Makowiec

4.33 avg. rating (86% score) - 45 votes

Zanim jeszcze sama zaczęłam piec, przez wiele lat męczyłam moją Mamę o makowiec, który gdzieś, kiedyś jadłam i bardzo mi smakował. Było to cieniutkie ciasto i całe mnóstwo maku. Ale niestety, Mamie nie udało się odtworzyć tego, co zostało mi w pamięci i żaden makowiec nie był dość dobry. To nie było to. I pewnego dnia, napisała do mnie życzliwa osoba, przysyłając mi przepis na makowiec, który u niej w domu robi się od lat. Pomyślałam, że czemu nie, może w końcu trafię na ten zapamiętany smak. I wiecie co… Okazało się że to strzał w dziesiątkę! Dokładnie to, o co mi chodziło. Pyszna masa makowa, na cieniutkim, kruchym cieście. Doskonałe. Szukacie tak jak ja swojego przepisu? To już nie musicie, bo dziś właśnie przedstawiam go Wam. I oczywiście polecam bardzo!

A za przepis bardzo serdecznie dziękuję kolejnej Ani (te Anie to strasznie fajne kobitki). Aniu, dziękuję, że zechciałaś się nim podzielić!

Makowiec | Poppy seed cake

Makowiec | Poppy seed cake

Składniki na masę makową:

  • 1 kg maku
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 600g cukru (dałam 400g)
  • 150g miękkiego masła
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • drobno siekane orzechy i migdały (wedle uznania)
  • skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania )
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki miodu

Mak sparzyć, dokładnie odcedzić i wystudzić. Zimny zmielić trzykrotnie (można sobie zaoszczędzić czasu i kupić mak mielony). Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać miękkie masło cały czas ubijając. Następnie dodać mak i dokładnie wymieszać. Do masy makowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały olejek migdałowy i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać, jeśli uznacie, że masa jest za mało słodka, możecie dodać cukier lub miód. Ja nie lubię bardzo słodkich ciast i taka ilość mi w zupełności wystarczyła (a uważam, że była i tak bardzo słodka). Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.

Masę można przygotować dzień wcześniej.

Składni na kruche ciasto:

  • 3 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g margaryny
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części -jedna część powinna być trochę większa. Pierwszą część – tą większą – rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nią masę makową. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Polać polewą czekoladową, ja dodatkowo posypałam posiekanymi migdałami.

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Mleka, masło i cukier zagotować, dodać przesiane kakao. dokładnie wymieszać.

*szklanka = 250ml

Makowiec | Poppy seed cake

Makowiec | Poppy seed cake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

47 odpowiedzi na „Makowiec

  1. avatar kasia pisze:

    Asiu,jesli chcialabym zrobic z polowy porcji i okraglej tortownicy to jakiej wielkosci uzyc blaszki ? Makowiec wyglada cudnie :)pozdrawiam

  2. avatar Halszka pisze:

    Witam,
    czy piekarnik powinien być nagrzany przed włożeniem ciasta i czy ustawić piekarnik góra -dół a może termoobieg?
    Pozdrawiam

  3. avatar Jola pisze:

    Witam
    Czy do podanego przepisu można użyć maku z puszki?

  4. avatar Ewelina pisze:

    Zamierzam wypróbować ten naukowiec, ale boje sie że dodam za dużo bądź za mało bakalii. Może Pani powiedzieć ile mniej więcej gramowo powinno tego być? Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Trudno powiedzieć, bo każdy lubi co innego, jak lubisz bakalie, to dodaj po 2 pełne garście orzechów i migdałów i garść skórki. Jak nie lubisz któregoś ze składnika, to zastąp go innym lub pomiń, też się nic nie stanie.
      Pozdrawiam!

  5. avatar Beata pisze:

    Witam.Jak dlugo powinien parzyć się mak? Czy go zagotowac czy tylko zaparzyc wrzątkiem?

  6. avatar Iza pisze:

    Witam , czy mogę wierzch maku zamiast kruchego ciasta posypać kruszonką ? pozdrawiam

  7. avatar Małgosia pisze:

    Czy można tą masę jeść na surowo? Chciałabym trochę zostawić do klusek z makiem, ale trochę się boję ze względu na surowe jajka. Może część masy upiec osobno?

  8. avatar Marta pisze:

    Chciałabym masę makową zrobić wcześniej. Czy można ją zamrozić? Sam zmielony mak, czy już z dodatkami?

  9. avatar Edyta pisze:

    Jeżeli kupię gotową masę makową to muszę do niej dodawać cukier, masło, jajka…? Czy wystarczy połączyć ją z orzechami i rodzynkami? Ile gotowej masy będzie odpowiadać masie makowej z Twojego przepisu tak mniej więcej…?

  10. avatar Iwona pisze:

    A ja mam pytanie odnośnie gotowej masy makowej bo taką zakupiłam jej waga to 900g czy to wystarczy bo nie wiem czy masy makowej z podanego przepisu nie wychodzi czasem więcej?Proszę o odpowiedź bo makowiec tak mnie zachwycił że muszę go upiec a nie chciała bym nie udanego wypieku na świątecznym stole ;-D

  11. avatar marta pisze:

    sernik był pyszny to jestem pewna ze makowiec rowniez zachwyci:) i chyba sie tu zadomowie:) pozdrawiam

  12. avatar codojedzenia pisze:

    To jest to ! Duzo maku malo ciasta!

  13. avatar elka pisze:

    Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis. Taka duża ilość masy makowej mnie zachwyciła i postanowiłam upiec ten makowiec na święta, choć jest trochę pracochłonny. Ciasto wyszło wspaniałe, nie za słodkie i wszystkim bardzo smakowało, choć nie obeszło się bez problemów. Po zmieleniu maku było tak dużo, że nie miałam naczynia, wktórym mogłabym połączyć go z pozostałymi składnikami, a wszystkie większe garnki były już zajęte. Na przyszłość muszę go piec wcześniej, a nie tak jak teraz dzień przed wigilią.
    Ciasto tak nam zasmakowało, ze myślę, iz na stałe zagości u nas w święta.
    Jeszcze raz dziękuję.

  14. avatar Kajka pisze:

    jak wielkość brytfanki bedzie odpowiednia do tego przepisu?

  15. avatar sox pisze:

    zaraz będę testować przepis – szkoda, że stronki nie można dodać do zakładek (pojawia się jakiś komunikat o kopiowaniu:/) Korzystałabym częsciej, ale jak zamknę to już nie znajadę tej stronki a przecież nie zostawie otwartej do konca świata; )

  16. avatar lenka pisze:

    Moja droga czy zda egzamin masa makkowa z puszki??

  17. avatar skylla pisze:

    Male pytanko czy zamiast kruchego spodu moze byc ciasto ucierane jak na babke?
    Pozdrawiam cieplutko.
    Skylla

  18. avatar amaranthrose pisze:

    Wspaniały, z taką grubą warstwą maku:)
    Pycha!

  19. avatar karmel-itka pisze:

    jakie piękne zdjęcia.
    i wspaniały makowiec. bardzo lubię ciasta z makiem.

  20. uwielbiam takie makowce :)

  21. avatar Ania Lichoń pisze:

    Asieńko :)) nie wierzę makowiec? jak się Cieszę że wykorzystałaś mój przepis na ciacho .. jestem niesamowicie i bardzo miło zaskoczona.. i cieszę się że się udał tak jak u mnie w domku.. To Ty zaraziłaś mnie pasją do pieczenia i dlatego właśnie ja taki zwykły szaraczek jestem dumna i to bardzo że taka utalentowana osóbka wykorzystała mój przepis.. DZIĘKUJĘ CI BARDZO 😉

  22. avatar Jagoda pisze:

    No to w takim razie już nie szukam :)

  23. avatar Maggie pisze:

    Duzo maku, malo ciasta – podoba mi sie!

  24. avatar Basia pisze:

    śliczne świąteczne zdjęcia, aż się rozmarzyłam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  25. avatar iza pisze:

    cudny makowiec!!! taki własnie lubię z mnóstwem maku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *