Włoskie węzełki

4.94 avg. rating (98% score) - 18 votes

To ciasteczka smażone na głębokim oleju, podawane we Włoszech w czasie karnawału. Posypane cukrem pudrem zajada się je jeszcze ciepłe. Pachną sherry i fajnie chrupią. Są bardzo smaczne. Nie chłoną tłuszczu. Robi się je szybko i przyjemnie. Większość węzełków zrobiła moja córcia, więc sami widzicie, że nie jest to trudne. Polecam bardzo, jako coś innego, niż nasze tradycyjne chrusty.

Przepis pochodzi z książki ‚Ciastka, ciasteczka i babeczki’.

Włoskie węzełki / Italian knots

Włoskie węzełki / Italian knots

Składniki na około 40 sztuk:

  • 250g przesianej mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3 – 4 łyżki słodkiej sherry lub vin santo (użyłam sherry)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać sól, cukier, wlać wanilię, sherry i roztopione masło i zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać łyżkę sherry. Ciasto powinno być dość miękkie i łatwe do ugniatania. Po wyrobieniu gładkiego ciasta, zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Ja wystawiłam na balkon na pół godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na prostokąt o szerokości 20 cm. i pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Każdy pasek zawiązać na luźny supełek.

W szerokim rondlu zagrzać olej do temperatury 190°C. (można zrobić test wrzucając na olej jasne pieczywo – powinno się szybko zarumienić i wypłynąć na powierzchnie). Wrzucać po kilka supełków i smażyć na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Włoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knotsWłoskie węzełki / Italian knots

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

25 odpowiedzi na „Włoskie węzełki

  1. avatar Ola Mała pisze:

    Ach! Przepiękne, wyglądają na smaczniejsze niż faworki :]

  2. avatar bjedrona pisze:

    Wyglądają ZDECYDOWANIE lepiej niż faworki! 😀

  3. Urocze! Schrupałabym takie.

  4. avatar Strawberries&Cream pisze:

    Człowiek na diecie a ona takie pyszności wkleja…:))

  5. avatar Kura Domowa pisze:

    Cudowne! I na pewno ciekawsze niż tradycyjne chruściki.

  6. avatar zufik pisze:

    Sa takie urocze, ale u nas w domu nie je się raczej smażonych łakoci. Szkoda. Moze cos doradzisz?moze by mozna węzełki upiec zamiast smażyć?:)

    • avatar Asiek pisze:

      W sumie, skoro można upiec pączki w piekarniku, to może można też te ciastka? Warto spróbować. W 180 stopniach do zarumienienia. Może z 10 minut? Pewnie trzeba by obserwować. Jeśli się zdecydujesz, to daj znać z rezultatów, może innym się też to przyda.
      Dziękuję i pozdrawiam:)

  7. avatar Duśka pisze:

    Zobaczyłam,oprzeć się nie mogłam i popełniłam:)
    Kruche ciasteczka,alternatywa dla faworków,sama już nie wiem które lepsze
    maniam,mniam,polecam
    i dzięki za super przepis!:))

  8. avatar Klaudia pisze:

    śliczne słodkie supełki

  9. avatar bijana pisze:

    tez je robilam, bardzo smaczne i ciekawie prezentujace sie lakocie

  10. avatar pees pisze:

    baardzo ładne! pierwszy raz się z nimi spotykam:)

  11. avatar co by tu zjeść pisze:

    Ale się nawiązałaś tych supełków,ale efekt cudny :)

  12. avatar Bożena pisze:

    Wow..ale piękne…zapisuję do wypróbowania…

  13. avatar moje pasje pisze:

    ślicznie się prezentują :) Nie jadłam jeszcze takich 😀

  14. avatar zauberi pisze:

    świetnie wyglądają :)

  15. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Ale fajne!
    Takich smakowitych pyszności, to ja jeszcze nie widziałam, dodane do wypróbowania;)

  16. avatar asieja pisze:

    do chrupania z przyjemnością.. :-)

  17. avatar Margarytka pisze:

    Śliczne są, takich jeszcze nie smażyłam.

  18. Bardzo fajny i prosty przepis! koniecznie do wypróbowania:)

  19. avatar Majana pisze:

    Pięknie wyglądają te węzełki:) Na pewno smakują świetnie. Ładne zdjęcia.
    Pozdrowienia:)

  20. avatar mamabartka pisze:

    moze wyciągnę na weekend swoj przepis na chruściki, tak kusisz tymi karnawałowymi słodkościami

  21. Oj musze przyznac, że bardzo efektownie to wygląda!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *