Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe
29 votes, 4.83 avg. rating (96% score)

W oczekiwaniu na wenę, która zniknęła wraz z odejściem starego roku, zrobiłam pyszne, klasyczne babeczki z czekoladowymi drobinkami w środku. Bardzo puchate i wilgotne. Moja rodzinka je uwielbia. Jak każdy czekoladowy wypiek, tak i ten, doskonale poprawiają humor. Idealne do porannej kawusi lub kubka mleka. Moja córcia zabiera ze sobą do szkoły na drugie śniadanie. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.

Babeczki czekoladowe


Składniki:

  • 80g roztopionego masła
  • 80g drobinek czekoladowych lub posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczone masło z mlekiem i jajkiem. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, by wszystkie składniki były wilgotne (zrobiłam to widelcem).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na 5 minut. Następnie wyjąc z formy i studzić na kratce.

Babeczki czekoladoweBabeczki czekoladoweBabeczki czekoladoweSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Muffiny i babeczki i powiązany ze składnikami , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

106 odpowiedzi na „Babeczki czekoladowe

  1. avatar Alcyone pisze:

    Mam pytanie. Czy mogę bez żadnych obaw dodać do nich konfiturę wiśniową, czy to je w jakiś sposób zepsuje? Próbowałam różnych przepisów i w każdym jak dodam konfiturę to podczas pieczenia wypływa ona na zewnątrz. I tyle zwykle jest pożytku z tej konfitury.
    Pozdrawiam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Szczerze powiem- nie wiem. Nie robiłam z konfiturą to nie dam ręki odciąć, że nie wycieknie.

      • avatar Alcyone pisze:

        Sprawdziłam 2 razy :) Jak się doda konfiturę, to nie pękają i się ona nie wylewa. Dziękuję za przepis! Babeczki nie są suche, czuć kakao, po prostu pycha. Polecam!

  2. avatar Dorota pisze:

    To mój pierwszy przepis wypróbowany od Ciebie. Bardzo dobre. Zwłaszcza cieplutkie.
    Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, że smakują:) Mam nadzieję, że znajdziesz tu więcej smacznych rzeczy dla swojej rodzinki:)
      Pozdrawiam całą czwórkę:)

  3. avatar Annie pisze:

    Hej ;) jestem laikiem jeśli chodzi o pieczenie muffinek, ale dwa razy je robiłam. Problem mam taki, że po ostygnięciu, gdy chce wyjąć muffine z papierka połowa niej zostaje w tym papierku.. piecze w 175 stopniach ok 20 min, w trybie piekarnija ”dół i góra”. A przepis bardzo podobny do Twojego. Tylko, że nie używam brązowego cukru i zamiast masła dodaje olej. Również nie dodaje cukru wanilinowego (ponieważ taki znalazłam wcześniej przepis) oraz nie dodaje soli. W smaku są bardzo dobre, ale to przywieranie ciasta do papierka.. Jakieś rady co zrobić by wyszły fajnie? Bo święta tuż tuż..
    Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Wg mnie to nie problem muffinek, tylko papilotek. Często się tak niestety dzieje, gdy papilotki są z marnej jakości papieru:( Lub jeśli wyciągasz je zanim całkowicie ostygną.

  4. avatar Sonia pisze:

    Ile ich wychodzi ? :)

  5. avatar Sylwia pisze:

    Babeczki wygladaja oblednie, jutro zamierzam je zrobic :) mam pytanie ile czasu zajemuje je zrobic ?

  6. avatar ania29247 pisze:

    Hej, zrobiłam , wyglądają mega czekoladowo, degustacja popoludniu, zobaczymy jakie będą wrażenia :) Wprowadziłam tylko małe modyfikacje -dodalam czekoladki Daim. Bardzo ładny masz blog, zamieściłam już przepis u siebie – podając źródło Twoją stronkę, jak znajdziesz chwilkę odwiedź mnie :)

  7. avatar super pisze:

    SUPER ! wygląda ja robie dla mamy niespodzianke !

  8. avatar amkejt pisze:

    Ja planuję zrobić je jutro, będą w sam raz na przedsylwestrowego biforka :) mam nadzieję, że wyjdą piękne i smaczne :)

  9. avatar Weronika pisze:

    Piekłam 2 razy z przyjaciółką, pyszne. Pierwszy raz, dodałyśmy trochę posypki. Drugi raz, piekłam już sama dla rodzeństwa i polecam przy wlewaniu do foremki włożyć kilka np.malin, jak kto woli. Smakuje świetnie! W niedzielę będę robić na święta. Bardzo dziękuję za przepis. Świetna zabawa, a przy tym dobry deser. :)

  10. avatar Bodzia pisze:

    robiłam już babeczki z tego przepisu – i to nie raz… są rewelacyjne! teraz niestety jestem w moim studenckim mieszkanku i nie mam możliwości precyzyjnego odmierzenia składników na gramy, a nie mam doświadczenia w pieczeniu… czy możnaby przepis jakoś przeistoczyć z gramów na szklanki? :D

  11. avatar Mika pisze:

    super:)
    dziekuje za wskazowki

  12. avatar CIEKAWSKI pisze:

    a łyżeczką Też można?:D

  13. avatar Mika pisze:

    skorzystalam z twojego przepisu i babeczki sa rewelacyjne, ale mam pare pytan:
    1. co zrobic zeby muffinki byly bardziej “wilgotne” bo na drugi dzien zrobily sie suche zwlaszcza z wierzchu
    2. czy jak dodam czelokade mleczna to beda bardziej słodsze?
    3. w ktorym momecie dodac czekolade? ja dodalam do ciasta i po upieczeniu wogole nie bylo jej czuc
    4. czy do srodka moge dodac np. zwykly budyn?

    • avatar Asiek pisze:

      Dobrze jest przechowywać muffiny w zamkniętym pojemniku. Jeśli jednak w dalszym ciągu będą dla Ciebie zbyt suche, spróbuj zamiast mleka, dodać śmietanę, jogurt lub maślankę. Będziesz musiała jej dodać więcej niż mleka, może 250ml, może więcej, musisz spróbować. Od czekolady mlecznej będą na pewno słodsze. Czekoladę należy dodać na końcu, jak już wszystko będzie wymieszane, dopiero zobaczyłam, że nie jest to zaznaczone:( Zwykła posiekana czekolada niestety roztapia się w cieście po upieczeniu, ale gdyby udało Ci się kupić drobinki czekoladowe (były ostatnio w biedronce, lidlu i aldim) to one się nie topią tylko zostają całe. A o budyń taki ugotowany Ci chodzi? Jeśli tak, to fajny pomysł, robiłam kiedyś z kremem krówkowym i było super.
      Pozdrawiam:)

  14. avatar Pati pisze:

    przepis idealny!!
    polecam:) i dziekuje