Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

4.31 avg. rating (86% score) - 64 votes

Robili je już chyba wszyscy. Widziałam na wielu blogach. Na wszystkich cudne i smakowite. Robiłam i ja, ale ostatnio uświadomiłam sobie, że nie mam go jeszcze w swoim blogowym menu. Dzięki dobroci i szczerości sąsiada, weszłam w posiadanie wielkiej michy pysznych malin, więc postanowiłam naprawić to małe niedopatrzenie i teraz mogę się pochwalić, że to pyszne ciasto jest i u mnie. A jest się czym chwalić, bo ciasto jest naprawdę doskonałe. Bardzo kruche, delikatne, z lekką pianką budyniową i mnóstwem owoców. Nie za słodkie. W sam raz. Polecam wszystkim a w szczególności tym, którzy jeszcze nie mieli okazji go wypróbować.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki* mąki pszennej (dałam krupczatkę)
  • 250g zimnego masła lub margaryny (dałam masło, bo tak wolę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach 60% i 40%. Każą część zawinąć w folię i zamrozić.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć większą część ciasta, lekko docisnąć dłonią, wyrównując powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut, na złoty kolor. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 16g cukru waniliowego (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)
  • 80g budyniu waniliowego (proszku)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • około 0,5kg malin lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie dodać budyń i dalej miksować. Na koniec strużką wlewać olej, ciągle miksując.

Gotową piankę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny lub inne ulubione owoce, dociskając je lekko w piankę. Na owoce zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 190°C przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

80 odpowiedzi na „Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

  1. avatar Marta pisze:

    Fantastyczne ciasto! Wyszło dokładnie jak z Twoich zdjeć 😍 Bałam sie ze opadnie po wyjęciu z piekarnika dlatego zostawiłam je w uchylonym jeszcze jakies 15 min i dopiero wyjęłam. Dziękuje za inspiracje :)

  2. avatar lucy pisze:

    Czy mozna dodac czekoladowy budyn(proszek)

  3. avatar ola pisze:

    Hej, mam pytanie. Czy zamiast 1 budyniu można dać mokę ziemniaczaną?

  4. avatar Kotka_Pusia pisze:

    Zrobiłam wersję z jagodami :) Ciasto wyszło idealne – zniknęło w ciągu kilku godzin :) Mam tylko pytanie – ubiłam pianę, dodałam cukier, budyń i na końcu partiami dolałam olej. I w tym momencie piana jakby opadła, ale konsystencja była gładka. Czy tak miało być, czy za szybko go wlewałam?

  5. avatar Ania pisze:

    Dziś upiekłam te ciasto z mrożonymi malinami (nie rozmrażałam ich, obtoczyłam jedynie w mące) i wyszło REWELACYJNIE! Pyszne! Dziękuję za przepis!

  6. avatar Daria pisze:

    Dzień dobry,

    Chciałabym zapytać na jakiej blaszce (wymiar) robiła Pani to ciasto?

    Pozdrawiam

  7. avatar ewa pisze:

    Przepis jest tak prosto wytłumaczony że od razu miałam ochotę na pieczenie. Jeszcze jest ciepły, ale kawałeczek odkroiłam-rewelacja! Uwielbiam kruche ciasta, bardzo polecam i dziękuję za przepis! Dodam ze zamiast malin użyłam jabłek z orzechem włoskim oraz troszeczkę cynamonu.

  8. avatar Mira pisze:

    Witam,ciasto piekłam już wiele razy i jest super,ale dlaczego po wyjęciu z piekarnika mocno mi opada i już niestety tak ładne? :(

  9. avatar monka28 pisze:

    jak dobrze mieć Taką Słodką Babeczkę!!! ciacho – cud, miód i orzeszki….PYCHA! 😉

  10. avatar monka28 pisze:

    może być zwykły olej rzepakowy, bo nie mam słonecznikowego

  11. avatar Mariposa pisze:

    Ja zrobiłam z jagodami i malinami. Rewelacja!!!!

  12. avatar Wera pisze:

    Zrobiłam z truskawkami, puściły sok i troszkę się rozpłynęło, ale i tak wszyscy byli zachwyceni, jak ze wszystkich wypieków z Pani bloga z resztą. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

  13. avatar lidziaa007 pisze:

    Swietny przepis, ciasto wyszlo przepyszne :)

  14. avatar michawka pisze:

    Witam. Czy te ciasto mi się uda, jeśli użyje mrożonych malin? Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam w niedziele spotkanie rodzinne i chciałabym upiec to ciasto, bo wierze, że jest bajecznie pyszne (uwielbiam maliny pod każdą postacią) :)
    Pozdrawiam Edyta

  15. avatar Ewelina pisze:

    Dzisiaj drugi raz piekę to ciasto, jest wspaniałe!:) Ostatnio z braku innych owoców dałam puszkę brzoskwiń i było ok, a dzisiaj borówki i swieże brzoskwinie. A także zamiast oleju dodałam opakowanie mascarpone, który uwielbiam i smakuje naprawdę wybornie:) Dziękuje z przepis!!!

  16. avatar Kate23 pisze:

    Super przepis!!!
    Ja zrobiłam dużą blachę z podwójnej porcji składników z wiśniami. Cisto wyszło wysokie ale to tylko na plus. Wszyscy zachwalali. Na następny dzień nie zostało ani okruszka. Dziś robię powtórkę, tylko że z malinami i zółtą porzeczką lub czarną, mam nadzieję że wyjdzie takie pyszne jak poprzednio:)

  17. avatar kasiakq pisze:

    Hej:) Ciasto wygląda cudownie, jeszcze go nie robiłam ale teraz mam okazję na chrzciny mojego siostrzeńca. Mam nadzieję, że mi wyjdzie ;p Jak dotąd wszystkie Twoje przepisy się sprawdziły więc trzymaj kciuki. Już po dam znać czy wyszło i czy smakowało :) Pozdrawiam

  18. avatar ania pisze:

    hej
    jestem kompletnym antytalenciem i pieczenie rzadko mi się udaje :( ale nie poddaję się i co jakiś czas próbuję swych sił.dziś piekłam ten oto placek i był daleki od tego na twoich zdj ale zjadliwy choć jak dla mnie za słodki.mam pytanie dot konsystencji ciasta kruchego chodzi mi o wyrabianie-moje nie chciało wchłonąć całego tłuszczu a kruchego nie wyrabia się zbyt długo więc były grudy,grudki-dodałam trochę kwaśnej śmietany bo czytałam,że tak można „ratować ” zbyt suche ciasto.możesz mi opisać jak ty robisz to ciasto i jak ono u ciebie wygląda.
    pozdrawiam i gratuluję zdolności
    ania.

  19. avatar justaraczek pisze:

    To ciasto jest cudowne!!! Robiłam je już ze wszystkimi możliwymi owocami i ze wszystkimi smakuje cudownie :) Moje ulubione wersje: z czarną porzeczką i jabłkiem oraz borówka z maliną i poziomką. Z budyniem czekoladowym i wiśniami smakuje mojej nie-teściowej :)

  20. avatar Olka pisze:

    Zrobiłam wszystko według przepisu, wyszla jedna wielka ciapa.
    Masa zalala cale ciasto , zrobil mi sie na blaszce owocowo-budyniowy mus.
    Probowalam to jakos uratowac,ale niestety nic sie nie dalo zrobic.
    Stracilam 60 min. Wyrzucilam ta ochydna ciape do kosza. Teraz czeka na mnie sterta naczyn na umycia…masakra;/

    • avatar Asiek pisze:

      No przykro mi. Ale muszę przyznać, że nie wiem co tam mogło nie wyjść. Ciasto jest bardzo proste i trzymając się ściśle przepisu, nie mam prawa nie wyjść:(

  21. avatar Ania Lichoń pisze:

    a czy konieczne jest podpiekanie tego spodu.. czy mozna wrzucić wszystko do piekarnika

  22. avatar asia k. pisze:

    Twoje zdjecia tego ciasta sa ladniejsze niz mojewypieki 😉 Pieknie sie to ciasto prezentuje u Ciebie. Balam sie, ze pianka mi nie wyjdzie, a jednak wyglada na to,ze sie udala… W wolne miejsca powciskalam jezyny….Zobaczymy jak w smaku, bo wlasnie sie piecze :) Pozdrawiam!

  23. avatar Ann pisze:

    Nooo wreszcie wróciłam do żywych 😉 odkąd mam piękny nowy piekarnik to chętnie próbuję Twoje słodkości.
    Ciacho z malinami zrobione i już dawno zjedzone, pyszne było bardzo ale następnym razem dam mniej proszku do pieczenia bo było go mocno czuć a ja tego raczej nie lubię 😉

    Pozdrawiam serdecznie i idę szukać jakiś rogalików drożdżowych bo mnie ochota naszła

  24. avatar yabco pisze:

    rewelacyjne ciasto! trafiłam na tego bloga przypadkiem, szukając nowego pomysłu na babeczki- i z racji posiadania kilku krzaczków dojrzałych malin, skusiłam się na powyższy przepis.
    Ciasto, choć jeszcze nie zdążyło porządnie ostygnąć, zajmuje już tylko pół blaszki- tak zasmakowało członkom mojej rodziny (a są wybredni! 😉 ).
    Wyszło mi trochę niższe, niż na Twoich zdjęciach, ale to przez wielkość blaszki- moja ma 40x25cm. Ale to nikomu nie przeszkadza:). Coś czuję, że póki malinowe krzaki będą uginać się od owoców, ja będę wciąż zmuszana przez domowników do upieczenia tegoż ciasta:).

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało, mam nadzieję, że jeszcze nie raz u mnie zagościsz i skorzystasz z innych przepisów. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie.

  25. avatar amaranthrose pisze:

    Uwielbiam to ciasto:)
    Przepięknie Ci wyszło!

  26. avatar abbra pisze:

    A wiesz Asiek, że ostatnio zostałam poczęstowana przez moją szefową takim samym ciastem ? :) Kwaskowate maliny i słodka pianka budyniowa to bardzo fajne połączenie !

  27. avatar GrowingUp pisze:

    Z chęcią się skuszę!;)

  28. avatar asieja pisze:

    ja go jeszcze nie robiłam;)
    jest śliczne

  29. avatar cc pisze:

    Hello! this looks delicious! I would love to try this recipie but I have no idea of what „5 protein” as an ingredient means. Please help? :)

  30. avatar Beata pisze:

    Jakim sposobem to ciasto ma byc dlikatne jak tam idzie 250 g masla i 1/2 szklanki oleju…………..TLUSTE

  31. avatar Jagienka pisze:

    robiłam – bardzo dobre ciasto, z wiśniami też świetnie smakuje

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

  32. avatar urtica1 pisze:

    Uwielbiam to ciacho :) Jest świetne chyba w każdej wersji owocowej. Ale właśnie z malinami jeszcze go nie robiłam. Pięknie Ci się upiekło.
    Pozdrawiam ciepło :)

  33. avatar Ewa_299 pisze:

    Ja to mam szczęście,zebrałam dzisiaj ostatnie maliny z krzaczków,Asiek Jesteś boska:-D podzielę się uwagami po upieczeniu,pozdrawiam i…witam po urlopie:-)

  34. avatar justka2712 pisze:

    Ja robiłam, ale z truskawkami. A Twoje prezentuje się obłędnie!:)

  35. avatar wiosenka27 pisze:

    Przywołałaś wspomnienia:)
    Śliczny talerzyk, mam taki sam, tylko okrągły:)
    Pozdrawiam:)

  36. avatar Aleksandra pisze:

    To już wiem jakie ciasto zrobię jutro :)

  37. avatar iza pisze:

    Asiu…to ja jestem ostatnia bo jeszcze nie robiłam tego ciasta;))) super wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *