Ciasto z czereśniami

4.76 avg. rating (95% score) - 25 votes

Przeprowadzka do nowego domu, oprócz oczywistych korzyści typu więcej miejsca, większa swoboda, piękny ogródek itp, ma jeszcze dodatkowe zalety. A mianowicie sąsiedzi, którzy mają dobre serce i pyszne czereśnie:) I tymi właśnie pysznymi czereśniami niedawno zostałam obdarowana. Ku mojej  uciesze, bo czereśnie bardzo lubię. A, że zjeść ich wszystkich sama nie byłam w stanie (bo moja rodzina nie jada takich pysznych rzeczy), to upiekłam smakowite ciasto. Czekoladowy spód w stylu murzynka, pyszna warstwa czereśni a wszystko przykryte sernikiem. Czy można chcieć czegoś więcej? Oczywiście obdarowałam nim również moich sąsiadów:). Polecam Wam bardzo!

Przepis znalazłam na pysznym blogu Domowe wypieki.

Ciasto z czeresniami / Cake with cherries

Składniki na ciemne ciasto:

  • 250g margaryny (użyłam masła, bo wg mnie ciasta z masłem są dużo smaczniejsze)
  • 200g cukru (dałam brązowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 750g twarogu trzykrotnie zmielonego, lub z wiaderka (takiego właśnie użyłam)
  • 70g masła
  • 140g drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 60g mąki ziemniaczanej (wg mnie to za dużo, dwie łyżki zupełnie wystarczą)
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka  ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • około 600g wydrylowanych czereśni

Miękką margarynę/masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z kakao. Dodać do masy i wymieszać na najniższych obrotach miksera.

Miękkie masło ubić z cukrami na jasną i puszysta masę. Do masy dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Następnie dodać ser, budyń, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciemne ciasto, na nie poukładać około 500g czereśni, na czereśnie wylać masę serową i wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe czereśnie, leciutko dociskając.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Gdyby się zbyt mocno przyrumieniało, można pod koniec pieczenia (15 minut przed końcem) przykryć folią aluminiową. Przestudzić chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić do końca.

Ciasto z czeresniami / Cake with cherries

Ciasto z czeresniami / Cake with cherries

Ciasto z czeresniami / Cake with cherries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

30 odpowiedzi na „Ciasto z czereśniami

  1. avatar Magda pisze:

    Super placek.Jestem nim mile zaskoczona.Trafiłam tu przypadkowo(chęć zrobienia ciasta z czereśniami),ale bardzo mi się tu spodobało i na pewno będę tu zaglądać.Bloga polecę też mojej mamie.Pozdrawiam

  2. avatar Edyta pisze:

    Wyszlo pyszne i pieknie wyroslo, a zdjeciami podzielilam sie na mojej stronie, dzieki za przepis!

  3. avatar Elka pisze:

    Ciasto wygląda smakowicie i jest jak najbardziej na czasie-sezon na czereśnie, więc postanowiłam je upiec. Niestety nie mam takich talentów kulinarnych i jak coś miało nie wyjść to tak się stało. Mój piekarnik przypala ciasta z góry. Nie mam możliwości wyłączenia grzałki górnej i często ciasto na dole jest jeszcze surowe a u góry już się przypala. Tak było i tym razem. Mimo, że przykryłam je, to górna część się za bardzo spiekła, bo musiałam piec ponad godzinę. Ciasto wyrosło mi przepięknie, niestety potem opadło i warstwa serowa była bardzo cienka. Właściwie, to wyszedł mi murzynek z niewielką ilością sera, nie tak jak na Twoich zdjęciach. :(
    Mimo tego było naprawdę pyszne. Mąż stwierdził, że trzeba dodać je na stałe do naszych przepisów.
    Myślałam nad tym, by następnym razem dodać może więcej sera, by było go więcej, ale wtedy będę musiała dłużej piec, a to nie jest dobre rozwiązanie w mojej sytuacji.
    Niemniej ciasto bardzo polecam. Warto je upiec!

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, że pomimo tylu przeciwności ciasto smakowało. A może zamiast zwiększać ser, który zbyt obciążyłby ciasto, to zmniejszyć troszkę proporcje na samo ciasto, zostawiając ilość sera? Może wtedy będzie go proporcjonalnie więcej?
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!

      • avatar Elka pisze:

        Masz racje, muszę tak spróbować. Zastanawiam się jeszcze nad temperaturą pieczenia. Czy używasz do pieczenia termoobiegu? W przepisach zauważyłam niższe temperatury pieczenia niż ja zazwyczaj używam.

        • avatar Asiek pisze:

          Piekę grzałka góra i dół. Jeśli piekę z termoobiegiem, zaznaczam to w przepisie. A piekarnik piekarnikowi nierówny, dlatego dobrze jest go znać i dostosowywać temperatury:)

          • avatar Elka pisze:

            Znowu wróciłam do tego pysznego ciasta i muszę się pochwalić, że tym razem wyszło mi idealnie:) Wyrosło przepięknie i nic nie opadło! Rodzina była zachwycona. Cudowne połączenie smaków. Jeszcze spróbuję zrobić je z wiśniami. Pozdrawiam!

  4. avatar talablaska pisze:

    Co jak co, ale czereśnie uwielbiam- ciasto jest boskie!!! PS. mamy takie same sztućce ;)))

  5. avatar Konkursy pisze:

    A ja składam protest. Tutaj zawsze są pyszne ciasta, ciastka, ciasteczka i babeczki a ja znowu się spóźniłem i co?! nawet kawałka, okruszka :( Mamo!! ja tak nie mogę. Jestem głodny jak nie wiem co :)

  6. avatar flowerek pisze:

    Moglabym byc twoja sasiadka :) Chetnei bym takiego ciasta sprobowala. Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Hmmm, uwielbiamy czereśnie, więc takie ciasto pasuje nam idealnie!

  8. avatar tastefully pisze:

    Wspaniałe połączenie. Mojej Mamie bardzo by smakowało Twoje ciasto, Asiu :-)

  9. Pysznie się prezentuje i wygląda na łatwe do zrobienia, więc na pewno wypróbuję :)

  10. avatar leonkot pisze:

    oj kusisz kochana… kusisz…

  11. avatar urtica1 pisze:

    Piekłam kiedyś podobne ciasto. Taki murzynkosernik z owocami smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam :)

  12. avatar zauberi pisze:

    pysznie wygląda, zapisuję sobie do wypróbowania

  13. Ja kocham czereśnie, jedne z najsmaczniejszych owoców. Dobrych masz sąsiadów :) Ciacho absolutnie pycha :)

  14. avatar Antenka pisze:

    genialne!
    masz rację więcej chcieć już chyba nie można:)

  15. avatar Ervisha pisze:

    Zapraszam do udziału w Akcji W czereśniowym raju na durszlaku

  16. avatar moje pasje pisze:

    prezentuje się bosko! Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców :)

  17. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Przepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!

    Zazdroszczę sąsiadów;)

  18. avatar Iza pisze:

    ale świetnie wyglada…porywam kawałeczek do kawy

  19. avatar Majana pisze:

    Wygląda pysznie! Oj ,chciałabym dostać czereśnie hehe;D. Są pyszne. :)
    Fajną masz paterę do ciasta.
    Pozdrawiam:)

  20. avatar Aleksandra pisze:

    wygląda genialnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *