Tort tęczowy

Tort tęczowy
17 votes, 4.65 avg. rating (93% score)

Dziś wpis równie wyjątkowy jak poprzedni, a może nawet bardziej… Dziś są 7 urodziny mojego największego skarbu na świecie – mojej córci Zuzi. Wyjątkowa okazja, więc wyjątkowy tort, który po rozkrojeniu wywołał wielki uśmiech na twarzach wszystkich dzieci a w szczególności jubilatki:) Pyszny miękki biszkopt przełożony ulubionym kremem Zuzi czyli z serka mascarpone. Sto lat Zuzieńko!

Inspiracja Just My Delicious

Tort tęczowy (rainbow cake)

Składniki na biszkopt: (na dwa spody o średnicy 20 cm, na ten tort potrzebnych jest 6 takich blatów)

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).

Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dodać wybrany barwnik.

Wyłożyć dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Przełożyć do nich przygotowaną masę.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 5 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Masa do przełożenia:

  • 4 serki mascarpone po 250g każdy
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru pudru (jak ktoś lubi słodkie masy to może dać więcej)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier puder, następnie dodać mascarpone i ubić razem na puszystą masę (ja ubijam od razu wszystko razem).

Gotowym kremem przekładać niezbyt grubo kolejne warstwy biszkoptu. Ozdobić górę tortu i boki.

Tort tęczowy (rainbow cake)Tort tęczowy (rainbow cake)

Smacznego!


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Wpis w przepisach na: Torty i powiązany ze składnikami , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

104 odpowiedzi na „Tort tęczowy

  1. avatar Ewa pisze:

    Pani Asiu mam pytanie.Chciałabym upiec ten tort na pierwsze urodzinki synka.Gości będzie ok.30 więc pomyślałam,że biszkopty upiekę w dużej prostokątnej obręczy (żeby dla każdego starczyło) i właśnie:czy wtedy powinnam na jeden blat biszkoptowy przeznaczyć taką ilość składników jak na 2 blaty okrągłe?Czyli 3 jajka i reszta na 1 blat?Jak to przeliczyć kiedy zmienia się wielkość formy?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.Jest Pani mistrzynią wypieków!
    Ewa.

  2. avatar zabazaby pisze:

    Babeczko kolejny tort jaki bede robila to bedzie ten teczowy :)

    Powiedz mi prosze czy jezeli bede pokrywala tego torta z wierzchu masa cukrowa to o ile zmniejszyc skladniki na ten krem z serkiem mascarpone? A nastepne pytanie :) To czy moge za jednym razem zrobic mase nabiszkopta z 9 jaj i rozlac go do 6 malych miseczek i do kazdego dodac barwnik? upiec trzy a nastepne trzy porcje pozniej? czy lepiej zrobic ta mase na biszkopta przed samym pieczeniem?

    • avatar Asiek pisze:

      Powiem szczerze, że nie wiem o ile zmniejszyć ilość kremu. Na wierz idzie go już niewiele… I tak patrzę na ilość w przepisie, że nie jest go jakoś bardzo dużo. Może o jeden mniej mascarpone bym dała i zamiast 350ml kremówki, dałabym 300ml.
      Co do biszkoptów, to nie możesz zrobić tak jak piszesz. Musisz zrobić tyle ciasta ile na raz możesz upiec, biszkopt nie może czekać.

  3. avatar Ola pisze:

    Witam!
    Czy mozna na bita smietane poukladac drobno pokrojone w plasterki owoce, jak na przyklad truskawki?
    Pozdrawiam serdecznie! :)

  4. avatar Ania pisze:

    Super torcik :) chcę taki zrobić na roczek mojego synka. Czy można tort przełożyć Twoim kremem, a cały tort przykryć lukrem plastycznym? Czy nic się nie zepsuje?
    Pozdrawiam bajecznie :)

    • avatar Asiek pisze:

      Niestety nie można. Masy na bazie bitej śmietany i mascarpone nie nadają się jako podkład pod lukier plastyczny. Rozpuszczają masę.
      Pozdrawiam serdecznie.

  5. avatar ania pisze:

    a ja mam pytanko odnośnie biszkoptów czy one troszke nawilgną tą masą bo nie chciałabym zeby były zbyt suche ? i czy można ten torcik przygotować dzień wcześniej czy lepiej w dzien podania go na stół?

    • avatar Asiek pisze:

      Moje blaty biszkoptowe były wilgotne i jeszcze wzięły wilgoć od masy. Jeśli masz obawy, oczywiście możesz lekko nasączyć blaty np wodą z cytryną i łyżeczką wanilii lub lekką herbatą z dodatkiem cytryny, albo czym lubisz. Spokojnie możesz a nawet dobrze jak zrobisz dzień wcześniej. Tort będzie się wtedy dobrze kroił.

  6. avatar dharma84 pisze:

    hejka jestem w trakcie robienia tego torciku pierwszy raz ;biszkopty super kolory bombowe a mialam zwykle barwniki z marketu -masa pierwszy raz wyszla tak sztywna i idealna do udekorowania jednym slowem SUPER dziekuje za przepis :)

  7. avatar zabazaby pisze:

    Babeczko za duzo tych komentarzy i nie wiem czy moje pytanie padlo wczesniej ale naprawde nie chce mi sie ich wszystkich czytac – wybacz :)
    Czy na ta mase ze smietany i serka mascarpone nadaje sie masa plastyczna?
    I czy barwniki Wiltona takie kolory jak Royal Blue – azul real, Golden Yellow – amarillo darado, Red Red – rojo inteso sie nadaja? Wyjda takie kolory jakie Tobie wyszly? I ile sie ich daje zeby byly takie intensywne kolory?

    • avatar Asiek pisze:

      Masa ze śmietany nie nadaje się pod masę plastyczną – podchodzi wodą. Raz jeden robiłam, i masa plastyczna wyglądała jakby się ‘pociła’. Nie polecam. Co do barwników, to używam dokładnie takich, jak napisałaś, zielony mam leaf green vert feuillage, pomarańczowy – orange naranja, i mam jeszcze fioletowy – violet violeta. Daję ich na czubek łyżeczki i mieszam i ewentualnie dodaję, jeśli wydaje mi się, że jeszcze nie jest taki, jak oczekuję. Musisz pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie ciemniejsze niż surowe, więc ostrożnie z tymi barwnikami.
      Pozdrawiam.