Sernik na zimno z serków Almette Fruit

4.75 avg. rating (94% score) - 16 votes

Konkurs z Almette trwa, a ja mam dla Was małą inspirację, w jaki sposób można wykorzystać serki Almette Fruit. Powiem Wam szczerze, że wcześniej przechodziłam obok półki z serkami bardzo obojętnie i jakoś nie umiałam się skusić, żeby je wypróbować. Dopiero teraz poznałam ich smak, i jestem bardzo mile zaskoczona. Są wyraźne w smaku, pachnące i bardzo smaczne. Ja wyjadam je same z kubeczka, ale na pewno będą pysznie smakować ze świeżą bułeczką, albo chałką.
Do mojego sernika wykorzystałam serek o smaku jagodowo – malinowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć dowolnego, który Wam najbardziej będzie smakował. Sernik wyszedł zadziwiająco smaczny. Bardzo puszysty i pachnący latem. Żeby jeszcze bardziej podkreślić letni charakter deseru, na wierzchu ułożyłam owoce, a całość zalałam galaretką jagodową. Polecam Wam bardzo!

Sernik na zimno z serków Almette

Składniki:

  • 4 opakowania serka Almette Fruit o smaku jagodowo – malinowym (po 150g każdy)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie łyżka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 10 – 15 sztuk okrągłych biszkoptów
  • dowolne owoce (około 200g), użyłam malin, borówek i jeżyn
  • 2 galaretki jagodowe (po 47g każda)

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty.
Wszystkie składniki na masę serową oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą serową i dokładnie zmiksować całość. Gotową masę wyłożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie tężeć (należy pilnować, żeby nie przegapić tego momentu). Gdy galaretka osiągnie odpowiednią konsystencję wyjąć sernik z lodówki, na wierzch wylać galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce.

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Sernik na zimno z serków Almette Fruit

  1. avatar Miszela Anna pisze:

    To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

  2. avatar karmel-itka pisze:

    klasyka w najlepszym wydaniu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *