Włoskie węzełki / Italian knots

Włoskie węzełki

To ciasteczka smażone na głębokim oleju, podawane we Włoszech w czasie karnawału. Posypane cukrem pudrem zajada się je jeszcze ciepłe. Pachną sherry i fajnie chrupią. Są bardzo smaczne. Nie chłoną tłuszczu. Robi się je szybko i przyjemnie. Większość węzełków zrobiła moja córcia, więc sami widzicie, że nie jest to trudne. Polecam bardzo, jako coś innego, niż nasze tradycyjne chrusty.

Przepis pochodzi z książki ‘Ciastka, ciasteczka i babeczki’.

Włoskie węzełki / Italian knots

Włoskie węzełki / Italian knots

Składniki na około 40 sztuk:

  • 250g przesianej mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3 – 4 łyżki słodkiej sherry lub vin santo (użyłam sherry)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać sól, cukier, wlać wanilię, sherry i roztopione masło i zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać łyżkę sherry. Ciasto powinno być dość miękkie i łatwe do ugniatania. Po wyrobieniu gładkiego ciasta, zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Ja wystawiłam na balkon na pół godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na prostokąt o szerokości 20 cm. i pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Każdy pasek zawiązać na luźny supełek.

W szerokim rondlu zagrzać olej do temperatury 190°C. (można zrobić test wrzucając na olej jasne pieczywo – powinno się szybko zarumienić i wypłynąć na powierzchnie). Wrzucać po kilka supełków i smażyć na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Włoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knots

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

25 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ola Mała
11 lata temu

Ach! Przepiękne, wyglądają na smaczniejsze niż faworki :]

bjedrona
13 lata temu

Wyglądają ZDECYDOWANIE lepiej niż faworki! 😀

Atelier Patisserie
13 lata temu

Urocze! Schrupałabym takie.

Strawberries&Cream
Strawberries&Cream
13 lata temu

Człowiek na diecie a ona takie pyszności wkleja…:))

Kura Domowa
13 lata temu

Cudowne! I na pewno ciekawsze niż tradycyjne chruściki.

zufik
13 lata temu

Sa takie urocze, ale u nas w domu nie je się raczej smażonych łakoci. Szkoda. Moze cos doradzisz?moze by mozna węzełki upiec zamiast smażyć?:)

Duśka
Duśka
13 lata temu

Zobaczyłam,oprzeć się nie mogłam i popełniłam:)
Kruche ciasteczka,alternatywa dla faworków,sama już nie wiem które lepsze
maniam,mniam,polecam
i dzięki za super przepis!:))

Klaudia
13 lata temu

śliczne słodkie supełki

bijana
13 lata temu

tez je robilam, bardzo smaczne i ciekawie prezentujace sie lakocie

pees
13 lata temu

baardzo ładne! pierwszy raz się z nimi spotykam:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
13 lata temu

Ale się nawiązałaś tych supełków,ale efekt cudny 🙂

Bożena
13 lata temu

Wow..ale piękne…zapisuję do wypróbowania…

moje pasje
13 lata temu

ślicznie się prezentują 🙂 Nie jadłam jeszcze takich 😀

zauberi
13 lata temu

świetnie wyglądają 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
13 lata temu

Ale fajne!
Takich smakowitych pyszności, to ja jeszcze nie widziałam, dodane do wypróbowania;)

asieja
13 lata temu

do chrupania z przyjemnością.. 🙂

Margarytka
13 lata temu

Śliczne są, takich jeszcze nie smażyłam.

Prezydentowa
Prezydentowa
13 lata temu

Urocze. 😉

alebabka.blogspot.com
13 lata temu

Bardzo fajny i prosty przepis! koniecznie do wypróbowania:)

Majana
13 lata temu

Pięknie wyglądają te węzełki:) Na pewno smakują świetnie. Ładne zdjęcia.
Pozdrowienia:)

mamabartka
13 lata temu

moze wyciągnę na weekend swoj przepis na chruściki, tak kusisz tymi karnawałowymi słodkościami

Agata dietetycznie w kuchni

Oj musze przyznac, że bardzo efektownie to wygląda!:)