Paluchy chlebowe

4.67 avg. rating (93% score) - 15 votes

Jakiś czas temu, moja bliska koleżanka zapytała mnie, czy znam przepis na długie paluszki, posypywane makiem, sezamem lub solą, bo Ona coś takiego pamięta z dzieciństwa i z chęcią by sobie ten smak przypomniała. Domyśliłam się, że musiało jej chodzić właśnie o paluchy chlebowe, więc poszukałam, poszperałam i znalazłam. A, że właśnie wybieraliśmy się do Niej z wizytą, postanowiłam zrobić Jej niespodziankę. Aniu, ten przepis jest dla Ciebie!

Paluchy są doskonałe na przegryzkę, polubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Polecam Wam bardzo.

Paluchy chlebowe / Bread fingers

Składniki na około 20 paluchów:

  • 500g mąki chlebowej (akurat nie miałam, więc dałam zwykłą)
  • 15g świeżych drożdży
  • łyżka słodu jęczmiennego lub miodu
  • 2 łyżki oliwy ekstra vergine
  • 300ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • sezam, mak lub sól do posypania

W małej misce wymieszać drożdże, słód (lub miód) i oliwę z 125ml ciepłej wody. Odstawić na 10 minut do spienienia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać spienione drożdże i tyle wody, aby powstało delikatne ciasto (u mnie to była cała pozostała woda). Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (przez 8 – 10 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 20 części i uformować wałki o długości około 30 cm. Gotowe wałki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać sezamem, solą lub makiem.

Paluchy chlebowe / Bread fingersPiec w 200°C przez 15 minut, aż będą chrupiące i zarumienione.

Paluchy chlebowe / Bread fingersPaluchy chlebowe / Bread fingers

Paluchy chlebowe / Bread fingers

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wytrawne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

25 odpowiedzi na „Paluchy chlebowe

  1. avatar Zuza pisze:

    Pyszne! Lepsze niż ze sklepu :)
    Tak się u mnie prezentują: http://najlepszesmakolyki.pl/2015/02/paluchy-chlebowe/

  2. avatar Julia pisze:

    Polecam z rozmarynem :)

  3. avatar Ewela pisze:

    Świetny przepis, zdecydowanie wykorzystam, na prywatkę sylwestrową w sam raz :)
    Fajna strona, czasem podglądam. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 😀

  4. avatar martita pisze:

    Długo nie mogłam znaleźć chwili, by napisać ten komentarz (lepiej spędzam czas w kuchni niż przy komputerze :)) Paluchy smakują świetnie. Ja do paru, zamiast soli dodałam przyprawę do gyrosa. Idealne na weekendowy wieczór.

  5. avatar Beatrice pisze:

    Super przepis! Uwielbiam takie paluchy, a przepis na pewno wypróbuję!

  6. avatar Domi z kuchni pisze:

    Świetne do piwa, albo zamiast kolacji – z dodatkiem hummusu, lub nawet same na pewno są pyszne :)

  7. avatar moje pasje pisze:

    Piękne!!! Mniam!!!! uwielbiam:D A zdjęcia cudne zrobiłaś :) Aż ma się ochotę od razu takie upiec :) Pozdrawiam Cię cieplutko :)

  8. avatar iza pisze:

    to ja porywam kilka 😉

  9. avatar jerry61 pisze:

    znam!! babcia robiła ale nie miałem przepisu.Dzięki!!

  10. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, ależ one apetycznie wyglądają. :) Pochrupalabym sobie teraz takiego :)

  11. avatar Kaś pisze:

    chrupaniu nie byłoby końca, bo pewnie co chwila siegałabym po kolejnego :)
    pięknie się przyrumieniły

  12. avatar kachna pisze:

    jestem pewna że są pyszne :) teraz bym sobie schrupała takiego palucha…

  13. avatar zauberi pisze:

    fajnie wyglądają :), na imprezę jak znalazł

  14. avatar Dzikowiec pisze:

    Świetne paluchy!!! Od dziś miała być dieta… :)

  15. avatar zabazaby pisze:

    ja mam pytanie – czy mozna uzyc do tych paluchow suszonych drozdzy?? jezeli tak to dodac je do maki czy do tej mikstury z oliwa, miodem i woda??

  16. avatar kocie-smaki pisze:

    zdjęcia rewelacyjne. a paluchy – kuszą, oj kuszą :)

  17. avatar Vexi pisze:

    Kapitalne zdjęcia! Często pinuję Twoje fotki (zazwyczaj z obślinionym „yummmmmy”) na Pintereście, ale te tutaj to mistrzostwo świata! Super kompozycje, ciekawa „bawarska” aranżacja! Czuję przez monitor zapach i smak tych paluszków…
    Kluczem do sukcesu blogów kulinarnych są dobre zdjęcia – babeczka.zuzka.pl podnosi poprzeczkę hen wysoko! Świetna robota, kapitalny warsztat. Rzadko się wypowiadam, ale studiuję każdy przepis, każdą fotkę. Nic nie raduje mych oczu bardziej nowy post na FB zwiastujący nowe cuda na stronie.
    Oby zdarzało się to jak najczęściej!
    Jesteś wspaniała! :-)
    Z wyrazami uznania i zaślinienia,
    M.

    • avatar Asiek pisze:

      Dziękuję za te pochwały. Staram się jak potrafię, ale nie potrafię jeszcze tak, jakbym sobie tego życzyła. Niemniej bardzo budują takie komentarze. Chyba go sobie wydrukuję i umieszczę na widocznym miejscu, żeby w chwilach zwątpienia szybciutko się pocieszyć czytając te słowa:)
      Pozdrawiam serdecznie!

  18. avatar urtica1 pisze:

    Śliczne te paluchy, aż mam ochotę je upiec. Pozdrawiam cieplutko :)

  19. avatar DarkANGELika pisze:

    Bardzo smaczna przegryzka;)

  20. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Jakie fajne! Jakie piękne! Jakie smakowite!

  21. avatar Majana pisze:

    Grissini, uwielbiam!
    Wspaniałe, chrupiące chlebowe paluszki:)
    Pozdrowienia

  22. avatar mamabartka pisze:

    fajna przegryzka :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *