Muffinki – mini szarlotki

Muffinki – mini szarlotki
14 votes, 4.57 avg. rating (91% score)

W muffinkach fajne jest to, że można zrobić je na wiele sposobów. Czy to z ulubionymi owocami, czy też wytrawne. Ja dziś pozostałam dalej w temacie jesiennym i wyczarowałam przepyszne, mięciutkie, puchate i bardzo aromatyczne maleństwa. Takie malutkie szarlotki. Jeśli nie macie czasu na tradycyjną szarlotkę to proponuję te właśnie muffinki. Na pewno Was nie zawiodą. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.

Muffinki - mini szarlotki

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 duże jabłka
  • 280g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • jajko
  • 100g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 200g maślanki
  • 125 ml soku jabłkowego

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. W drugim wymieszać jajko, sok jabłkowy, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, aby wszystkie składniki były wilgotne. Na koniec wmieszać jabłka.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffinki powinny mieć jasnozłoty kolor.

Muffinki - mini szarlotkiMuffinki z jabłkami i cynamonem

Muffinki - mini szarlotki

Muffinki z jabłkami i cynamonem

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Muffiny i babeczki i powiązany ze składnikami , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

27 odpowiedzi na „Muffinki – mini szarlotki

  1. avatar barboreczka84 pisze:

    A zamiast maślanki można coś innego dać?

  2. avatar Siczma pisze:

    Genialne, a ja właśnie dzisiaj myślałam nad czymś podobnym, ale jabłka chcialam potrzeć, aby muffinki byly bardziej wilgitne:)

  3. avatar lajllaa pisze:

    robię podobne, ale urozmaicam je jeszcze kruszonką na wierzchu i jest świetnie, pozdrawiam.

  4. avatar oka82 pisze:

    i ja je dziś popełniłam:)chyba za długo piekłam bo brązowe jakieś wyszły,chyba że z cynamonem przesadziłam,hihi:)ale mimo wszystko są pyszne:Dzajadamy z synkiem ciepłe,brakuje tylko zimnej algidy śmietankowej.Pycha pozdrawiam:)

  5. avatar Anetin pisze:

    Popełniłam wczoraj te babeczki. Są wyśmienite, mięciutkie, wilgotne i pełne jabłek. Idealnie w jesiennym klimacie, na pewno będą częściej gościć w moim domu :) Szybki sposób, gdy ma się ochotę na szarlotkę.
    Robiłam też niedawno muffinki czekoladowe i też były bardzo smaczne.
    Dziękuję za świetny przepis, pozdrawiam :)

  6. avatar Ja pisze:

    Dziękuje
    Nie rozcieńczałem i wyszły świetne dziękuje za wszystkie opublikowane przepisy bo są super;]

  7. avatar Ja pisze:

    Nie mam soku jabłkowego! Może to być sok z piwnicy taki dość słodki ale ile wtedy go przylać ;]?

  8. avatar Melcia pisze:

    Niesamowite :D Zrobiłam zgodnie z przepisem i zakochałam się w nich :) Od razu podwójna porcja składników i wynik równy 39 mini szarlotek. Rodzinka uwielbia i już prawie wszystkie zniknęły :D co tylko świadczy o wspaniałości ich smaku. Pozdrawiam gorąco.

  9. avatar wielkiezarcie pisze:

    Jeśli chcę zastąpić trzcinowy cukier białym to muszę zmienić proporcje??

    • avatar Asiek pisze:

      Zamieniając cukier trzcinowy na biały zawsze trzeba pamiętać, że biały jest jednak trochę słodszy. Można więc zmniejszyć ilość cukru, choć w tym przepisie i tak nie ma go zbyt dużo.
      Pozdrawiam i dziękuję.

  10. avatar fiola pisze:

    fanką mufinek nie jestem, ale wciąż konsekwentnie poszukuję takich do których będe wracać..i dziś próbuje mini szarlotek :) trzymam za nie kciuki :)

  11. avatar pat pisze:

    Zrobiłam dzisiaj te muffiny, są naprawdę dobre. Były trochę za słodkie, bo miałam słodkie jabłka i zamiast brązowego użyłam białego cukru. Mimo wszystko rozeszły się jak ciepłe… muffiny (; dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! (:

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis i muffinki smakowały. Z tym cukrem, to właśnie różnie bywa… niestety:) Najważniejsze, że były dobre:)
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!

  12. avatar zauberi pisze:

    fajniutkie, jesień to najlepszy czas na takie jabłkowe wypieki :), pozdrawiam serdecznie! I porywam muffinkę – nie oddam bez okupu :D

  13. avatar MamaBartka pisze:

    moje prawie ulubione :)

  14. Ale ładne zdjęcia! A takie jesienne muffiny to świetna alternatywa dla bardziej pracochłonnej w wykonaniu szarlotki :)

  15. avatar monami pisze:

    stwierdzenie “mini szarlotki” zdecydowanie zbyt intensywnie oddziałowuje na moje zmysły ;)

  16. avatar moje pasje pisze:

    rany :) ale bym teraz zjadła taką muffinkę :) Strasznie dawno ich nie piekłam. Robię bardzo podobnie tylko bez soku jabłkowego :) Muszę wypróbować :)

  17. avatar n i k a pisze:

    złociutkie i śliczne!
    A do herbatki podane tak pięknie, że aż chciałoby się wprosić na taki podwieczorek ;)

  18. avatar aga pisze:

    ale sa sliczne i musza byc bardzo pyszniutkie:)

  19. avatar Prezydentowa pisze:

    Fantastyczne! Przepadam za szarlotką, zakochałam się w Twojej wersji mini! ;))

  20. avatar Smaczna Pyza pisze:

    widzę, że u Ciebie też jabłkowo :-) piękne muffinki a z jabłkami są niezwykle wilgotne i pyszne