Orzeszki

Orzeszki

by

w przepisy na:

Dawno temu, kiedy byłam jeszcze mała (rany! jak to było dawno!), nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy sprzedawali na bazarkach różne dziwne rzeczy. Mój Tato, który miewał dość szalone i oryginalne pomysły, znosił do domu – ku uciesze naszej a rozpaczy mamy – przedziwne “przydatne” sprzęty. I któregoś razu przytargał do domu dziwne coś, które wyglądało jak patelnia ale miało w środku otworki. Na początku nie wiadomo było do czego to urządzenie służy, mimo tego, że Tato twierdził, że do ciastek. Po jakimś czasie okazało się, że Tato (jak zwykle) miał racje, a ciastka stały się bardzo modne. Wypiekaliśmy je bardzo często na różne okazje i bez okazji. Wszyscy je bardzo lubili. Aż ktoś pożyczył od nas ową cudowną maszynkę i ślad po niej zaginął 🙁 Ale na szczęście ktoś mądry wymyślił gofrownicę z wymiennymi wkładami, a ja stałam się jej szczęśliwą posiadaczką. I teraz ku uciesze swoich domowników wypiekam te malutkie ciasteczka. Polecam Wam bardzo!

Orzeszki

Składniki na ok. 80 ciasteczek*:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • płaska łyżeczka sody

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny, żeby trochę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta. Z ciasta odrywać malutkie kawałki i formować w kuleczki. Kuleczki wkładać do przygotowanej i nagrzanej formy. Piec do ładnego zarumienienia się.
W maszynce do gofrów w której ja piekłam była to dosłownie chwilka, ale trzeba swoją maszynkę po prostu wyczuć.
Po upieczeniu połówki orzeszków nadziewać dowolnym kremem, przykrywać drugą połówką. W moim domu robiło się nadzienie z płatkami owsianymi i wszyscy je bardzo lubiliśmy. Swoje orzeszki nadziałam właśnie takim nadzieniem, ale jeszcze masą karmelową, bo takie najbardziej lubi Zuzia oraz masą kokosową.

Masa z płatkami owsianymi:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 – 4 łyżki przesianego kakao
  • szklanka płatków owianych
  • opcjonalnie posiekane orzechy, rodzynki – wedle upodobań smakowych

Płatki podpiec na patelni, odstawić do przestygnięcia.
W rondelku podgrzać mleko z masłem i cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści, dodać przesiane kakao, dokładnie razem wymieszać. Do powstałej masy dodać płatki owsiane i ewentualnie pozostałe składniki.

Masa kokosowa:

  • 50g masła
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka mleka w proszku (lub więcej)
  • szklanka wiórków kokosowych
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

W rondelku podgrzać mleko z masłem i cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, dodać jeszcze mleka w proszku, jeśli za gęsta dodać trochę zwykłego mleka. Dosypać wiórki kokosowe i wymieszać razem. Tą masę można dowolnie modyfikować, zamiast wiórków można dodać np. posiekane i podpieczone migdały, bakalie lub kakao.
Jeśli macie swoją ulubioną masę, możecie się ze mną podzielić w komentarzach.

*do wypiekania ciasteczek potrzebna jest specjalna patelnia lub gofrownica z wkładem do pieczenia orzeszków.

Orzeszki

Orzeszki

Orzeszki

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

57 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
ewa
ewa
3 lat temu

Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np:owsianej,gryczanej,z ciecierzycy,kasztanowej lub innej bezglutenowej?

Małgorzata
Małgorzata
4 lat temu

A ja robię swoje pierwsze orzeszki bo smak jest ogromny będę chwytać doświadczenie poczytałam wasze rady i zobaczymy, dobrze że córka pomoc zaoferowała będzie weselej

aga
aga
5 lat temu

gdzie mozna taka gofrownice dostac???

Malgor
Malgor
5 lat temu
Reply to  aga

Zamówiłam na allegro i czekam .Moja elektryczna .

Unio
Unio
7 lat temu

Już czas na wypieki .Zrobiłem takie cudeńka ,tylko masę dodam i mogę się delektować.

Gusia
8 lat temu

A jak sprawdza się ten opiekacz?

Jolunia
Jolunia
9 lat temu

pyszne orzeszki z tego przepisu mi wyszły. Zrobiłam z podwójnej porcji, troszkę mi zajęło czasu ich wypiekanie ale warto było. Mojej mamie najbardziej smakowały kokosowe z mojego autorskiego przepisu. Masę budyniową podzieliłam na 3 części i zrobiłam kokosową orzecową i budyniową wersję orzeszków. Orzeszki spokojnie można zamrozić już z masą lub bez wyjęte po dwóch miesiącach są nadal świeże i kruchutkie. Polecam

gin
9 lat temu

Wyjątkowo urocze 🙂
Ja nigdy takich nie jadłam…

aniaZ.
aniaZ.
9 lat temu

a ja właśnie zakupiłam opiekacz po miesięcznym poszukiwaniu, tylko niestety tego mocniejszego nie było. Jedynie ten z mocą około 700, i teraz sie wystraszyłam że to niska temperatura będzie. Czy ktoś ma ten słabszy opiekacz i piecze sie w nim ok.

Twiggy
Twiggy
8 lat temu
Reply to  aniaZ.

Właśnie szukam takiego opiekacza do orzeszków- czy ktoś wie, gdzie można coś takiego kupić. Na Allegro nie znalazłam

aga
aga
9 lat temu

ja nie jestem oryginalna i nadziewam nutellą, nie ważne jaką ilość zrobię, znikają migiem.

Twiggy
Twiggy
8 lat temu
Reply to  aga

Ja stosuję Nutelle jak bazę modyfikując ją dodatkami. Najprostszy to pokrojone drobno orzechy włoskie. Nie zaszkodzi dodatek gorzkiej czekolady a bardzo podnosi walory smakowe … spirytus zbożowy.

Domi
9 lat temu

Robiłam je już drugi raz, tym razem zmniejszyłam ilość masła. Wychodzą kruche i pyszne, naprawdę polecam, szczególnie z kremem maślano-budyniowym z orzechami 🙂

Dzięki za przepis!

anna
anna
9 lat temu

dlaczego mleko w proszku nie da mi się rozmieszać, tylko zostają twarde grudki ?

Domi
10 lat temu

Nareszcie kupiłam sobie patelnię do orzeszków – opiekanie poszło raz, dwa, dłużej pracowałam z kremem, bo coś nie chciał zgęstnieć – zrobiłam na mleku w proszku, ale z mielonymi migdałami. Całość wyszła przepyszna, choć do wprawy w pieczeniu idealnych łupinek muszę jeszcze dojść 🙂

Dziękuję za przepis, są pyszne 🙂

Kasia
Kasia
10 lat temu

Asiu, mieszkam we Francji i bardzo czesto odwiedzam twoj blog.
O tych orzeszkach to marze juz od dawna, przypominaja mi dziecinstwo.
u nas nie mielismy takiej patelni, ale znajoma mojej mamy miala i zawsze je robila na swoje imieniny! to dopiero byla gratka! pamietam ze sie nimi zajadalam!
kiedy wyczytalam na twoim blogu ze jest oferta w lidlu od razu zadzwonilam do taty i wyslalam go zeby mi kupil, ale juz nie bylo :((((
na allegro tez nie ma, moze wiesz gdzie moglabym taki opiekacz dostac?
niestety nie mam kuchenki na gaz wiec nie moge kupic paelni.

Aneta
Aneta
10 lat temu
Reply to  Kasia

Na allegro są na bank! Sama kiedyś przeglądalam 😉
Pozdrawiam

baska
baska
10 lat temu
Reply to  Kasia

na pewno na alegro bo sama tam zamówiłam pod nazwą patelnia opiekacz do orzeszków

basienka12
basienka12
10 lat temu

Jak długo można przechowywać te orzeszki?
Jutro sie biorę za nie 😀 Mam nadzieje, że mi wyjdą. Mam foremki.

Barbara
Barbara
10 lat temu
Reply to  basienka12

Witam! Ja piekę z podwójnej porcji i suche utrzymuję do miesiąca jak dobrze “za chomikuję” Robię niespodzianki bo nadzienie to “cyk myk” i są orzeszki! Smacznego!

Renata
Renata
10 lat temu

Próba przeprowadzona! Orzeszki wyszły takie jak na foto, pyszne, kruchutkie i jak je jem to już nie pamiętam, że w trakcie nakładania nadzienie mówiłam do siebie: “a świstak siedzi i zawija je w te sreberka… nigdy więcej” 😉
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis.

iza
10 lat temu

bardzo lubię te ciasteczka, a wieki nie jadłam ;))

Barbara
Barbara
10 lat temu

Witam! A ja kiedyś zakupiłam foremki do wypiekania orzeszków ( jak do babeczek – tylko są fe foremki w postaci łupinek od orzechów). Orzeszki są uwielbiane przez domowników.
Pozdrawiam.

gosia.olga
gosia.olga
10 lat temu
Reply to  Barbara

Och, właśnie miałam to napisać – że są w sprzedaży także foremki do orzeszków. Może nie bardzo powszechnie, ale da się znaleźć. Już kilkukrotnie mijałam takie w jednym z miejscowych sklepów, za każdym razem obiecując sobie, że je kupię (niby wydatek nieduży, ale zawsze zwyciężają inne potrzeby – tym bardziej, że chyba zdecydowałabym się na kupienie dwóch kompletów). Pamiętam, że jadałam takie ciasteczka u jednej z cioć, bardzo je lubiłam. Nadzieniem był gęsty, lekko chrupiący krem obowiązkowo (zgodnie z nazwą wypieku) orzechowy – przyrównałabym go chyba z wnętrzem cukierków typu michałki, cha-cha czy orzechowej warstwy w tiki-takach. Super, że gdy… Czytaj więcej »

gosia.olga
gosia.olga
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zgadzam się, z pewnością do foremek potrzeba znacznie większej determinacji 😉 Chciałam tylko podpowiedzieć, że nadal są takowe do kupienia – choćby komuś, kto lubi orzeszki a tak jak ja ma kuchnię “ciasną w biodrach” i łatwiej upchnie foremki w szufladzie niż gofrownicę w szafce (choć na ten sprzęt to choruję odkąd pamiętam).
Co do nadzienia – podpytam, a jeśli ciocia nie odgrzebie receptury, pokombinuję sama. Tak czy inaczej, na pewno z przyjemnością się podzielę 🙂

Majana
10 lat temu

Jejku jakie one muszą być dobre! A jak pięknie wyglądają!
Pozdrowienia 🙂

Margaretka
10 lat temu

Fajna ta gofrownica :).

wilczyca aga
10 lat temu

Asia, ja wczoraj trzymając tę gofrownicę w łapkach dumałam ostro, ale odpuściłam, bo jednak nie byłabym z niej zadowolona. W Makro są teraz gofrownice w nowej ofercie, dobrej firmy 1200W za 60zł z ogonkiem i zrezygnowałam z lidlowskiej na rzecz tej w makro. We wtorek jadę kupić…i jest jeszcze w ofercie patera obrotowa co mi bardzo pasuje przy dekorowaniu torcików (a starą stłukłam) więc zrobię bardzo zadowalający zakup

wilczyca aga
10 lat temu
Reply to  Asiek

ona normalnie kosztuje dużo więcej ale teraz jest oferta promocyjna

wilczyca aga
10 lat temu
Reply to  wilczyca aga

Ona jest tylko do gofrów ale skoro zepsuła mi się stara i skoro mam patelnię do orzeszków, to wolę kupić jednak tę co ma większy power, bo lubię na szybko smażenie

wilczyca aga
10 lat temu

ja mam tę radziecką patelnię i nikomu juz nie pożyczę, bo kilka lat oddawała mi ją znajoma…a orzeszki są extra zawsze w każdym wieku i momencie

Margarytka
10 lat temu

Ja poproszę taki koszyczek z cudowną zawartością 🙂
Babcia miała patelnię – na piecu piekła orzeszki, ale patelnię wcięło…
Twoje są przecudne.

Anna Muszyńska
Anna Muszyńska
10 lat temu

Piękne orzeszki a o nazieniu z płatkami owsianymi ńie słyszałam:) tez mam ten dziwny sprzet od naszych wschodnich sasiadów i ciagle jest w użyciu-hit kazdej rodzinnej imprezy:)

Anna
Anna
10 lat temu

Czy możesz powiedzieć cos więcej na temat takiej gofrownicy?Jaką powinna mieć moc, bo to ponoć ważne…? Pozdrawiam i dziękuję za przepis.Tylko foremek na orzeszki mi brak, niestety.

Anna
Anna
10 lat temu
Reply to  Asiek

No właśnie o wypiekanie orzeszków mi chodzi. Jaka firma? Jaka cena? Gdzie kupić taką gofrownicę z wkładem do wypieku orzeszków?

Anna
Anna
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dzieki ,biegnę zakupić.

Teresa
Teresa
10 lat temu
Reply to  Asiek

Możesz zdradzić jaka ta upolowana i czy ma formę do orzeszków, właśnie szukam porządnej gofrownicy,a te piękne i smakowite ciasteczka mobilizują mnie do zakupu.

Teresa
Teresa
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki za odpowiedź, ale ja miałam na myśli tą co ma 1400W 🙂

blusia1
blusia1
10 lat temu

Oj….smak dzieciństwa. Kiedyś często robiło się orzeszki.

ELA.M
10 lat temu

Też kiedyś miałam taka formę, ale ślad po niej zaginął. Można było do tych ciasteczek- orzeszków dodawać różne nadzienie:)