Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Sernik z białą czekoladą i żurawiną
29 votes, 4.31 avg. rating (86% score)

Gdy podczas porządków w zamrażarce znalazłam woreczek pięknej żurawiny, to wiedziałam jak ją wykorzystam.  Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Taki sernik chodził za mną od dawna. Żurawina w serniku sprawia, że mimo sporej ilości białej czekolady nie jest on mdły. Dla mnie idealny. Jeśli jesteście fanami żurawiny nie zawiedziecie się. Polecam Wam bardzo!

Zapraszam również do przeglądnięcia pozostałych moich serników.

Przepis własny.

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Spód:

  • 120g ciastek digestive  (mogą być zwykłe herbatniki)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć blenderem. Wszystkie składniki połączyć tak, żeby powstał mokry piasek.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o śr. 20 – 22cm. Schłodzić przez czas przygotowania masy serowej.

 Masa serowa:

  • 400g twarogu przynajmniej 2 krotnie zmielonego (może być z wiaderka, użyłam ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 150g mascarpone
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka budyniu  waniliowego (proszku)
  • 60g cukru pudru
  • 200g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • około 200g mrożonych lub świeżych żurawin (jeśli nie macie, możecie dać wiśnie, też będzie smacznie)

Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.

Do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę i wstawić na dno nagrzanego do 180°C piekarnika. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50minut (mój sernik był równy z blaszką, jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić  czas pieczenia). Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Sernik z białą czekoladą i żurawiną | Cheesecake with white chocolate and cranberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Ciasta, Serniki i powiązany ze składnikami , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

60 odpowiedzi na „Sernik z białą czekoladą i żurawiną

  1. avatar Kasia M. pisze:

    Na jaką średnicę jest przepis?

  2. avatar Ola pisze:

    Mój ulubiony sernik ! :) Nie ma lepszego.Piekę go po raz czwarty :)Najlepsze połączenie smaków i prosty w wykonaniu/SUPER !!!!!!!!!!!!
    :-)

  3. avatar Patrycja pisze:

    Wczoraj wieczorem robiłam serniczek, właśnie leżakuje w lodówce. :) Już drugi raz robiłam, więc o wiele lepiej wyszedł niż za pierwszym. Niestety trochę z przygodami, bo przy kruszeniu herbatników spalił mi się mikser (wymienna końcówka z blenderem). Na szczęście na końcu kruszenia. Dlatego do miksowania musiałam użyć starego weterana – miksera mojej Babci. :) Na szczęście wyszedł pięknie. Ostatnio zrobiłam z wiśniami, wczoraj z truskawkami. Dzisiaj będziemy próbować na urodzinach mojej siostry. Super przepis Babeczko. :)

  4. avatar Ewa pisze:

    Sernik się studzi, wygląda bardzo apetycznie, chociaż trochę opadł. Degustacja będzie jutro :)

  5. avatar Paulina pisze:

    sernik super! dzisiaj wypróbowany:) zamiast łyzki budyniu waniliowego dałam łyżkę śmietankowrgo z białą czekoladą, do tego dołożyłam cukier z prawdziwą wanilią, zamiast pasty, a żurawinę miałam suszoną namoczoną uprzednio w wodzie:) super przepis!:) następna wersja będzie z mrożonymi wiśniami:)

  6. avatar beatawg pisze:

    GENIALNY!!! Nie spodziewałabym się, że żurawina tak będzie idealnie się komponowała z sernikiem z białej czekolady:)

  7. avatar Malina pisze:

    A wyjdzie ten serniczek jeśli będzie piekarnik grzał tyłko z dołu? Mam taki stary piekarnik i boję się trochę… Pięknie wygląda Pani ciacho :)

    • avatar Asiek pisze:

      Powiem szczerze, że nie wiem, nigdy nie piekłam sernik z grzałką tylko od dołu, może potrzebować więcej czasu, do upieczenia, a i to nie wiem, czy góra się upiecze. Przykro mi, ale nie bardzo umiem pomóc…

  8. avatar Iwona pisze:

    witam, dalam ponieść się pożądaniu i… zrobiłam to cudo, wszkaże bez żurawiny (nigdzie przed świętami nie moglam jej kupić – w Almie została tylko cenówka:(), ale położyłam na górę czekoladę z kremówką i prażone płatki migdałów i …wyszło genialnie!! Przyznam, ze bałam sie bardzo mi z tego wyjdzie, bowiem ser kubełkowy zamiast jak zawsze być twardy był lejący się – wyszła mi zupa serowo-waniliowa, w rozpaczy dodałam 2 małe budynie i sypnęłam grysikiem…sernik wyszedł obłędny – dzięki Pani Asiu po raz pierwszy sama byłam zachwycona smakiem i strukturą – to było to czego szukałam od tak dawna pięknąc różne serniki:) Zamierzam ponowić próbę z żurawiną (czuję jeszcze lekki niedosyt;)).

    P.S. dla zaintersowanych – żurawina mrożna jest obecnie w Almie – 350g za 11,49zł, Carregourr -650g w cenie 14,90zł, a wiśnie w Realu z Hortexu są w cenie 7,99zł za 450g.

  9. avatar ANDZIA pisze:

    witam
    W sobotę piekłam serniczek z białą czekoladą i żurawiną- trzeba wspomnieć , że oprócz trzech tortów to moje trzecie ciasto w życiu , które sama upiekłam ;-). Przepis jest wspaniały i jak widać spokojnie można go zrobić mając tak marne doświadczenie jak ja ;-). Dla pozostałych zaznaczam, że zrobiłam go z suszoną , namoczoną wcześniej ( około 2 godzin ) żurawiną- zachowała się podobnie jak rodzynka także śmiało kobiety nie biegajcie i nie szukajcie mrożonej bo szkoda waszego cennego czasu ;-). Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo zniknął w mgnieniu oka . Zainspirowana tym przepysznym ciastem postaram się zrobić własną wariację i prześlę zdjęcie ( mąż wymyślił wersję z mleczną czekoladą i skórką pomarańczową ) .
    Na święta mąż zachwycał się bajaderkami a ja babką śmietankową , która również wyszła rewelacyjna .
    Kochana Asiu tak się cieszę, że znalazłam Twojego bloga . Cudownie go prowadzisz i prowadź jeszcze przez 100 lat ;-)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo mi miło się czyta takie komentarze, fajnie, że mnie znalazłaś i mam nadzieję, że jeszcze nie raz skorzystasz z moich propozycji:)
      Pozdrawiam!

  10. avatar Malwi pisze:

    Cudny ten serniczek. Zrobiłam go na tą Wielkanoc ale z wiśniami. Też wyszedł super. Bardzo kremowy z wyraźną nutką białej czekolady. Pyszotka polecam

  11. avatar Katina pisze:

    Witam serdecznie :) przepis, jak i serniczek wygląda rewelacyjnie :) Będę piekła na święta, ale mam pytanie czy można użyć suszonej żurawiny lub wiśni, które mam zawekowane? :)

  12. avatar Ewa pisze:

    Mrożona żurawina jest dostępna w delikatesach Alma :)

  13. avatar Iwona pisze:

    witam,
    Szukam sernika marzeń, jak z dzieciństwa, choć to raczej mało realistyczna wersja, bo stale wybieram taki w kubełku, poszukując ideału do takiego mielonego twarogu, bo nie znosze mielenia zwykłego sera i obawy, ze spotkam kwasielicę w kostce;) jaki Pani poleca: Pilos, Piątnica, Mój Ulubiony, Jana???
    Chciałam sie dowiedziec jakiej Pani użyła białej czekolady, ostatnio robiam sernik z polewą z białej czekolady z kremówką i …. masa wyszła obrzydliwie paskudna, a z czekoladą gorzką była palce lizać. Może to kwestia marki czekolady??? Proszę Panią o informację – jaki ser kubełkowy z ww. jest najlepszy zdaniem Pani i jaka biała czekolada. Jeszcze mam pytanie co do tej kąpieli wodnej czekolady – masa jest płynna jak jest gorąca ???- czy taką gorącą wlewam do masy serowej??? czy ten ser mi się nie zetnie i nie zważy???? dziękuję za pomoc i inoformacje

    pozdrawiam i życzę Pani i wszystkim forumowiczom WESOŁYCH ŚWIĄT

    • avatar Asiek pisze:

      Używam tylko sera z Piątnicy lub ‘Mój ulubiony’. One mają dużą zawartość tłuszczu i nie są ‘papkowate’. Dodatkowa zaleta jest taka, że nie trzeba już dodawać do nich masa. Jeśli chodzi o białą czekoladę, to do rozpuszczania musi być b. dobrej jakości. I innym razie nie bardzo chce się rozpuścić, robią się grudki. Z reguły używam milki i nie ma z nią problemu. Ostatnio miałam po prostu białą kuwerturę i to jest najlepsze rozwiązanie. Nie można dodawać do masy serowej gorącej rozpuszczonej czekolady, tylko trzeba ją lekko przestudzić. Może być letnia.
      Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt!

  14. avatar D pisze:

    wygląda super,smakuje pewnie jeszcze lepiej! Szkoda tylko,że nie mogę dostać żurawiny mrożonej :( ale zastąpię wiśniami i mam nadzieję,że chociaż w wyglądzie dorówna Twojemu!
    Uwielbiam Twój blog i fanpage,prowadzone ze straszną dbałością i wszystko wygląda rewelacyjnie!
    A glupiutkimi komentarzami zawistnych zazdorśników nic się nie martw !
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt x

    • avatar Asiek pisze:

      Jestem pewna, że z wiśniami będzie smakował równie wspaniale:) Dziękuję za ciepłe słowa. Dostałam dziś na fanpagu tyle wsparcia, że się nawet tego nie spodziewałam.
      Również życzę pogodnych świąt:)

  15. avatar Kasia pisze:

    Nie żebym się wymądrzała, bo sama mam z tym ciągle problemy, ale piszę się zamrażarce. Wiem, dla mnie też to śmiesznie brzmi i ciągle sobie powtarzam zamrażaRka i zamrażaLnik – smieszne, podobne a jedno przez R a drugie przez L :) nie publikuj tego :) a serniczek cudowny!

  16. avatar Agusia pisze:

    Witam serdecznie. Sernik wygląda bosko i chcialabym go zrobić na święta, ale zastanawiam się czy jeśli wykorzystam do niego żurawinę suszoną wcześniej namoczona przez cała noc udałby się, bo nigdzie nie moge dostać mrożonej żurawiny :(

    • avatar Asiek pisze:

      Nie mam pojęcia, jak ta żurawina zachowa się po namoczeniu. Możesz zamiast niej użyć wiśni, też będzie pysznie. Ale jak zdecydujesz się na tę namoczoną żurawinę to daj znać, jaki będzie efekt, będzie to pomocne na przyszłość:)
      Pozdrawiam.

  17. avatar Justyna pisze:

    Pani Asiu. Dziś zrobiłam sernik z Pani przepisu. Muszę przyznać, że zarówno ja, jak i mój niesamowicie wymagający chłopak jesteśmy zachwyceni. Trochę ułatwiłam bo zamiast białej czekolady użyłam mleczną i nie dodałam żurawiny, ale i tak jest wyśmienity (aż wolę nie myśleć jak by smakował w Pani wersji). Polecam ten przepis dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu. Myślę, że trzeba się bardzo postarać by coś zepsuć :) Ja na pewno będę się nim popisywać na imprezach :) Dziękuję!!

    • avatar Asiek pisze:

      Dziękuję za miły komentarz, to mi pozwala wierzyć, że to co robię, jest komuś potrzebne:) Cieszę się, że sernik smakował, polecam wersję z żurawiną i biała czekoladą:)
      Pozdrawiam serdecznie:)

  18. avatar sylwia pisze:

    Mam pytanie dotyczące tego sernika można go zrobić na duzą blache tylko z 1kg twarogu reszta składników według przepisu.Robiłam wiele pani przepisów co prawda nie wyszły aż tak profesjonalnie jak pani ale bliscy się zachwycają.bardzo dziękuje za super przepisy czekam na nowości z owocami.pozdrawiam

  19. avatar Anahitka9 pisze:

    Uwielbiam serniki z biala czekolada:) Twoj wyglada na bardzo kremowy, wyobrazam sobie jak wspaniale smakuje:)

  20. wygląda przepysznie!

  21. avatar gin pisze:

    Ja już się tak długo przymierzam do sernika z żurawiną i białą czekoladą, i coś ciągle nie mogę go upiec… Więc na razie pouśmiecham się do Twojego, bo wygląda cudnie :)

  22. wow, wygląda tak apetycznie, że tylko nastawić talerzyk ;-) Dziękujemy za zdjęcie!

  23. avatar Przemo007 pisze:

    Witam ! Właśnie myślałem z jakim sernikiem zmierzę się w najbliższy weekend – już wiem ! Wygląda bardzo apetycznie – w piątek podejmuję wyzwanie ! Dzięki za przepis , dam znać kto wygrał ;-)

  24. Stunning cake! Love white cakes!

  25. avatar Joza pisze:

    mialam przyjemnosc probowac i uweilbiam. Rewelka – Pyszny spod i masa, biala czekolada mniam, nie wspomne o zurawinie:-)

  26. avatar Anita pisze:

    Asiu jakiej użyłaś żurawiny i gdzie kupiłaś? Bo w sklepach tylko suszona, a ja nie lubie takiej za bardzo. I powiedz- nie jest kwaśna ta żurawina w serniku? I troche nie rozumiem tego elementu przepisu z wrzącą wodą, jakbyś mogła wyjasnić byłabym wdzięczna :) Z góry dziękuje i pozdrawiam :_

    • avatar Asiek pisze:

      Tak jak napisałam w przepisie, użyłam mrożonej żurawiny. Miałam zamrożoną jeszcze z jesieni. W jakimś markecie widziałam mrożoną, ale nie mam pojęcia gdzie:( Suszona się do tego sernika nie nadaje, już lepsze będą wiśnie. Żurawina jest lekko kwaskowa, ale doskonale to współgra ze słodyczą białej czekolady. Na dno piekarnika wkładasz miseczkę, naczynie z wrzącą wodą, a sernik wkładasz normalnie, na kratce, czy tam blaszce na środkowym poziomie i pieczesz. Dzięki parze, która powstanie sernik będzie bardziej kremowy i delikatny.

  27. avatar Droczilka pisze:

    Sernik wyglada zjawiskowo pysznie! “:-)

  28. avatar Nemi pisze:

    Wow! Wygląda obłędnie! Mogę kawałek? Z dokładką od razu:)

  29. avatar urtica1 pisze:

    Piękny jest Twój sernik i z białą czekoladą. O żurawinie nie wspominam, wygląda bajkowo w serniku. Pozdrawiam Asieńko.

  30. avatar iza pisze:

    z białą czekoladą?? ojj toz to rozpusta ;)

  31. Bajeczny sernik :) BRAWO!

  32. avatar Majana pisze:

    Cudowny jest ! Zamarzył mi się taki.
    Mniamku:)
    Pyszne zdjęcia! :)

  33. avatar Pyśka pisze:

    No nie może być przecież niedobry, takie połączenie jest idealne;-)

  34. avatar magma pisze:

    pyszności, uwielbiam takie serniki:)

  35. avatar Chocoholiczka pisze:

    Piękne zdjęcia! :) A i sernik jaki na nich apetyczny :) jedno z moich ulubionych sernikowych połączeń :)

  36. wygląda przepyszniaście :)

  37. avatar Monika i Zuzia pisze:

    Mniam wygląda pysznie :) Jestem fanką białej czekolady i żurawiny. Na pewno zrobię ale na kruchym cieście te ciasteczka degestive w moim domu nie mają amatorów.
    Pozdrawiam

  38. avatar Aleksandra pisze:

    juz wczoraj mnie zachwycał na zdjęciach :)