Tort kokosowy.

5.00 avg. rating (99% score) - 19 votes

Ehhh… znów tyle czasu minęło od poprzedniego wpisu, że wstyd mi. Choć obiecywałam i sama sobie wmawiałam, że teraz będzie już lepiej, jakoś to nie wychodzi. Więc już nie będę obiecywać, jak będzie, tak będzie. Mam tylko nadzieję, że jednak moje blogowanie nie pójdzie w kąt i znów znajdę w sobie pasję do tworzenia.
Ale za to mam dziś dla Was bukiet pełen róż, a do tego smakujący kokosem. Co powiecie na to? W tajemnicy powiem Wam, że prawie mnie przerósł ten tort. Szczerze nie myślałam, że będzie taki trudny do zrobienia. Ale jak już go zrobiłam, to prawie zaniemówiłam z wrażenia. Chyba najpiękniejszy mój tort jaki do tej pory zrobiłam. Ale przecież nie mogło być inaczej, bo ten tort jest dla mnie. Dziś ja obchodzę swoje święto i to nie byle jakie. Dziś Wasza Babeczka kończy 40 lat! Kiedyś myślałam, że mając 40 lat jest się już starym, a teraz myślę, że życie się dopiero zaczyna. Jak to się zmienia :)
Zapraszam więc na kawałek urodzinowego tortu, rozsiądźcie się wygodnie, a ja idę zaparzyć kawkę :)

Starałam się opisać dość dokładnie kolejne etaty tworzenia tortu, ale mówię lojalnie, że nie jest to tort dla całkiem początkujących, trzeba mieć trochę wprawy i wyobraźni przestrzenej (dziękuję kochany Mężu za wspieranie swojej totalnie humanistycznej żony), żeby wszystko wyszło tak, jak powinno.

Składniki na biszkopt:

  • 10 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru (lub trochę mniej)

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Mąki przesiać  delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 38x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 – 180°C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.

Składniki na masę:

  • 5 serków mascarpone (po 250g każdy)
  • 3 śmietanki kremówki (po 250ml każda)
  • 200g białej czekolady
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, wg uznania)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 opakowania mleczka kokosowego w proszku (po 80g)

Czekoladę połamać na małe kawałki, 250ml kremówki podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną masę wyjąć, przełożyć do misy miksera, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz wiórków i zmiksować na puszsytą masę. Na koniec wsypać wiórki i wymieszać.

Dodatkowo:

  • około 800g czerwonego lukru plastycznego do zrobienia różyczek
  • około 1,5 kg białego lukru plastycznego do obłożenia tortu

Niestety, nie zrobiłam relacji z formowania róż, ale dopiszę ją w niedalekiej przyszłości – obiecuję. A chwilowo musicie posiłkować się tym, co znajdziecie w internecie, a jest tego sporo.

Biszkopt przeciąć wzdłuż na 3 blaty, ale poskładać go z powrotem w całość. Tort należy zacząć od ustalenia wymiarów swojego bukietu. Mi do tego celu posłużyła okrągła podkładka korkowa i prostokątna mata. Na zdjęciu widać właśnie przymiarki do tego, jaki ma mieć kształt bukiet.

Tort - bukiet kwiatówGdy już ustalimy wielkość bukietu, z prostokątnego biszkoptu należy wyciąć pożądany kształt (czyli trzeba wyciąć trójkąt, pozostałe części biszkoptu będą potrzebne do formowania bukietu). Wycięty trójkąt przełożyć kremem (przedtem nasączyć każdy kawałek ulubionym ponczem, u mnie lekka herbata waniliowa z cytryną i ekstraktem waniliowym). I teraz należy dokładać kolejne kawałki biszkoptu i przekładać kremem, już formując bukiet. Całość ma nabrać kształt stożka i po przełożeniu kremem powinna wyglądać mniej więcej tak, jak na zdjęciu. Choć w tym momencie bardziej przypomina to jakiś statek kosmiczny, to w efekcie końcowym będzie to piękny bukiet. Należy również pamiętać o tym, żeby dół naszego bukietu lekko zaokrąglić, podcinając go delikatnie.

Tort - bukiet kwiatów

Następnie całość obłożyć kremem, wyrównać i wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy krem na bazie bezy szwajcarskiej.

Krem na bazie bezy szwajcarskiej:

  • 100g białka
  • 200g cukru
  • 300g bardzo miekkiego masła

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy.
Schłodzony tort obłożyć kremem i najlepiej jak się to uda wygładzić. Ponownie schłodzić.

Tort - bukiet kwiatów
Teraz najważniejszy i jaka dla mnie najtrudniejszy moment całego tortu. Obkładanie lukrem plastycznym. Żeby tort dobrze wyglądał powinien być cały owinięty lukrem.
Biały lukier rozwałkować na pożądaną wielkość – najlepiej zrobić to na macie silikonowej. Nie ściągając lukru z maty ułożyć odpowiednio tort na lukrze i wykorzystując matę owinąć nim tort, najpierw z jednej strony, odkleić matę, potem z drugiej strony i odkleić matę. Teraz gotowy tort leży na macie i należałoby go z niej zdjąć. Niestety może się zdarzyć tak, że się to nie uda, więc poświęćcie matę tak jak ja :) Mi się nie udało, bałam się, że tort się rozwali, więc obcięłam matę lekko odchylając tort, tak, żeby maty nie było widać. Następnie należy doczepić wcześniej zrobione różyczki, które dodatkowo można posypać brokatem jadalnym, dodać listki, całość udekorować wstążką i … Gotowe!

*szklanka = 250ml

Tort - bukiet kwiatów

Tort - bukiet kwiatów

Tort - bukiet kwiatów

Tort - bukiet kwiatówTort - bukiet kwiatów

Powodzenia i…  smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

19 odpowiedzi na „Tort kokosowy.

  1. avatar Agata pisze:

    WITAM ,w jaki sposób przymocować róże

  2. avatar Agata pisze:

    Niesamowicie piękny tort. Ma Pani wielki talent :)

  3. avatar Renia Krauze pisze:

    Witaj ☺ urzywam nie polskiej klawiatury – przepraszam . Dziekuje . 14 wrzesnia moja corka miala urodziny . Nie stac mnie bylo na prezent ,wiec zasugerowalam sie Twoim przepisem.Byl pierwowzorem. Zrobilam dla niej tort w ksztalcie bukietu roz. Dziekuje bo zobaczylam lzy w oczach mojej corki . oczywiscie umieszczajac zdjecie tortu – napisalam ,ze TO Ty mnie zaispirowalas. Dziekuje.

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że przepis Ci się przydał i mogłaś uszczęśliwić córkę! Czy gdzieś mogę zobaczyć to zdjęcie tortu? Może przyślij mi na maila, będę mogła dodać do galerii.
      Pozdrawiam!

  4. avatar Asia pisze:

    Przepiękny!!! Podziwiam:) Witam w klubie:)

  5. avatar Magda pisze:

    A czy mleczko kokosowe w proszku można zastąpić zwykłym mleczkiem kokosowym. A jeśli nie to jak byś mogła podpowiedzieć gdzie można otrzymać takie mleczko w proszku 😉
    Pozdrawiam 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Kiedyś robiłam z mleczkiem z puszki, ale masa mi się mocno rozrzedziła, dlatego nie polecam. Smak mleczka w proszku też mi bardziej odpowiada niż tego z puszki. Mleczko w proszku można kupić w sklepie Kuchnie świata, lub w sieci Piotr i Paweł. Jest też na allegro.

  6. avatar Majana pisze:

    Babeczko Asiu, wszystkiego najcudowniejszego raz jeszcze, a tort wygląda po prostu zjawiskowo!
    Nie wiem, czy ktokolwiek jest w stanie Ci dorównać, przebiłaś tym tortem wszystkie jakiekolwiek widziałam.
    Pozdrawiam Cię :*

  7. avatar naleśniki pisze:

    Twoje ciasto wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

  8. avatar darczella pisze:

    Chapeau bas!

  9. avatar Ewa pisze:

    Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin!! Życie dopiero się zaczyna (wiem coś już o tym)! Przepiękny prezent Sobie zrobiłaś, cuuudo.
    Pozdrawiam :)

  10. avatar karmel-itka pisze:

    szczękę z podłogi zbieram. Po prostu… szał!!!

  11. avatar abydoemerytury pisze:

    wow! zbieram szczękę powoli z podłogi, przepiękny tort :)

  12. avatar wilczyca Aga pisze:

    o matuchno! jaki piękny!!!! chętnie wykorzystam pomysł w przyszłości. Sama mam urodziny za tydzień ale przyznam szczerze, że dla mnie samej nigdy nie chce mi się robić tortu. Wszystkiego najwspanialszego z okazji urodzinek i witaj w klubie czterdziestek :)

  13. avatar Ewa Skórzak pisze:

    Mistrzostwo świata! Piękny tort,piękny wiek (mam latek tyleż samo).Wszystkiego najlepszego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *