Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie
13 votes, 4.62 avg. rating (92% score)

Już od jakiegoś czasu za mną chodziły. Więc kiedy i Córcia zaczęła o nich mówić, był to dla mnie dobry pretekst, żeby je zrobić:) Są pyszne, jak z najlepszej cukierni. Zrobione z ciasta parzonego, same rozpływają się w ustach. Delikatne i pachnące… Polecam wszystkim!

Przepis ze strony Moje Wypieki.

Pączki hiszpańskie

 

Ciasto parzone na ok 20 – 25 pączków:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody

Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek energicznym ruchem wsypać przesianą mąkę cały czas mieszając. Zmniejszyć gaz i ucierać ciasto aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku dokładnie miksując. Przełożyć do szprycy. Przygotować kwadraty z papieru pergaminowego (10×10 cm) i posmarować je olejem. Wyciskać na nie kółka o średnicy 6 – 7 cm.

W szerokim rondlu rozgrzać olej (powinien mieć temperaturę ok. 180°C). Wkładać pączki papierem do góry. Po minucie zsunąć papier (łatwo odchodzi). Smażyć około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć na bibułę.

Ostudzone pączki polukrować.

Na lukier:

  • 20og cukru pudru
  • 3 łyżki wrzącej wody

Rozetrzeć cukier puder w 3 łyżkach wody.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

55 odpowiedzi na „Pączki hiszpańskie

  1. avatar Gosia Miler pisze:

    Zrobiłam i wyszły przepyszne :) Nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić – moi domownicy tak szybko je pochłonęli! Następnym razem zrobię podwójną porcję i pochwalę się zdjęciem :)
    Najbardziej czasochłonne, jak dla mnie, było wyciskanie ciasta i smażenie, ale warto było! (Mam chyba zbyt małą szprycę) 😉
    Najlepiej smakowały po ostygnięciu :)

  2. OMG jakie pyszności!!!!!!!

  3. avatar kacha pisze:

    A moje nie wyszły, ciasto jakieś takie zbite wyszło i mało mokre są w środku. Co zrobiłam nie tak?

  4. avatar ewa pisze:

    Pyszne wyszły, jeszcze lepsze niż że sklepu. Dziękuje za przepis

  5. avatar Agata pisze:

    Zrobiłam zaniosłam do pracy i lawina próźb o przepis:)

  6. avatar Agata pisze:

    ciasto karpatkowe:)

  7. avatar ewiik pisze:

    witaj Asiu :)
    zrobiłam w/w pączusie i wyszły super,lecz są bardzo,bardzo tłuste.Strasznie napiły się oleju który w nich został. Co zrobiłam nie tak ? Może Ty mi podpowiesz 😉 dziękuję za przepis bo wiem że jest rewelacyjny a pączki przepyszne

  8. avatar betsuuu pisze:

    Przepis na stale zagoscil u nas w domu, wlasnie dzis po raz kolejny robie te cudenka…z dwóch porcji …lol

  9. avatar Agata pisze:

    A u nas mówi się na to gniazdka :)

  10. avatar Kolecja pisze:

    To moje drugie podejście do gniazdek i zakończone sukcesem. Ostatnio nie dałam mąki za jednym razem na wodę z masłem tylko częściami i powstały grudki, potem zbyt szybko się poddałam przy łączeniu masy z jajkami , powstały śliskie grudki a w efekcie rozlazłe ciasto. Sukces jest jak się trzyma przepisu – ostatnio nie doczytałam- i się ma cierpliwość – trochę trzeba się nagnieść żeby jajka połączyły się z ciastem na gładko. Nie mam miksera i robię wszystko ręcznie. Smażyłam na smalcu, następnym razem spróbuję na oleju. Ciekawe czy będzie różnica w smaku. Ciasto wyciskałam zwykłą „ozdabiarką” do ciast, najszerszą końcówką, podwójne okrążenie i wyszły fajne chrupiące. Polecam :-)

  11. Wyglądają bardzo apetycznie ; ).

  12. Wyglądają strasznie apetycznie ; ).

  13. avatar asia pisze:

    Właśnie je zrobiłam:) Najprostsze pączusie na świecie! i jakie pyszne! również zrobiłam lukier cytrynowy:) Moja szpryca odmówiła posłuszeństwa, więc tylko 1sza partia jest takiego kształtu jak Twoje pączusie;) 2ga- równie pyszna była nakładana łyżką – i wyszły niekształtne kule:))

  14. Prezentują się wspaniale :) ale mi smaczka narobiłaś :)

  15. avatar fiolka pisze:

    a wyciskasz je ze szprycy czy w jakis inny magiczny sposób?

  16. avatar Kolecja pisze:

    Te kwadraty z papieru pergaminowego to może4 być papier do pieczenia lub śniadaniowy?

  17. avatar jana80 pisze:

    Chciałam zapytać jaka jest najlepsza końcówka do zrobienia tych pączusiów.Uwielbiam je.

  18. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    W sumie to zapomniałam napisać, że są pyszne i wszystkim gorąco polecam! 😉

  19. avatar @piniata pisze:

    to są moje najulubieńsze pączki.

  20. avatar Smaczna Pyza pisze:

    bardzo je lubię, pycha!

  21. avatar kachna pisze:

    wyglądają pysznie, nigdy sama nie robiłam ale warto spróbować :)

  22. Wzięłam przepis :) jutro będę z córką robić :)

    • avatar Asiek pisze:

      Koniecznie napisz jak wyszły:)

      • Hej:)

        Wyszły pycha:) Dzięki:)

        Przepis pofrunął do koleżanek i też się zajadają :)

        Nie posiadam szprycy więc wkładałam widelcem nabrane ciasto i wygląd miały racuchów, a do lukru dodałam odrobinę cytryny, mmm:)

        Właśnie będę robić znowu na niedzielę bo się rodzina domaga:)

        Dzięki jeszcze raz:)

        Oczywiście następnym razem znowu jakiś przepis od Ciebie zapożyczę :)

        Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :*

  23. avatar Shinju pisze:

    Wyglądają wspaniale. Zawsze chciałam zrobić takie pączki. Skoro podałaś przepis to teraz nie mam już co się wymigiwać. Trzeba zrobić.

  24. avatar wypiekibeaty pisze:

    Wyglądają super. Z chęcią zjadłabym takiego pączka :)

  25. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję wszystkim za przemiłe słowa! Polecam spróbować, są warte zachodu.
    Pozdrawiam Was serdecznie!!

  26. avatar asieja pisze:

    lukrowo piękne!

  27. Powiem tylko jedno : kocham te pączki :)

  28. avatar karmel-itka pisze:

    piękne zdjęcia.
    i super pączki. już przepis zanotowany!

  29. avatar Arven pisze:

    Wyglądają NIESAMOWICIE. Idealnie równe, o perfekcyjnym kształcie…domyślam się tylko, jak wspaniale smakują 😉

  30. avatar moje pasje pisze:

    rany :) czekałam na ten przepis… Moja córcia uwielbia pączki hiszpańskie :) Ale ją zaskoczę :) Dzięki :* Cudnie wyglądają !!!

  31. avatar trzcinowisko pisze:

    ochhhhhhhh…ale cudne…aż mi slinka cieknie….ojjjjj:)

  32. avatar tastefully pisze:

    Mmmm… zacznę od zlizania lukru :-) A potem wgryzę się w pączka :-) Pyszności!

  33. Jak marzenie:) ostatni raz jadłam takie daaawno temu:)

  34. avatar Izaa pisze:

    uwielbiam je:))))

  35. avatar Prezydentowa pisze:

    Wow! Przepięknie Ci wyszły! Uwielbiam pączki hiszpańskie, a Twoje na pewno smakują LEPIEJ niż z cukierni. 😛

  36. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Ale cudnie wyglądają… Zasliniam się…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *