Buchty

Buchty
13 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Pyszne, miękkie, lekko maślane, drożdżowe bułeczki, pieczone przytulone jedna do drugiej, często nadziewane dżemem lub marmoladą. Robi się je również bez nadzienia, wówczas podaje się je z masłem czy miodem. Przed podaniem posypywane są często cukrem pudrem. U mnie dziś wersja z nadzieniem i bez:). Zapraszam do częstowania się i polecam bardzo!

Do wspólnego pieczenia tym razem zaprosiła nas Ela z Kartoflanego pola, której za zmobilizowanie bardzo dziękuję, bo już od dawna planowałam upiec te bułeczki, jednak przepis pochodzi z moich zbiorów (z książki ‘Pieczenie ciast”), gdyż wydał mi się dokładniejszy.

Wspólnie z nami piekły również Ola, Kasia Prezydentowa, Paulina, Kasia no i oczywiście ja.

Buchty

Składniki:

  • 500g mąki
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 40g masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 6 łyżek roztopionego masła
  • marmolada do nadzienia
  • cukier puder do posypania

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 50g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.

BuchtyPiec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut. Ja swoje piekłam 23 minuty. Ostatnie 8 minut piekłam bułeczki przykryte folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekły.Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale ostudzone też smakują wybornie.

Buchty

BuchtyBuchtyBuchty

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Bułki drożdżowe i powiązany ze składnikami , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

37 odpowiedzi na „Buchty

  1. avatar Kasia M. pisze:

    No to dzisiaj pieczenie :D miała być chałka z kruszonką, ale w tych się zakochałam :D oby moje wyszły równie śliczne co Twoje buchty :)

    • avatar Asiek pisze:

      Wyjdą, wyjdą:)
      Pozdrawiam:)

      • avatar Kasia M. pisze:

        Och oby wyszły smakowo i w strukturze bo nie dodałam jajek :o nie wiem jakim cudem. Nie podpisało mi to bo sama praca z ciastem była super, nic się nie kleilo i idealnie wyrabialo i dzielilo na małe bułeczki. teraz siedzą w piekarniku…

        • avatar Asiek pisze:

          Wyjdą, mi też już się zdarzyło zrobić drożdżowe bez jajek, i było ok:)

          • avatar Kasia M. pisze:

            Wyszły i to jakie dobre!! Sama chyba mogłabym pochłonąć wszystkie buchty naraz, są obłędne w smaku, puchate, jestem pod wrażeniem. Zrobiłam parę sztuk z marmolada i również “wymiataja” ;) na następny raz będą z kostką czekolady i cos czuję że to niebawem ;) a teraz zastanawiam się czy dodawać jajka chociaż może warto zobaczyć różnice ;)

          • avatar Asiek pisze:

            Wiedziałam, że wyjdą:) z jajkami powinny być jeszcze bardziej puchate i delikatne. Cieszę się, że smakują:)

  2. avatar asiek :) pisze:

    dziś zrobiłam BUCHTY po raz pierwszy pół z nadzieniem porzeczkowym i pół z czekoladowym! Wyszły przecudowne i przepyszne! Są tak mega proste w przygotowaniu, że chyba bede robić kilka porcji z kilkoma nadzieniami na raz! :D
    p.s. My Aśki chyba tak mamy, że kochamy piec ;)

  3. avatar cupcake pisze:

    wyglądają świetnie !:)
    pyycha, idealne na drugie śniadanie :)

    zapraszam na
    miss-coffie.blogspot.com

    pozdrawiam(:

  4. bardzo mi się spodobały oczywiście za Twoją zgodę pozwolę sobie zrobić. tak się zastanawiam czy mogą być przygotowane z ciasta drożdżowego które
    mam sprawdzone :)

    • avatar Asiek pisze:

      Mariolu, po to są, żeby robić:) A czemu nie chcesz z tego przepisu? Drożdżowe drożdżowemu nie równe, inaczej każde bułeczki można by nazwać buchtami:) Dużo dziewczyn robiło z tego przepisu i były zachwycone:) Zaryzykuj, a zobaczysz, że warto:)

  5. avatar Duśka pisze:

    Upiekłam je całkiem niedawno.To pyszne,puszyste,mięciutkie,przepyszne pampuszki
    Nadziałam:) je truskawkami,zapachniało latem
    fantastyczny przepis:)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo mi miło i cieszę się, że przepis się przydał. Z truskawkami musiały smakować fantastycznie!!
      Pozdrawiam cieplutko i dziękuję:)

  6. avatar onionchoco pisze:

    Aż szkoda jedną urwać, tak ślicznie razem wyglądają.
    Idealne drugie śniadanie. Z masłem i z konfiturą :)

  7. avatar Klaudia pisze:

    O jakie ladne! kuszące bardzo;)

  8. Nigdy ich nie jadłam, więc Twoje zdjęcia jeszcze bardziej kuszą, bo niezwykle mi się podobają :)

  9. avatar Iza pisze:

    wyglądaja wspaniale zjadlabym taką z kubkiem cieplego mleka;)

  10. Buchty są pyszne!! Twoje wyglądają rewelacyjnie :)

  11. avatar Majana pisze:

    Uwielbiam je! Wspaniale u CIebie wyglądają, takie puchate i bardzo apetyczne:)
    Szkoda,że nie mogę się poczęstować.
    Pozdrowienia:)

  12. avatar zauberi pisze:

    pysznie wyglądają te bułeczki, aż chce się jedną oderwać i posmarować masłem ;)

  13. avatar kornik pisze:

    Takie odrywane bułeczki są przeurocze. pięknie Ci wyrosły:)

  14. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu piękne są i ten smak róży bardzo do mnie przemawia.Żałuję że upiekłam jedną blaszkę:)

  15. avatar Prezydentowa pisze:

    Ale śliczniutkie! ;) Troszkę podobne do moich! :P :D

  16. avatar flusso pisze:

    Bardzo miło jest urwać sobie taką bułeczkę ;) Piękne Ci wyszły!

  17. avatar karto_flana pisze:

    Swietne :) Choc moje tez niezgorsze- moje sie przypiekly, bo maz wlasnie takie lubi :) Smacznego zycze wam! Te z maselkiem, uhmmm :)

  18. avatar Angie pisze:

    Przepysznie wyglądają!

  19. avatar mamabartka pisze:

    twój przepis zdecydowanie lepsiejszy, następnym razem skorzystam z twojego :)

  20. avatar majka pisze:

    Wygladaja dosnkonale. Zjadlabym sobie dzis na sniadanie :)

  21. avatar Alda pisze:

    Cudne i apetyczne,
    aż chce się jedną zakosić :)

  22. avatar moje pasje pisze:

    aaaaaa jakie piękne!!!!!!!!! Muszę je zrobić!!!!!!

  23. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, coś Ty najlepszego zrobiła… takie cuda pokazywać na noc??? ;)) Nie masz litości Kobieto! Przecież mnie teraz do rana będzie skręcać! ;)

    • avatar Asiek pisze:

      Kasiu, mój dowcipny mężulek mówi, żebyś sobie wzięła reni (wiesz, takie na zgagę), t Cię przestanie skręcać, jemu na głód zawsze pomaga:):):)
      A bułeczki polecam, bo pyszne, przyjedź do mnie na kawusię, też mam dobrą:)

  24. avatar Kaś pisze:

    pięknie Ci się upiekły! poproszę z masełkiem :)