Szwedzkie babeczki z jabłkami

4.75 avg. rating (94% score) - 16 votes

Dziś przepis z serii szybko, łatwo i smacznie. Bardzo chodziła za mną szarlotka, ale nie miałam na nią czasu. Te babeczki już dawno miałam na oku i teraz nadarzył się doskonały moment, żeby je wypróbować. Są pyszne. Z wierzchu kruche ciasto, w środku nadziane musem jabłkowym. To taka szarlotka w wersji mini. Polecam szczerze!

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast”.

Babeczki z jabłkami

Składniki na 8 foremek o średnicy 6cm (ja od razu robiłam z podwójnej porcji):

  • 130g przesianej mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Dodatkowo:

  • około 1,5 szklanki musu jabłkowego (użyłam gotowego musu z brzoskwiniami)
  • 2 łyżki prażonych migdałów

Mus jabłkowy zmieszać z migdałami.

8 karbowanych foremek wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, zostawiając 1/3. Każdą foremkę napełnić musem jabłkowym. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i pustą foremką wyciąć 8 wierzchów. Brzegi ciasta posmarować zimną wodą. Krążki ciasta układać na napełnionych foremkach i dobrze docisnąć.

Piec w temperaturze 180°C przez 25 – 30minut. Ostudzić w foremkach. Podawać posypane cukrem pudrem.

Babeczki z jabłkamiBabeczki z jabłkamiSmacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

44 odpowiedzi na „Szwedzkie babeczki z jabłkami

  1. avatar Tośka pisze:

    Czy mój komentarz się jeszcze zmieści, muszę podziękować za pyszny przepis, bardzo smaczny i jeszcze ładne babeczki ciasto się nie klei, trzeba dostosować ilość mąki.
    Pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Z mąką to jest tak, że każda ma inną wilgotność. Czasem faktycznie może się zdarzyć, że trzeba jej trochę dosypać, a z kolei innym razem, okazuje się, że ciasto wyszło zbyt suche…
      Pozdrawiam :)

  2. avatar zabazaby pisze:

    ja podobnie jak Jola – zrobilam szarlotke z tego przepisu – podwoilam ilosc skladnikow i to jest najlepsza szarlotka jaka kiedy kolwiek jedlismy!! paluchy lizac :)

  3. avatar Jola pisze:

    SZkoda, ze nie mozna zdjecia wstawic bo chcialm sie pchwalic jakie pyszne, cudowne, ciasto zrobilam/ szarlotke a nie babeczki :) Oj to ciasto wymiata wszystkie inne jakie robilam do tej pory. Zrobilam nadzienie jablkowo-truskawkowe oj jakie pyszneeee :)
    Super przepis, dzieki i pozdrawiam :)

  4. avatar Agnieszka pisze:

    Dziękuję za przepis!
    Dużo zabawy dały mi te babeczki:)
    Nie musze dodawać, że są przepysznie, nie? :)
    Pozdrawiam autorkę blogu!

  5. avatar Kasia pisze:

    Upiekła. Rewelacja!!! Wszyscy byli smutni, że tak mało :p No i w sobotę piekę jeszcze raz 😀 Na pewno dodam więcej migdałów, bo trochę słabo było je czuć w babeczkach. No i oczywiście cynamon!!!

    pozdrawiam i polecam 😉

  6. avatar Batrycja pisze:

    Babeczki wyszły super :). Bardzo podobne do tych na zdjęciu, tylko mocniej przyrumienione z góry. DOsypywalam mąki w czasie ugniatania i dodałam zwykły cukier zamiast pudru = bajka :)

  7. avatar Paulina pisze:

    Witam, bardzo lubię pani przepisy, zawsze wychodzą :)
    ale zastanawiam się czy ten przepis również wyszedł gdybym zamiast musu dała jabłka pokrojone w kosteczkę
    pozdrawiam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo mi miło:)
      Myślę, że jeśli jabłka są winne, to pewnie tak. Ja bym się pokusiła i spróbowała:)
      Pozdrawiam serdecznie.
      P.S. Wystarczy Asia, bez Pani:)

  8. avatar Karytykantka pisze:

    Moim zdaniem ciasto za lepkie. Strasznie dużo mąki była potrzene więc myślałem że przed upieczeniem będzie… Mniej mokre. Wszyscy mówią że kruche a mi mus do połowy wsiąkł. W smaku niezłe, ale obrazki są jak po retuszu. Nierealne. Nie polecam wam. Zakalcowatwe. ;/ Acha i uważam że powinno się wyrażać opinię po upieczeniu. Pamiętajcie że oceniamy przepis a nie obrazki. ._.

    • avatar Asiek pisze:

      Z ciastem to jest tak, że wszystko zależy od rodzaju mąki. U mnie wystarczyło tyle, co podałam, u innych może się okazać, że tej mąki trzeba będzie dodać więcej. Ciasto wyszło bardzo kruche i pyszne. A co do obrazków a raczej zdjęć, to nie bardzo rozumiem o co chodzi? Że są ostre i wyraźne? Nie retuszuję zdjęć, nie umiem tego robić, robię dobrym aparatem i tyle:) Kilka osób jednak robiło te babeczki i mimo, ze im się ciasto kleiło, babeczki wyszły im pyszne. Ale przecież nie wszystkim wszystko musi smakować, prawda?
      Pozdrawiam.

  9. avatar Asia pisze:

    Czyli jak sie ciasto klei (mi strasznie! wlasnie jakos wlozylam do folii i lodowki ;)) to dosypac jeszcze mąki a w piekarniku one i tak sie zrobią tak?
    Wlasnie robię probe generalnąprzed swiatecznym pieczeniem 😀

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, jeśli się bardzo klei (co zależ od mąki, sama przyznam, że raz mi się klei a raz nie) Trzeba dosypać mąki, żeby się dało wylepić foremki. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ok.
      Pozdrawiam.

  10. avatar Asia pisze:

    a mozna je zrobic w silikonowych formach na muffiny?

  11. avatar mlutkie pisze:

    A co do ciasta też było bardzo klejące ale podsypałam mąką i jakoś dało radę, chociaż dalej się kleiło, ale w smaku extra 😉

  12. avatar mlutkie pisze:

    Trochę przerobiłam przepis bo nie miałam jabłek więc użyłam tylko truskawek, które zblendowałam na mus i dodałam mąki ziemniaczanej. Ale wyszły wspaniałe!! Dziękuję za pomysł!

  13. avatar Beata pisze:

    Właśnie upiekłam:) Ciasto mi strasznie klejące wyszło, chłodzenie też niewiele zmieniło, ale w smaku – niebo w gębie :) Szkoda tylko, ze goście się rozchorowali, będziemy musieli zjeść sami i odchudzanie diabli wzięli 😉

    • avatar Asiek pisze:

      O rany, przeczytałam, że goście się pochorowali i myślałam, że od babeczek!! Ufff… A co do klejącego ciasta, to wydaje mi się, że to zależy od mąki. Też nieraz mi się zdarzało, że z różnych przepisów wychodziło zbyt klejące. Dosypuję troszkę mąki i z reguły jest lepiej. Ale cieszę się, że mimo to babeczki smakowały:)
      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

  14. avatar Prezydentowa pisze:

    Pięknie się prezentują :)

  15. avatar zauberi pisze:

    jakie smakowite maleństwa :)

  16. avatar noresay pisze:

    Mam na nie ochotę :)

  17. avatar Domi z kuchni pisze:

    Taki łatwy przepis a takie piękne pyszności z tego wyszły :)
    Fajnie, że wróciliście, w końcu będziemy znowu mogli cieszyć oczy Twoimi wypiekami :)

  18. Robiłam z dokładnie tego samego przepisu, pyszne! 😀

  19. avatar megii013 pisze:

    Świetnie wyglądają, aż mi się zachciało, czegoś jabłkowego:))

  20. avatar Mirabelka pisze:

    Też mam tę książkę i zawsze miałam ochotę zrobić te babeczki :)

    • avatar Asiek pisze:

      Zakosiłam tą książkę mojej Mamie, bo tam się marnowała, a jest wg mnie świetna! Babeczki zrób koniecznie, bo są przepyszne:)
      Pozdrawiam!

  21. avatar co by tu zjeść pisze:

    O jakie piękne,i to nadzienie :)

  22. avatar Usagi pisze:

    Wyszły Ci takie piękne, równiutkie. Pod wrażeniem jestem.

  23. avatar dorotus76 pisze:

    Są świetne! Wyglądają niesamowicie.

  24. avatar Margarytka pisze:

    Śliczne są, ja poproszę jedną do kawki… choć jak znam życie to pewnie już „wyszły” „:-)

  25. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    pyszności… uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią, a jeszcze jak tak ślicznie wygląda… :) pozdrawiam serdecznie

  26. avatar mamabartka pisze:

    PREZENTUJA SIĘ BAJECZNIE :)

  27. avatar DarkANGELika pisze:

    Jaki piękne babeczki 😉 I z moim ulubionym nadzieniem, czyli jabłka;)

  28. avatar Majana pisze:

    Super wyglądają te babeczki,a w przekroju tak smakowite ,że ślinka cieknie.:)
    Miłego dnia!

  29. avatar karmel-itka pisze:

    genialne!
    i z pewnością cudownie smakują.

  30. avatar Iza pisze:

    jakie one cudowne i kolejna propozycją którą trza będzie zrobić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *