Piernikowa chatka

4.51 avg. rating (90% score) - 39 votes

Czy próbowaliście już kiedyś swoich sił w budownictwie? Ja owszem, ten etap mam już za sobą. Zbudowałam w swoim życiu (i otynkowałam) jeden śmietnik, komin, i kawałek muru:) Ale tym razem zajęłam się budowaniem domków. Oczywiście domków piernikowych. Gdy pierwszy raz robiłam taki domek, to nie obyło się bez awantury, kto ma go dekorować. Musiałam piec kolejne:) Dlatego teraz przezornie upiekłam od razu 3, żeby każdy miał swoją własną chatkę. Ciasto na te chatki jest idealne, nie odkształca się i nie deformuje podczas pieczenia. Po wystygnięciu robi się twarde. Najtrudniejszą czynnością jest posklejanie domu w całość, ale jeśli będziecie to robić etapami, to wszystko się uda jak należy. Dla ułatwienia, zrobiłam dla Was szablon chatki z piernika, ale oczywiście możecie zrobić chatkę według własnych upodobań.  Radość przy dekorowaniu wynagrodzi Wam wszelkie trudy. Polecam!

Przypominam również o ciągle trwającej akcji charytatywnej Słodki Kalendarz 2014!! Dołącz się do niej :) lub zaproś znajomych!

Przepis na ciasto pochodzi od Dorotuś i jest to najlepsze ciasto do domków jakie wypróbowałam.

Piernikowa chatka (Domek z piernika) | Gingerbread Cottage

Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu):

  • 600g mąki pszennej (ponieważ niektórym ciasto się bardzo kruszyło, proponuję wsypać ok. 500g i ewentualnie później dosypywać jeśli ciasto będzie zbyt luźne)
  • 250g margaryny (jeśli domek będzie zjedzony polecam masło)
  • 200g ciemnego cukru muscovado (biały cukier się nie nadaje)
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić.
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy.

Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Szablon chatki piernikowej (gotowy do druku)

Sklejanie domku:

Do sklejenia chatki:

  • 1 białko
  • około 1,5 szklanki cukru pudru

Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy.
Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas sklejania. Ja nakładam spoinę od środka – żeby na zewnątrz mieć większą swobodę w dekorowaniu. Można też sklejać od zewnątrz – powinno być łatwiej. Cały domek skleja się etapami – najpierw ściany, potem połowę dachu a na koniec jak już lukier się mocno zestali doklejam drugą połówkę dachu. Cały proces zajmuje trochę czasu – u mnie domki często czekają na wenę po kilka dni. Każdego dnia coś tam mu dokleję.
Na koniec pozostaje ustawienie na podstawie i finalne dekorowanie… I tu już nie ma żadnych ograniczeń, możecie użyć swojej wyobraźni i zaszaleć!

Piernikowa chatka (Domek z piernika) | Gingerbread Cottage

Piernikowa chatka (Domek z piernika) | Gingerbread Cottage

Piernikowa chatka (Domek z piernika) | Gingerbread Cottage

Piernikowa chatka (Domek z piernika) | Gingerbread Cottage

A tak wyglądały moje udekorowane chatki w poprzednich latach, na zdjęcia udekorowanej w tym roku musicie niestety poczekać, aż wena przyjdzie:)

Piernikowa chatka (Domek z piernika) | Gingerbread Cottage

Piernikowa chatka (Domek z piernika) | Gingerbread Cottage

Powodzenia!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Pierniki i pierniczki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

104 odpowiedzi na „Piernikowa chatka

  1. avatar Bogna pisze:

    Witam,
    co się stanie jeśli użyjemy zwykłego, białego cukru? Dlaczego się nie nadaje?
    Pozdrawiam :)

  2. avatar Marika pisze:

    Witam, chatki fenomenalne! Robiłam w zeszłym roku. Jednak u mnie ciasto po upieczeniu również się odkształca. W komentarzach pisałaś, że może byc to wina mąki. Napisz proszę jakiej Ty używasz byc może to jej wina. Do chatki dodałam również brązowy cukier trzcinowy z biedronki.

  3. avatar Lidia pisze:

    Jak długo wytrzyma taki domek? Po jakim czasie zmięknie? Jego dach się ugnie?

    • avatar Asiek pisze:

      To bardzo różnie. W zależności od wilgotności powietrza. Jeden domek po 3 latach stał cały i nic mu się nie zapadło, drugi po półtorej roku się rozsypał (stał w kuch na półce). Moje zawsze stoją bardzo długo, mam w domu sucho. Dach się nie ugina. Jak będziesz robić, pamiętaj, żeby nie wałkować ciasta zbyt cienko. Musi być grube, tak na ok 5mm.

  4. avatar Kessy pisze:

    Przepis super!
    Pierwszy raz piekłam piernik i trzymając sie przepisu wszystko wychodzi idealnie.
    Jedyne co można by było dodać w opisie to to, że ciasto troszeczke sie odkształca podczas pieczenia i zaraz po wyjęciu, gdy ciasto jest jeszcze miękkie można przyłożyć szablony i poodkrawać nierówne brzegi, ale ma sie na to około minuty. Po ostygnięciu ciasta nie ma możliwości na poprawki co może utrudnić składanie domku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *