki, i zawsze, ale to zawsze robię je spontanicznie. Nie jestem mistrzynią w ich pieczeniu, bo niejednokrotnie mi opadają i pękają, ale nigdy nie zdarzyło się, żeby mnie zawiodły w smaku. Tak też jest z tym sernikiem. Gładki, ale nie kremowy, raczej ciężki i zbity. Dodatek truskawek dodaje mu charakteru. Jest po prostu pyszny. Idealny na letnie dni. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 150g ciastek neo lub oreo (bez nadzienia – nadzienie należy usunąć)  lub innych dowolnych herbatników*
  • 70g masła

Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać by powstał ‚mokry piasek’. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić. Wyłożyć ciastkami dno tortownicy, wyrównać. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 700g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego z Piątnicy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 duże jajka
  • około 400g truskawek umytych, wysuszonych i pozbawionych szypułek

W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt i budyń. Wszystko dokładnie zmiksować, ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Gotową masę wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Truskawki przekroić na pół, i równo wyłożyć na wierzchu masy serowej.

Piekarnik rozgrzać do 180°C, wsadzić do niego sernik i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki odstają od formy a środek jest ścięty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

*gdyby przypadkiem przyszło wam do głowy użycie całych ciastek, razem z masą, nie róbcie tego, zamiast smacznego spodu wyjdzie Wam mokra breja

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Smacznego!

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

33 odpowiedzi na „Sernik z truskawkami

  1. avatar Aga pisze:

    Czy można zalać galaretką, czy lepiej nie?

  2. avatar bluemike pisze:

    Super wygląda, super smakuje, udał się za pierwszym razem.

  3. avatar Dorota K. pisze:

    Sernik już siedzi w piekarniku, co prawda truskawki nie są jeszcze mocno słodkie, ale jestem pewna, że ciasto będzie pyszne, jak zresztą wszystkie, które piekłam na podstawie Pani przepisów :)

  4. avatar Daria pisze:

    Witam, chcialam zapytac czy mozna pominac budyn, a jesli nie to czy ma byc on ugotowany czy prosto z paczki? Nigdy nie pieklam sernika a po komentarzach i zdjeciu nabralam ogromnej checi sprobowac :) Dzieki za odpowiedz

  5. avatar Magda pisze:

    Asiu, serniczek zrobiony i już prawie zjedzony 😉 jak dla mnie dobry, ale ja serniki tak średnio lubię 😉 ale mężowi i gościom smakował 😉 chyba nawet bardzo, bo z ledwością udało mi się schować kawałek, żeby zrobić zdjęcie – w takim tempie znikał ze stołu 😀 więc to chyba najlepsza ocena 😉 dziękuję Ci za suuuper przepis 😉 pozdrawiam cieplutko 😉

  6. avatar Magda pisze:

    Hej Asiu 😉 wieczorem będę piekła ten serniczek, tyle że w większej formie 😉 mam nadzieję, że będzie pyszny 😉 tylko mam pytanko, czy można go piec w „kąpieli wodnej” czy nie bardzo?
    PS. wkradł Ci się mały błąd na początku przepisu, zamiast „dodać roztopione masło” jest „ciasto” 😀 ale to taki mały szczegół 😀
    Myślę, że się nie zawiodę na Twoim przepisie, już kilka razy z Twoich przepisów korzystałam i zawsze (no, prawie;) ) z sukcesem 😀 pozdrawiam cieplutko 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Spokojnie możesz go piec w kąpieli, jeśli masz taką ochotę. Błąd już poprawiłam, dziękuję za czujność :)
      Mam nadzieję, że sernik spełni Twoje oczekiwania:)
      pozdrawiam!

      • avatar Magda pisze:

        Też mam nadzieję, że będzie mi smakował, bo serniki tak średnio mi smakują, ale truskawki.. 😉 mmm… mogłabym je non stop jeść 😀 no i przemawia do mnie ten przepis, bo sernik i truskawki to jest coś, co mój mąż uwielbia 😀 a jak wiadomo, przez żołądek do serca 😉

  7. avatar Aga pisze:

    Sernik jest naprawdę cuuuuuudowny;-) mój ulubiony;-) Piekłam go dwa razy 😉

  8. avatar Przemo007 pisze:

    Sernik wykonany. Mimo, że serniki nie są moją specjalnością to kolejny z Twoich przepisów przekłada się na mój kulinarny sukces. Pychota, niebo w gębie. Dzięki !!!

  9. avatar Anita pisze:

    Odkąd pojawiły się twarogi pudełkowe, pokochałam serniki pod różną postacią 😉

  10. avatar Kamila pisze:

    Sernik dzisiaj wczoraj upiekłam, wyszedł pyszny :-) Pani przepisy są niesamowite, dziękuję i pozdrawiam :):):)

  11. avatar elka pisze:

    Jesli moge cos dodać- dlatego zbity bo nie ma piany która doda puszystości -ja robie tak samo ale zółtka mieszam z cukrem a z białek robie piane wszystkie składniki mieszam i dodaje 2 łyzki grysiku a piane mieszam delikatnie w jednym kierunku aby połaczyla sie z masa serową -gwarantuje ze bedzie pyszniejszy-polecam

    • avatar Asiek pisze:

      W tym rzecz, że on miał być zbity:) Zbity, nie znaczy niedobry. Gdy chcę, żeby był puszysty i lekki, to oczywiście ubijam białka:)
      Pozdrawiam:)

  12. Sernik – REWELACJA!!!! Nie da się opisać smaku! A ten zapach wanilii, który unosi się w kuchni podczas studzenia! Mmmm! Mówiłam Ci już, że jesteś genialna? Jeśli nie to robię to teraz: Jesteś Genialna Słodka Babeczko :) Serdecznie pozdrawiam i życzę słonecznej niedzieli:)
    Zapraszam: http://blondynkagotuje.blogspot.com

  13. Jeśli chodzi o serniki to ufam Ci :) Twój sernik z żurawiną – boski w smaku! Teraz czekam, bo Twój Sernik z Truskawkami siedzi w moim piekarniku:) Nie mogę się doczekać :) Serdecznie pozdrawiam!

  14. proszę o kawałek…musi być pyszne:)

  15. avatar Majana pisze:

    Asiu, sernik wygląda bosko! Chętnie bym zjadła taki właśnie.
    Śliczny i pyszny. A ja je uwielbiam :)

  16. avatar Kaś pisze:

    absolutnie cudowny i tak kuszący! pewnie trudno skończyć na jednym kawałku :)

  17. avatar weroni pisze:

    Twoj sernik wyglada pieknie:)Niestety mam zawsze z takimi ciachami w okraglej formie problem.Ty je robisz w tortownicy o wym.22 cm .Niestety dla mojej rodziny jest za mala.Mogla bys mi doradzic jaka ilosc sladnikow potrzebuje na tortownice o wym 28.cm.Czasami robie podwojna porcje(ale mysle ze to bedzie za duzo)albo polowe porcji wiecej.Tak w przyblizeniu:)prosze i dziekuje za wspaniale przepisy:)Twoje ciasta zawsze sie udaja :)

    • avatar Asiek pisze:

      Musisz do tej formy zrobić sernik z 1,5 porcji, będzie ok.Czas pieczenia też może się nieznacznie wydłużyć, ale to już musisz obserwować sernik. Dziękuję za mile słowa, cieszę się, że moje ciasta się udają:)
      Pozdrawiam!

  18. smakowicie wygląda :) musze i ten spóbować :) i.. czekam na 3bita!:D

  19. avatar Maggie pisze:

    Dawno nie robilam sernika, a teraz nagle nabralam na niego ogromnej ochoty. Bosko wyglada! No i ciemne spody bardzo lubie.

  20. avatar iza pisze:

    cudownie wygląda!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *