Chałka z kruszonką

5.00 avg. rating (99% score) - 11 votes

Kiedy piekę chałkę to tak, jakbym cofała się w czasie. Bo chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, rodzinnym domem, ciepłem… Gruba kromka posmarowana masełkiem i najlepiej posypana cukrem a do tego kubek ciepłego mleka lub kakao. To moje wspomnienia… Teraz piekę chałkę sama i staram się, by takie ciepłe wspomnienia miało moje dziecko… Polecam Wam bardzo tę chałkę, bo jest prosta do wykonania i bardzo, bardzo smaczna! Mięciutka, puchata i maślana…

Przepis własny.

Chałka z kruszonką

Składniki na jedną sporą chałkę:

  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml mleka (ewentualnie dodatkowe 50ml mleka w zależności od mąki i wielkości jajka)
  • 50g drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • szczypta soli
  • 500g mąki
  • 1 duże jajko
  • 60g masła

Dodatkowo do posmarowania:

  • 1 jako + łyżeczka mleka

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek a następnie zapleść warkocz. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chałka z kruszonkąChałka z kruszonką

Smacznego!

P.S. Słoiczek z dżemem truskawkowym to podarunek od Kasi. Kasiu, dziękuję Ci bardzo, był pyszny!!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe, Drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

28 odpowiedzi na „Chałka z kruszonką

  1. avatar Kasia pisze:

    Wlasnie upieklam iii ….. juz nie ma, ale to znaczy ze naprawde smakowala. Rewelacja :)

  2. avatar Ola pisze:

    właśnie włożyłam do piekarnika :) mam nadzieję, że wyjdzie
    dzięki za przepis :)

  3. avatar Kasia M. pisze:

    Właśnie wyrasta 😀 coś mnie urzekło w tym wypieku, albo to jak piszesz o tej chałce na wstępie :)

  4. avatar xOx pisze:

    Może to z innej beczki, ale nie znoszę stron, na których nie mogę otworzyć nowej zakładki komendą „otwórz link w nowej karcie” prawym przyciskiem myszki, bo wyskakuje mi komunikat o zakazie kopiowania. Wrrr, to tak denerwujące że od razu uciekam z takiej strony. Szkoda, bo przepisy b. fajne.

    • avatar Asiek pisze:

      Przykro mo, skoro jest to dla ciebie tak wielki problem… Nie będę się po raz kolejny raz z tego tłumaczyć. A stronę w nowej karcie można otworzyć klikając kółkiem myszki…

  5. avatar ewa pisze:

    Super ta chałka , dziękuje za przepis

  6. avatar Edyta pisze:

    Piekłam tą chałkę i wyszła naprawdę PYSZNA !!!
    Po raz kolejny nie zawiodłam się na Twoim przepisie 😉 Od dziś to bedzie to mój stały przepis, bo nie ukrywam, że moje pierwsze starcie z chałką z jakiegoś tandetnego przepisu skończyło się totalną porażką! ;P
    I zamiast jednego dużego jajka dałam 2 małe….a więc smakiem, puszystością i wyglądem byłam zachwycona ! ;))

  7. avatar slodkiefantazje pisze:

    Cudowna taka chałeczka… już mi sie marzy na jutrzejsze śniadanie. :) Chyba się skuszę i szybko wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam ciepło, Kasia

  8. avatar moje pasje pisze:

    uwielbiam chałki i wszelkie drożdżowe buły :) a już takie z kruszonką to mmmmmm pyszności :) Pozdrawiam :)

  9. avatar Izaa pisze:

    bardzo lubię takie chalki ale sama jeszcze nie robilam…;)

  10. avatar Domi z kuchni pisze:

    Uwielbiam chałkę, szczególnie taką domową, to są pyszności :) wygląda wspaniale.
    I niech żyją noże Fiskarsa! Rządzą :p

  11. avatar aga pisze:

    ladna chalka, juz mi na nia slinka cieknie:)

  12. avatar Angie pisze:

    A ja jako dziecko wyskubywałam z chałki całą kruszonkę! Uwielbiam z masełkiem i dżemem!
    Twoja wygląda genialnie!

  13. avatar Monisia pisze:

    Przepięknie zapleciona;)

  14. avatar deseowo pisze:

    U mnie zawsze je się chałkę w niedziele na śniadanie. I choć w mojej piekarni chałki pieką pyszne, to ta chyba wygląda piękniej :)

  15. avatar Asiek pisze:

    Dziewczyny, częstujcie się do woli, bo pyszna jest:) Kasiu, miałam napisać w p.s. ale zapomniało mi się, już naprawiam!

  16. avatar Prezydentowa pisze:

    Oooo, mój truskawkowy dżemik! 😉 Ale się ucieszyłam! 😉 Rewelacyjna te Twoja chałka! :)

  17. avatar Russkaya pisze:

    Asiu, piękna chałka! Taka wyrośnięta, puszysta :) Chętnie zabrałabym taką grrruuuubą kromkę na uczelnie 😉

  18. avatar Kaś pisze:

    mnie też kojarzy się z dzieciństwem. z grubą warstwą masła i popita mlekiem… pycha!
    tylko jakoś za młodu nie lubiłam kruszonki i zawsze wyskubywałam ku uciesze korzystającej z tego Mamy :)

  19. avatar mamabartka pisze:

    porywam kromeczkę na śniadanie
    pozdrawiam z rana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *