Makowe ciasto z kruszonką | Poppy seed cake with streusel

Makowe ciasto z kruszonką

Dziś postanowiłam upiec coś, z czego mój Mężuś będzie zadowolony. Bo wyobraźcie sobie, potrafi powiedzieć, że nic dobrego nie robię:( No to niech ma i nie gada głupot. Niby rolada makowa, ale jednak nie do końca. Bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe. I co ważne, szybko się je robi. No i ta kruszonka… Tym razem nie mogłam się oprzeć i byłam pierwsza w obskubywaniu jej. Polecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony w gazetce ‘Wypieki z kruszonką’.

Makowe ciasto z kruszonką | Poppy seed cake with streusel

Składniki na ciasto:

  • 325g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml letniego mleka
  • 1 żółtko
  • 30g cukru
  • 50g roztopionego masła
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, drożdże rozpuścić w letnim mleku i wlać do mąki, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 – 40 minut.

W tym czasie przygotować masę makową.

Masa makowa:

  • 250ml wody
  • 150g zmielonego maku (kupiłam gotowy mielony)
  • 100g cukru
  • 150g marcepanu pokrojonego w drobną kostkę (starłam na grubych oczkach)
  • około pół szklanki bułki tartej (ja dodałam pokruszony suchy biszkopt)

Wodę zagotować, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosypać jeszcze bułkę tartą. Odstawić do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować równo masę makową i złożyć boki ciasta do środka – najpierw jeden, potem na niego drugi. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 90g cukru
  • 15g cukru wanilinowego
  • 90g roztopionego masła

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą tak, by powstały grudki.

Piec w temperaturze 200°C przez 35 – 40 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko nabierało koloru, po 20 minutach przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystudzeniu polukrować.

Makowe ciasto z kruszonką | Poppy seed cake with streusel

Makowe ciasto z kruszonką | Poppy seed cake with streusel

Makowe ciasto z kruszonką | Poppy seed cake with streusel

Makowe ciasto z kruszonką | Poppy seed cake with streusel

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Jolek
Jolek
8 lat temu

Asiu kolejny raz powtarzam… na Ciebie (czytaj Twoje przepisy) zawsze można liczyć. Uwielbiam drożdżowe z makiem – ale jakoś tak nie mam odwagi na rolade po prostu nie wychodzi a tu… zawijaniec a jakże… dziś zrobilam. Pyyyszności.
Polecam dla posiadaczek (czyli trochę leniuszków jak ja) maszyny do chleba. Ponieważ zrobiłam to właśnie w maszynie, na programie “ciasto rosnące”.
Rewelacja DZIĘKUJĘ
Ps. Rogale śniadaniowe z Twojego przepisu też wyrabia za mnie maszyna ☺☺☺
Pozdrawiam

Jagna
Jagna
9 lat temu

Witam, czy mogę prosić o bardziej szczegółowe instrukcje odnośnie zawijania tego ciasta? Z góry dziękuję, Jagna

JOLEK
JOLEK
10 lat temu

Ślicznie wygląda i smacznie – zastanawiam się czy można ściślej złożyć i upiec w keksówce? Jak myślisz Asiu?

Paulina
Paulina
11 lat temu

upiekłam to ciasto wczoraj i wyszło jak zwykle… w smaku pyszne ale opadło na środku.. makowiec jest to jedyne ciasto (robiłam chyba z 5 z różnych przepisów) które mi nie wychodzi 🙁 zawsze opada… może mi ktoś wyjaśnić dlaczego? w piekarniku piekne wyrośnięte, a tylko je wyjmę po upieczeniu opada…

Paulina
Paulina
11 lat temu

jeśli mam gotowy mak (opakowanie 900g ) to ile dać tej masy, połowę? czy mniej?

ak
ak
11 lat temu

pieklam w weekend – wyszlo pyszne!!! polecam!!!

dgzdg
dgzdg
11 lat temu

ale ujowy ten przepis moja córka piekła to ciacho mając 8 lat nic specjalnego

jola
jola
11 lat temu

Zrobilam,polecam bo jest pyszne !!!!
Super przepis:)
Pozdrawiam,Jola:)

abbra
11 lat temu

Nie wierz mężowi – na pewno się z Tobą droczy ;))

Ciasto wygląda bardzo apetycznie ! Zapisuję przepis – na pewno się przyda 🙂

kasia, slodkiefantazje

Asiu, uwielbiam drożdżowe, a drożdżowe z makiem i kruszonka to już prawdziwa rozpusta 🙂 wypróbuje niebawem 🙂

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie

Nie jestem pewna czy kiedyś jadłam makowe ciasto z kruszonką, zachęciłaś mnie tym, że łatwo się robi 🙂

alebabka.blogspot.com
11 lat temu

Twoja strona jest doskonała! każdy wypieki prezentuje się idealnie. Lubie tu zaglądać bo wszystko mi niesamowicie smakuje:)

Margarytka
11 lat temu

Bardzo lubię wszelkie ciasta z makiem… no i drożdżowe z kruszonką, więc proszę rzuć kawałeczek 🙂 Wygląda mega apetycznie.

Kaś
11 lat temu

ile kruszonki… jest co skubać 🙂

justka2712
11 lat temu

Kruszonka mnie urzekła! A ciasta makowe uwielbiam 🙂

Majana
11 lat temu

Asiu, wspaniałe jest to makowe ciasto! Aż mi świętami zapachniało!
No jak to nic dobrego nie robisz?? Same pyszności ja tu widzę. Oj droczy się z Tobą Twój mąż, droczy ;P
Pozdrawiam Was:)

ilovebakepl
11 lat temu

Oj coś czuję, że na święta to ciasto u mnie zagości 😉

Nemi
11 lat temu

Oczarujesz go tym ciastem:) Sama chętnie poskubałabym go (ciasto, nie męża;). Pozdrawiam!

iza
11 lat temu

bardzo lubię ciasta z makiem:) tak teraz myslę że dawno nie piekłam