Duńskie bułeczki z jabłkami

Duńskie bułeczki z jabłkami
13 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Miałam ochotę na drożdżowe, ale już od jakiegoś czasu chodziła za mną szarlotka. Więc postanowiłam poszperać i znaleźć taką, która mi podpasuje. Szukałam, szukałam aż znalazłam. I wtedy okazało się, że nie zabrałam od przyjaciółki torby pełnej jabłek:(. I znów miałam problem. Ale pomyślałam, pokombinowałam i oto proszę – są! Pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki. Dwa w jednym – drożdżowe i szarlotka:) Bułeczki są wyśmienite i mogę powiedzieć tylko tyle, że zniknęły jeszcze zanim dobrze wystygły. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony tutaj lekko zmieniony.

Duńskie drożdżówki z jabłkami

Składniki na 9 bułeczek:

  • 250g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • szczypta soli
  • 100g masła

Nadzienie:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1,5 łyżeczki cynamony
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50g roztopionego masła

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier, sól i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać lekko z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 -20 minut. W pozostałym mleku rozpuścić  masło. Po tym czasie, kiedy rozczyn ruszy, wlać resztę mleka z masłem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1- 1,5 godziny.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem. Masło roztopić.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Na wierzchu rozsmarować roztopione masło, posypać brązowym cukrem i wyłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 9 równych kawałków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Można posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 195°C przez 20-25 minut. Studzić na kratce.

Duńskie drożdżówki z jabłkamiDuńskie drożdżówki z jabłkami

Duńskie drożdżówki z jabłkami

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Bułki drożdżowe i powiązany ze składnikami , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

39 odpowiedzi na „Duńskie bułeczki z jabłkami

  1. avatar vingan pisze:

    Bułeczki fantastyczne. Nie wymagają zbytniego zaangażowania, a udają się doskonale. Właśnie tak maślanego przepisu szukałam. Wcześniejsze eksperymenty kończyły się rozpływającą się mazią (smaczną, ale nie można jej było wałkować, czy formować z niej bułeczek).
    Przypadkowo zmieniłam ilość jabłek (z rozpędu obrałam zbyt wiele) i moje “ślimaki” miały więcej owoców niż ciasta – polecam – też pyszne.
    Jedyną wadą jest szybkie znikanie bułeczek… pozostaje po nich tylko piękny zapach :)
    Dziękuję za smakowity przepis.

  2. avatar Ewa Capri pisze:

    upiekłam no i bardzo dobrze, bo są obłędne, kolejny świetny przepis :)

  3. avatar w kuchennym amoku pisze:

    kolejny Twój wspaniały przepis, wczoraj piekłam na kolację, polecam wszystkim ! :) Wesołych Świąt kochana ! :)

  4. oki Asiu, dzięki za info, dobranoc :)

  5. fantastyczne muszą być, tylko nigdzie nie mogę dorwać grubego cukru, mam kandyzowany, tylko czy będzie sie nadawał i nie zepsuje efektu? ://

  6. avatar T.Rybka pisze:

    Wlasnie upieklem te cudenka zrobilem dwie blachi i……… zjadlem zaledwie dwie sztuki nie wiem gdzie sie podziala reszta ;-) , naprawde swietne

  7. avatar Paula pisze:

    hehee wlasciwie, to polecam jednak z tymi bananami :D przepis super, będę robić, ale dodałabym więcej cukru niż tylko 1,5 łyżki do ciasta ;) ja dodałam 3, ale i tak są light ;) chyba, że ktoś dosypie więcej cukru do tych jabłek czy bananów ;) Duńczycy robią z masłem, miodem, cukrem i cynamonem :)

  8. avatar Paula pisze:

    rany jakaś nieokrzesana jestem :D rozwałkowało się, ale zrobiłam z bananami zamiast z jabłkami i strasznie się porozwalały na boki haha :D taka rada dla pozostałych – banany nie są najlepszym eksperymentem ;) ciekawe czy coś z tego wyjdzie :) jak na razie strasznie urosły ! żeby mi się te banany nie spaliły !

  9. avatar Paula pisze:

    kurcze :( chyba tylko mi nie wyszlo – jestem na etapie rozwałkowywania, ale to co mi wyrosło jest lepiącą masą… no co mam zrobić – chyba dodam mąki :( kuuuuuurrczzeeee

  10. avatar Ja pisze:

    Dziękuję za przepis świetne wyszły!;]

  11. avatar kornik pisze:

    kocham wszytko co duńskie!
    na widok Twoich bułeczek ślinię się obficie:)

  12. avatar Kasia pisze:

    są pycha! Ukochany nie lubi ciasta drożdżowego a to wcina ze smakiem :)

  13. avatar Ewa pisze:

    Z wyglądu podobne nieco do szwedzkich kanelbulle :)

  14. avatar Anahitka9 pisze:

    Mniam… Az zrobilam sie glodna! Jak tylko skoncze z dynia i figami zabieram sie za Twoje buleczki! Pozdrowinka:)

  15. avatar Tyna pisze:

    Kuszące i śliczne:) Muszę kiedyś zrobić

  16. avatar Kaś pisze:

    wyglądają bosko!

  17. avatar Russkaya pisze:

    Asiek! Są cudne! Jeśli smakują tak jak wyglądają, to chcę je upiec! :D może w poniedziałek? jupi!
    :*

  18. avatar tastefully pisze:

    Takie trochę ślimaczki :-) Bardzo ładne :-)

  19. avatar Łyżka pisze:

    właśnie czegoś takiego szukałam! już zabieram się do robienia ;)

  20. avatar moje pasje pisze:

    zapisuję :) matko… ale Ty kusisz ;)

  21. avatar Zuzi pisze:

    Chętnie upiekłabym te bułeczki, ale trochę boję się wyrabiania bo mam kilka nieudanych prób z ciastem drożdżowym za sobą… Ile, mniej więcej, powinno wyrabiać się to ciasto
    i czy ręcznie czy mikserem?

  22. avatar Mania pisze:

    Dosłownie pachną mi przez monitor! Mniam! Pozdrowienia :)

  23. avatar judik1119 pisze:

    Wyglądają rewelacyjnie!:)

  24. avatar zjedz_mnie pisze:

    W nogę motyla, są super! Przepis już druknięty. Dzięki za pomysł ;]

  25. avatar zauberi pisze:

    jakie śliczne :), popijam kawę i wizualizuję sobie Twoją drożdżówkę :D

  26. avatar DarkANGELika pisze:

    Pysznie wyglądają :) Już chce taka jedną;P

  27. avatar Nemi pisze:

    Wyglądają obłędnie – bardzo apetyczne fotografie:) Zapisuję przepis!

  28. avatar Prezydentowa pisze:

    Bardzo ciekawe drożdżówki, takie nietypowe! Strasznie lubię ciasto drożdżowe z jabłkami! :)

  29. avatar SmacznaPyza pisze:

    o kurczątko, jakie pyszne! wiedziałam co mówię tak się wczoraj wpraszając :-) może i jak upiekę takie?

  30. avatar mamabartka pisze:

    zrobię! tak juz postanowione , zrobię je w weekend!
    Bartek się ucieszy jak wróci z wypadu z dziadkami :)