Sernik karmelowy

4.31 avg. rating (86% score) - 49 votes

To jest sernik z serii tych, które znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dopiero za trzecim podejściem udało mi się zrobić zdjęcia. W takim tempie go ubywa. Jest przepyszny, wbrew pozorom nie za słodki. Kremowy, ale zwarty. Polubią go zarówno dorośli, jak i nasze pociechy.  Moja córcia ogólnie nie lubi ciast, ale ten sernik zajada tak, że się uszy trzęsą. Powstał jak to często bywa, z zupełnego przypadku, podczas przeglądu lodówki… Kto lubi karmel, na pewno nie będzie zawiedziony. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 130g ciastek digestiwe lub herbatników
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao

Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać kakao i roztopione masło. Wymieszać tak, by powstał ‚mokry piasek’.

Dno tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić. Wysypać na dno pokruszone ciastka i wyrównać powierzchnię. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500g tłustego twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego* (użyłam wiaderkowy, ‚Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 250g mascarpone
  • 200g kajmaku (gotowej masy krówkowej)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyża mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, kajmak, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Zmiksować składniki na jednolitą, gładką i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym (ale tylko do połączenia się składników, nie za długo, by zbyt nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180°C, wsadzić sernik i  piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki są ścięte a środek lekko sprężynuje. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schodzeniu udekorować sernik masą z kajmaku, mascarpone i śmietany kremówki.

Masa na wierzch sernika:

  • 100g mascarpone
  • 100g kajmaku
  • 100ml śmietanki kremówki (musi być mocno schłodzona)

Ubić mascarpone z kremówką na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać kajmak i ubić razem. Gotową masę rozsmarować na wierzchu schłodzonego sernika.

*jeśli użyjecie twarogu o niskiej zawartości tłuszczu, dodajcie do sera 50g miękkiego masła

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Sernik karmelowy | Caramel cheesecake

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

78 odpowiedzi na „Sernik karmelowy

  1. avatar Tyśka pisze:

    Czy kajmak mogę zastąpić karmelowym kremem wedlowskim?
    Pozdrawiam :)

  2. avatar Kasia pisze:

    Po raz pierwszy robiłam ten sernik na miniony weekend na męża imieniny, gościom bardzo smakował ten serniczek, jest inny niż te wszystkie które do tej pory robiłam bądź jadłam u innych. Pyszny. Polecam go w 100%
    :) pozdrawiam

  3. avatar Agata pisze:

    Witam, czy jak dam 1 kg sera z wiaderka zamiast 500g serka i 250g mascarpone to wyjdzie dobrze czy musze jednak troszke zmienic proporcje? :)

  4. avatar aga_sz pisze:

    Witam,
    Robiłam kiedyś ten sernik i jest przepyszny :). Mam pytanie czy ten krem karmelowy nadaje się do przełożenia tortu.
    Pozdrawiam Cieplutko,
    Agnieszka

  5. avatar aga_sz pisze:

    Witam,
    Robiłam kiedyś ten sernik i był pyszny. Mam pytanie czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu? Mam zamówienie od syna na tort czekoladowo karmelowy no i do czekoladowych blatów byłby w sam raz. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam,
    Agnieszka

  6. avatar emi sa pisze:

    kolejne podziękowanie za super przepis, serniczek pychotka i jaki ładny :) nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia . wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

  7. avatar Joan pisze:

    Witam. niestety nie posuadam piekarnika tylko piecyk elektryczny który ma stała temperature 200 stopni czy sernik mi sie wtedy uda?

  8. avatar sloneczko pisze:

    Nie jestem fanką serników, ale ten pokochałam:*. Przepis co prawda relatywnie drogi jeśli chodzi o składniki, ale ten smak…

  9. avatar asia pisze:

    Witam Panią,

    Chciałabym zrobić ten sernik na dużej blasze prostokątnej. czy podwoić ilość składników ? Piec dłużej ? Jak pani myśli ? Proszę o poradę i dziękuję.

    • avatar Asiek pisze:

      Nie wiem, jakie ma wymiary ta blaszka. Proporcje trzeba będzie na pewno zwiększyć. To proste działanie matematyczne.
      Długość pieczenia może pozostać, ale i tak należy przed końcem sprawdzić, czy sernik jest już upieczony (boki powinny być ścięte a środek lekko sprężynować).

      • avatar asia pisze:

        Witam. Zrobiłam sernik na dużej blasze, podwajając dokładnie ilość składników. Pięknie wyrósł, nie mogłam się nadziwić. Niestety :-)… chyba za szybko uchyliłam drzwiczki piekarnika, bo sernik zupełnie opadł. Ale i tak jest smaczny. Może niepotrzebnie piekłam z termoobiegiem ?

        • avatar Asiek pisze:

          Z sernikami jest tak, że jeśli są zbyt długo mieszane po dodaniu jajek, to mogą się mocno napowietrzyć i wówczas sernik opada. Ja uchylam drzwiczki piekarnika od razu po upieczeniu, więc to raczej nie jest przyczyną opadania… Natomiast nigdy nie piekę sernika na termoobiegu. To mogła być przyczyna opadnięcia.
          Ale cieszę się, że mimo to był smaczny.

  10. avatar Mmm pisze:

    Stało się.. Popełniłam ten sernik w ten weekend.
    Zacznę od zalet. Jest bardzo delikatny w smaku. Składniki idealnie do siebie pasują. Nie mogłam doczekać się niedzieli, kiedy w końcu go spróbuję.. Jest rewelacyjny! Jeżeli ktokolwiek zastanawia się, czy go upiec z czystym sumieniem polecam! Przepyszny- sernik numer 1 w moim domu. Nie mogłam odpędzić od niego Męża :) (nawet w nocy słyszałam znajome otwieranie pojemnika na ciasto :)) Masa na wierzchu jest stworzona do tego ciasta :)
    co do wad.. ma tylko jedną. Za szybko znika!

    Pani Asiu od dwóch lat korzystam z Pani przepisów. Nie sztuką jest dobrać składniki, sztuką jest dobrać proporcje by komponowały się w pyszną całość. Tak jest z Pani przepisami. Tworzy Pani cuda! Gratuluję i dziękuję
    !

  11. avatar mariposa pisze:

    Pyszności!!!!

  12. avatar Mmm pisze:

    Zamierzam zrobić w weekend ten sernik. Czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii? Ewentualnie czy mogę go pominąć?
    Pozdrawiam

  13. avatar Marta pisze:

    Robiłam, wyszedł przepyszny!!! Moj Mąż, który nie przepada za ciastami, zjadł prawie cały. Super przepis!

  14. avatar ewelinaaa pisze:

    jakie wymiary blachy?

  15. avatar glebowicz pisze:

    sernik przepyszny,poszedł jak woda.zresztą wszystkie przepisy super.pozdrawiam i dziękuję.benia

  16. avatar Ania pisze:

    Fantastyczny sernik! Przepyszny, delikatny, puszysty, odpowiednio słodki…
    Uwielbiam Pani stronkę. Przyznaję, że często wykorzystuję Pani przepisy, aby zachwycić moją rodzinkę i znajomych zarówno „na słodko jak i na słono”. Przepisy są bardzo starannie przygotowane, a dzięki temu z Panią piecze się naprawdę bardzo łatwo.
    Dzięki wielkie, pozdrawiam.

  17. avatar Magda pisze:

    Sernik przepyszny !!! Wilgotny i ogólnie cudowny ! Zniknął u mnie w mgnieniu oka :-)) do tego ma taki niesamowity kolor.

  18. avatar __OLA pisze:

    Witam!
    Piec ten sernik w termoobiegu, góra i dół czy tylko góra?

    Pozdrawiam ciepło! :)

  19. avatar Iwona pisze:

    Wreszcie zrobiłam ten sernik, choć na górę nie robiłam już masy kremówkowo-kajmakowej, a czekoladę z uprażonymi płatkami migdałów. Sernik bardzo smaczny, choć przyznam szczerze, że moim „Number One” nadal pozostaje sernik z żurawioną!!! określam go mianem exclusive!!

  20. avatar katarzynka pisze:

    sprawdziłam;)
    proste w przygotowaniu i naprawdę przepyszne!
    szczerze polecam!;)

    • avatar Agnieszka pisze:

      Witam.
      A jakie proporcje Pani proponuje na blachę 24 albo na blachę 26 bo niestety mniejszej nie mam; ( podwoić wszystkie składniki??
      Dziękuję za inf
      Pozdrawiam

  21. avatar Edyta pisze:

    Sernik najlepszy jaki jadłam, staram się być na diecie i nie podjadać, zrobiłam go dla gości ale już opędzlowałam 1/4 ;)) Mam nadzieję, że goście szybko przyjadą bo jeśli nie… To będę musiała poczęstować ich ciastkami ;))

  22. avatar Dorota K. pisze:

    serniczek wyszedł rewelacyjny 😀 i nawet kuzyn, który nie przepada za ciastem zjadł aż dwa kawałki :)

  23. avatar kapsiucka pisze:

    sernik pychota

  24. avatar Ewa Capri pisze:

    następny w kolejce do zrobienia :)

  25. avatar gość pisze:

    Witam, serniczek jest bardzo pyszny i wyśmienity ;)) zrobiłam na urodzinki teściowej ; była zachwycona jak resztę gości ;))

  26. avatar cichy pisze:

    oooo…. fajne :) w sam raz do latte. Albo może nawet lepiej – do kawy mrożonej.

  27. avatar Pati pisze:

    witam, czy można zamiast polskiego twarogu użyć angielskiegi full fat soft cheese?

  28. Można kawałeczek? Wygląda nieziemsko!

  29. avatar cukrowawrozka pisze:

    Wygląda tak idealnie, kremowo, równiutko.. <3

  30. avatar Beata pisze:

    Wygląda oszołamiająco!

  31. avatar Dorota pisze:

    Zrobiłam serniczek. Dobry, tylko ma jedną wadę, przy krojeniu spód zostawał sam sobie.
    Pozdrawiam

  32. avatar Iwona pisze:

    Mi wyszedł jakiś taki kwaśny… czy to wina twarogu czy raczej taki ma być ???

  33. avatar Ania pisze:

    Serniczek się udał – był pyszny :) i dziś znów go zrobię :)

  34. avatar ugotujmyto.pl pisze:

    Obłędny:)! Ostatnio też robiłam podobny więc wiem jak to jest z tym znikaniem ciasta;)!

  35. avatar Ania pisze:

    Właśnie się piecze ..:)

  36. avatar Iwona pisze:

    Asiu zachęcona koljnym sernikiem z Twej strony przymierzam się do jego wykonania. W związku z tym mam jedno pytanie – jakiej masy kajmakowej używasz?? Na rynku jest kilka marek tej masy o różnych pojemnościach, a do tego smakowych. Czytałam kiedys na jakimś forum różne opinie co do „markowych mas” i z tego, co pamiętam nie wszystkie były pozytywne.
    pozdrawiam:)

    • avatar Asiek pisze:

      Ja używam masy z Gostynia, takiej bez smaku. Uważam, że jest to najlepsza masa z ogólnie dostępnych. Możesz też zrobić taką masę sama, gotując puszkę mleka zagęszczonego słodzonego, przez 2,5 -3 godziny, puszka musi być cały czas przykryta wodą. A jak zrobisz sernik koniecznie się pochwal.
      Pozdrawiam

      • avatar Iwona pisze:

        dziękuję Ci kochana za radę – napewno doniosę jak wyszedł, choż zanim sie do niego przymierzę raz jeszcze skuszę się na ten z żurawioną (poprzednio zrobiłam bez – z braku dostępności tego deficytowego przed świętami produktu – ale za to ten smak sera….palce lizać)… wymyśliłam na dzien matki takie ciasto: czekoladowy dół, na górę – za Twoim przepisem z tortu bezowego „Sowy” – mascarpone, kremówka i masa kajmakowa (widziałam taką nowość – truflowa z alkoholem), a w środek ciasteczka Grisbi z nadzieniem czekoladowym…czy masz moze doświadczenie z tymi ciasteczkami??? nie wiem, jak się zachowają w tej masie (rozmokną na papkę?? będą twarde nadal??), ale chyba podejmę wyzwanie (mój mąż już mnie dopinguje i dopytuje kiedy będzie wreszcie to ciacho;)
        PS. gdyby nie Twoja strona, za którą i Twoje przepisy jestem Ci dozgonnie wdzięczna, zapewne bałabym się podejść do ciast wychodzących poza standardowe przepisy z „kajecika mej mamy „, a które są naprawdę ekskluzywane i robią oszałamiajace wrażenie smakowe:) raz jeszcze wielkie dzięki:)

        • avatar Asiek pisze:

          Nigdy nawet nie słyszałam o takich ciasteczkach, więc nie mam pojęcia jak się zachowają w masie.
          Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie.

  37. avatar Aleksandra pisze:

    idealny! równiutki, zapewne pyszny :)

  38. Śliczny sernik. Gratulacje.

  39. avatar karmel-itka pisze:

    juz sobie wyobrażam jak smakuje…

  40. avatar iza pisze:

    cudownie wygląda

  41. avatar Majana pisze:

    Prezentuje się pysznie i bardzo ładnie.:)
    Karmelowy musi być naprawdę smaczny.
    Pozdrawiam Asiu :*

  42. avatar Ania pisze:

    O rany! Wygląda pysznie! Już zgłodniałam… :)

  43. avatar Banocka pisze:

    robiłam taki tyle że z trochę innego przepisu..Z racji że ser był chudy sernik mi opadł ale i tak zniknął w zastraszającym tempie. polecam ten wypiek bo jest fantastyczny. To zdjęcie kawałka serniczka z filiżanką kawy kusi niemiłosiernie :).

  44. avatar GrowingUp pisze:

    Sernik i kajmak dla mnie to połączenie wręcz za dobre!. Kocham obie rzeczy;)

  45. avatar Meg O pisze:

    Ooo kurcze, ta zimna majówka chyba przywiodła na kubki smakowe potrzebę czegoś naprawdę słodkiego – przynajmniej ja tak to zinterpretowałam i również upiekłam sernik z karmelem! Twój jest śliczny! I w zupełności się zgadzam,że znika nie wiadomo kiedy … nawet nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia ukrojonemu kawałkowi 😀 U mnie przepis dopiero zawita 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *