Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką

4.83 avg. rating (96% score) - 23 votes

Nie przepadam za rabarbarem. Jak byłam mała, to owszem, jadałam taki maczany w cukrze i wtedy mi smakował, ale teraz na samą myśl cierpnie mi skóra. Ale jest sezon, wszyscy pieką ciasta z rabarbarem, więc i u mnie nie może go zabraknąć. A przy okazji ciągle liczę na to, że któreś z ciast trafi  w moje kubki smakowe. W weekend zrobiłam ciasto z dodatkiem proszku budyniowego i śmietany. Wyszło bardzo smaczne i … oczywiście z zakalcem. Nie wiem jak to się dzieje, ale bardzo często w ciastach, gdzie w składnikach jest śmietana, jogurt lub kefir wychodzi mi zakalec:( I nie pomaga to, że składniki mają tą samą temperaturę, że po dodaniu mąki tylko krótko miksuję. Zakalec mnie lubi i już. Ja jego trochę mniej. Dlatego myślałam, myślałam i wymyśliłam. Ciasto, które jest wilgotne, bez zakalca i pomimo mojego oporu do tego zielska nawet dla mnie smaczne. Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to się nie zawiedziecie. Kwaśny smak  złamałam pyszną, słodką kruszonką migdałową, a żeby nie było nudno, do rabarbaru dodałam truskawki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się mój wymysł i skusicie się na wypróbowanie go. Polecam!

Przepis własny.

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×25 cm:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • około 350g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
  • około 150g truskawek
  • 4 łyżki zmielonych migdałów

Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli wlać olej cały czas miksując. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowane ciasto, posypać zmielonymi migdałami. Na to wyłożyć rabarbar i przekrojone na pól truskawki. Wierzch ciasta posypać kruszonką.

Kruszonka migdałowa:

  • 50g bardzo miękkiego masła
  • 15g cukru migdałowego
  • 35g cukru
  • 50g mielonych migdałów
  • 25g mąki

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami tak, aby powstała kruszonka.

Piec w temperaturze 180°C przez 40 – 45 minut. Wyjąc z piekarnika, ostudzić  w blaszce. Kroić wystudzone.

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką

  1. avatar kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, śliczne to ciacho. Musi być pyszne to połączenie rabarbaru, truskawek i migdałowej kruszonki. Przepis już zapisałam. Ja akurat jestem wielką fanką rabarbaru, więc z chęcią poczynię kolejne ciacho z jego dodatkiem :) pozdrawiam cieplutko!

  2. avatar Ann pisze:

    Ciacho zostało zrobione w niedzielny poranek 😉
    pyszne….. no a kruszonka….. mmmmmmmm bajka, moja ulubiona

  3. avatar Jula pisze:

    mniam, mniam…. aż ślinka cieknie :)
    koniecznie muszę wypróbować :)

  4. avatar Majana pisze:

    Uwielbiam rabarbar! Ciasta z rabarbarem są świetne, więc piekę jak tylko rabarbar sie pojawi. Wczoraj znowu kupiłam kolejny :). Tak więc ciacho będzie.
    A Twoje Babeczko bardzo mi się podoba !
    Uściski:*

    • avatar Asiek pisze:

      No u mnie z tym rabarbarem to różnie bywa, próbuję się do niego przekonać. Cieszę się, że ciasto Ci się podoba:)
      Pozdrawiam słonecznie!

  5. avatar cocojedzenia pisze:

    Przepadam za rabarbarem. Ciasto wyprobuje

  6. avatar amaranthrose pisze:

    Musi być przepyszne.
    Piekłam ostatnio ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym.
    U ciebie są truskawki więc jest pewnie jeszcze lesze:)

  7. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Ja uwielbiam rabarbar w każdej postaci! A ciastem się częstuję i napewno wypróbuję;)

  8. avatar DarkANGELika pisze:

    Pycha;) I jeszcze ta kruszonka, uwielbiam takie ciasta;)

  9. avatar Daria Anna pisze:

    Wygląda niesamowicie smacznie, a ta kruszonka to marzenie :)

  10. avatar Aleksandra pisze:

    uwielbiam rabarbar w każdej postaci :)

  11. avatar adi pisze:

    wyglada naprawde smakowicie!

  12. avatar Ann pisze:

    Oj ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho.
    Pokomunijne resztki wyjedzone do cna to trzeba będzie coś smacznego zrobić na weekend. Na działeczce rabarbar rośnie, truskawy niestety tylko mrożone jeszcze z zeszłego roku, ale do ciasta się nadają.
    Kocham ciacho z kruszonką.
    Pozdrawiam piąteczkowo 😉

  13. Ciasta z owocami i kruszonką są najlepsze. Jako dziecko zawsze obskubywałam kruszonkę z wierzchu;)

  14. avatar Iza pisze:

    Asiu…ciasto wygląda rewelacyjnie ;))) lubię takie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *