Tort czekoladowy z kremem cytrynowym + film

4.71 avg. rating (94% score) - 31 votes

Ten tort przygotowałam specjalnie dla mojej Mamy, która niedawno świętowała swoje urodziny. Zależało mi na tym, by nie był zapychający ani słodki. Raczej lekki i orzeźwiający. Na bazę użyłam biszkoptu czekoladowego, takiego jak w torcie truflowym i przełożyłam go kremem z mascarpone i lemon curd. Wyszło lepiej niż się tego spodziewałam. Kwaskowaty krem doskonale skomponował się z czekoladowymi blatami. Jak to mój Brat stwierdził, że tort wyszedł „freszowy” :).  A ja się z tym zgadzam i polecam Wam bardzo!

Niestety, tym razem nie będzie przekroju, nie było warunków, a potem nie było już tortu :)

Tort z dekoracją w łuske

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 łyżki czekolady w proszku
  • 1,5 łyżki kakao
  • 30g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Mąki przesiać razem z czekoladą i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 – 180°C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i przeciąć na trzy blaty. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.
Każdy blat nasączyć.

Do nasączenia:

  • 200ml słabej herbaty (użyłam waniliowej earl grey)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytrynu

Do przygotowania masy potrzebny będzie krem lemon curd, który można kupić gotowy, lub zrobić samem.

Lemon curd (krem cytrynowy):

  • 75g masła
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • 250g cukru
  • 3 duże jajka

W żaroodpornej misce umieszczonej nad parą podgrzać cukier, masło, skórkę i sok z cytryn. Mieszać, aż cukier się rozpuści a całość będzie ciepła. Jajka dokładnie roztrzepać i dodać do ciepłej masy. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu, aż masa zacznie przywierać do łyżki. To będzie znak, że jajka zgęstniały. Należy bardzo uważać, aby zbytnio nie podgrzać masy, ponieważ jajka mogą się ściąć. Gotową masę pozostawić do całkowitego ostygnięcia (dobrze jest go schłodzić w lodówce). Z podanego przepisu wyszło mi ok. 460g kremu.

Krem do tortu:

  • 380- 390g kremu cytrynowego (wg własnego upodobania smakowego)
  • 500g mascarpone
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru, jeśli dla kogoś krem będzie za kwaśny

Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować na puszystą masę.

Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować częścią kremu, przykryć drugim blatem i znów wyłożyć część kremu, przykryć ostatnim blatem, wierzch i boki tortu pokryć kremem. Dowolnie udekorować.
Ja postanowiłam zrobić dekorację w „łuski” i pokazać Wam, jak w prosty sposób można ciekawie ozdobić tort. Wystarczy dobry krem, worek cukierniczy i tylka nr 12.

Krem do dekoracji oczywiście na bazie bezy szwajcarskiej:

  • 400g bardzo miękkiego masła
  • 130g białek
  • 260g cukru
  • szczypta soli

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Krem podzielić na tyle części, ile chcemy mieć kolorów. U mnie miały to być odcienie żółtego, ale barwniki nie chciały ze mną współpracować i w efekcie wykorzystałam tylko dwa kolory, a nie tak jak początkowo planowałam trzy. Każdy kolor przełożyć do worka z okrągłą końcówką nr 12. Ja niestety mam tylko jedną końcówkę i musiałam przekładać ją do drugiego worka.

Przełożony tort pokryć cienką warstwą kremu maślanego (jednym z kolorów).
Końcówkę tylki przyłożyć prostopadle do boku tortu i wycisnąć kulkę. Zaokrągloną końcówkę np. łyżeczki lub noża przyłożyć  mniej więcej w połowie wyciśniętej kropki, i dociskając do boku tortu przeciągnąć ją w prawo. Kolejną kropkę wycisnąć w miejscu, gdzie krem się kończy. W ten sposób ozdobić cały tort dookoła i górę. Jest to pracochłonne, ale uważam, że warto się troszkę natrudzić.

Tort należy wyjąć z lodówki ok 20 minut przed podaniem.

Tort z dekoracją w łuske

Tort z dekoracją w łuske

I jeszcze poprzedni tort, zrobiony dla Zuzi, udekorowany „w łuski” w pionie.

Tort ombre z dekoracją w łuske

Wiem, że to może się wydawać trudne i skomplikowane, dlatego nakręciłam krótki filmik, abyście mogli zobaczyć, że tak wcale nie jest. Mam nadzieję, że okaże się pomocny.

Powodzenia i smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dekorowanie tortów, Torty i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

45 odpowiedzi na „Tort czekoladowy z kremem cytrynowym + film

  1. avatar pwk pisze:

    Nie jestem pewna, czy wysłało. Jak tak, to przepraszam za spam.

    Przymierzam się do zrobienia dla moich Panów tortu w kształcie samochodu, wykończonego bezą szwardzwaldzką. 3maj kciuki, bo z biszkoptem dam sobie radę. Nie wiem tylko jak reszta wyjdzie. Pytanie moje brzmi: co mam rozumieć poprzez krem bazowy? To jest ten, którym przekładam tort? Może być to kremówka?

  2. avatar Ewa Master pisze:

    Jeszcze jedno pytanko 😉 jaka konsystencje ma miec krem cytrnowy jak juz ostygnie? Mi wyszedl taki lejaco gesty i obawiam się,że masa bedzie plynna. Nie wiem czy nie za krotko mieszalam na parze. A co do biszkoptu to podana temp jest z termoobiegiem? Bo jak tak pieklam i tez nie bardzo urusł(na górze zrobily sie pecherze). Mysle, że na przekroje go tylko na pol. Pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Krem cytrynowy jest gotowy, jeśli podczas mieszania drewnianą łyżką oblepia ją. Po ostygnięciu i schłodzeniu. W lodówce powinien być gęsty.
      Wszystkie przepisy na blogu są podane dla grzałki góra – dół. Jeśli jest inaczej, zawsze zaznaczam to w przepisie.

  3. avatar Ewa Master pisze:

    Jakie najlepsze jest maslo do bezy szwajcarskiej? Dekoracje cudne 😉

  4. avatar gosiek pisze:

    Witam, dekoracja cuuuudowna, ale czy łuski wyjdą również z masy śmietanowej (śmietana 30% z białą czekoladą)?
    pozdrawiam

  5. avatar Adrianna pisze:

    Witam. Tort cudowny. Czy zamiast czekolady w proszku można użyć rozpuszczalne kakao?
    Pozdrawiam

  6. avatar wioleta pisze:

    Gdzie można kupić tak piękne literki??

    • avatar Asiek pisze:

      Chodzi Ci o wykrawaczki do literek? Bo literki były wycinane z lukru plastycznego. Wykrawaczki dostałam w prezencie, więc nie wiem konkretnie gdzie były kupione, ale na pewno w sklepach internetowych je znajdziesz.

  7. avatar wioleta pisze:

    Upieklam dziś na dzień mamy tort z twojego przepisu z jedna mała zmiana zamiast dac 2 mascarpone dalam jedno do tego dalam śmietanę z żelatyna mimo ze dalam cały Lenin Curt to jest on słabo wyczuwalny a i ozdobilam tort twoja beza szwajcarska

    • avatar Asiek pisze:

      Mówisz, że lemon curd był słabo wyczuwalny?? To jestem bardzo zdziwione, bo u mnie był bardzo mocno, nawet nie dodałam całego… Nie wiem, od czego to zależy :(
      Pozdrawiam.

  8. avatar Agnieszka pisze:

    O matko! Ale ten tort ładny, ale jaki pracochłonny! Aż szkoda go jeść!

  9. avatar gin pisze:

    Zachwycająca dekoracja :)

  10. avatar celka pisze:

    czy ten gotowy krem cytrynowy to jest taki w proszku? i gdzie można go kupić?

    • avatar Asiek pisze:

      Nie, to jest krem w konsystencji prawie jak mus, po prostu krem, w słoiczku. Można kupić np. w sklepach Kuchnie świata, Piotr i Paweł. Lub zrobić samemu, jest proste i tańsze :)

      • avatar celka pisze:

        torcik wyszedł super,smak mocno kwaskowaty naprawdę dobry.Trochę się bałam robienia kremu ale ok,niechciął mi zgęstnieć mocno ale po wystygnięciu było wszystko dobrze.
        Ponownie dziękuje za przepis 😉

  11. avatar Emilka pisze:

    Szanowna Słodka Babeczko upiekłam ten Twój tort i był pyszny. Krem cytrynowy,super,jak najbardziej moje smaki,taki rześki ,mniam :) Krem na bazie bezy szwardzwaldzkiej do dekoracji super choć jak dla mnie trochę za słodki. Jedynie co to biszkopt z tego przepisu nie chciał mi urosnąć. Dziękuję za przepis.

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, krem maślany jest bardzo słodki, ja go traktuję jako dekoracje i nie zjadam :) cieszę się, że cytrtynowy przypadł Ci do gustu :)

  12. avatar Emilka pisze:

    Mam pytanie ,ponieważ nie robiłam jeszcze nigdy tortu z masą na bazie bezy szwajcarskiej ,a ten tort wygląda pięknie i też taki mi się marzy na urodziny córki . Czy łatwo ona się robi,czy trzeba mieć wprawę by go nie zważyć? A jeśli nie ta masa to jaką pani by zaproponowała do takiej dekoracji .

    • avatar Asiek pisze:

      Wg mnie to nie jest trudny krem. Wystarczy trzymać się instrukcji i wszystko będzie w porządku. Każdy kto robił ten krem był nim zachwycony. Żadnym innym kremem nie dekorowało mi się tortu tak dobrze.
      Pozdrawiam.

  13. avatar anna s pisze:

    Tort wygląda pięknie, chciałabym go zrobić na uroczystość rodzinną.Mam nadzieję ,że dzieciom będzie też smakował(nie zawiera alkoholu i jak określił go Twój brat jest freszowy) .Mam tylko pytanie ,jak zrobiłaś tak śliczne literki?

  14. avatar Majana pisze:

    Asiu, przepiękne dekoracje, cudowne torty!
    Gratuluję talentu.!
    Pozdrawiam serdecznie.:)

  15. avatar Kasia M. pisze:

    Jakiej używasz tutaj nr tylki?

  16. avatar Bagor pisze:

    Nieczęsto komentuję coś na babeczkowym blogu, wolę konsumować te słodkości 😉 Jednak tym razem muszę coś napisać. Zacznę od tego, że nie przepadam za tortami, zazwyczaj zjadam „obowiązkowy” mały kawałek i tyle – ale w przypadku tego tortu aż wstydzę się przyznać, ile zjadłem :(
    Był GENIALNY w smaku :-)))

  17. avatar marzena pisze:

    czy krem który jest do tortu (masa cytrynowa, mascarpone) nadaje się do dekoracji?

  18. avatar marzena pisze:

    super tort:) i ta masa cytrynowa to musi być pyszne. ale mnie jeszcze ciekawią literki jak są zrobione? pozdrawiam

  19. avatar Bogusia pisze:

    Przepiękny tort :) Faktycznie nie jest to takie trudne, ale wymagające czasu i precyzji. Gratuluję :)

  20. avatar ilovebakepl pisze:

    napracowałaś się z tą dekoracją :) super

  21. avatar anahitka9 pisze:

    WOW!!Wyglada REWELACYJNIE! Strasznie podobaja mi sie tak dekorowane torty,ale poniewaz praktycznie nie robie tortow zdobionych kremem maslanym to nie mam okazji wyprobowac tej metody:/ Twoj wyglada perfekcyjnie! Uklony!!:)Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Oj, do perfekcji to mu bardzo daleko, ale cieszę się, że Ci się podoba i dziękuję za miłe słowa :) Ja z kolei zdecydowanie wolę pracę z takimi masami, niż z lukrem plastycznym, nie mam w nm wprawy i każdy tort to straszne nerwy.
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *