Drożdżówki z makiem

4.73 avg. rating (94% score) - 11 votes

Kiedyś nie lubiłam drożdżowych wypieków. Ani jeść, ani robić. Może nigdy nie trafiłam na dobre drożdżowe ciasto, a może po prostu mój gust smakowy się zmienił. Na szczęście teraz jest inaczej i robienie drożdżówek sprawia mi ogromną przyjemność! Dziś polecam te bułeczki z makiem. Lubię w nich to, że są takie proste i banalne do zrobienia a zarazem wyśmienite w smaku! Spróbujcie i przekonajcie się sami:).
Przepis wielokrotnie przetestowany, znaleziony u Dorotuś.

Drożdżówki z makiemDrożdżówki z makiem

Składniki na 12 sporych bułeczek:

  • 25oml letniego mleka
  • 75g roztopionego masła
  • 70g drobnego cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 600g gotowej masy makowej

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i jeszcze raz wyrobić, w celu odgazowania.

Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 55×35 cm. Rozsmarować na nim masę makową a następnie zwinąć jak roladę (wzdłuż krótszego boku). Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm. Gotowe plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką drewnianą nacisnąć wzdłuż środka każdego plastra tak, aby jego boki uniosły się ku górze. Odstawić na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Studzić na kratce. Po przestygnięciu polukrować.

Drożdżówki z makiemDrożdżówki z makiem

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

50 odpowiedzi na „Drożdżówki z makiem

  1. avatar Alutka pisze:

    Droga Babeczko,
    Upieklam kiedys powyzsze drozdzowki i wyszly wspaniale. Uwielbiam drozdzowe ciasta z makiem ale to byla moja pierwsza proba :) teraz przymiezam sie do makowej rolady badz czegos podobnego i tu pytanie. Czy moge z tego przepisu upiec rolade,wkladajac ja do foremki czy lepiej poztawic na Twoj przepis na makowe ciasto z kruszonka ?
    Z gory dziekuje za odpowiedz i zycze Wesolych Swiat.

    Alutka

    • avatar Asiek pisze:

      Spróbowałabym z roladą, ciasto jest fajne i puszyste, może się udać. A jak Ci się uda, to pochwal się, też zrobię :)
      Pozdrawiam i również życzę zdrowych i pogodnych Świąt!

  2. avatar Atka pisze:

    A ja mam troszku inne pytanie Droga Babeczko: czy masz może jakąś konkretną dobrą i sprawdzoną gotową masę makową, którą mogłabyś polecić? Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Niestety, nie trafiłam na taką, z której byłabym do końca zadowolona. Poza tym, każdy ma inny smak i co innego mu smakuje. Ja np. nie lubię skórki pomarańczowej i zawsze ją wydłubuję :)

  3. avatar Madzia pisze:

    Kochana Babeczko ☺Czy moge uzyc drozdzy suchych?

  4. avatar bubi pisze:

    Poprostu miod w gebie!!! nic dodac nic ujac!!! Dalam mniej masy makowej i z reszty ciasta uplotlam chalki……dzieci sie najesc nie umia……..przepis wart skorzystania!!!!

  5. avatar Teska pisze:

    Czy drozdze kruszymy do calej ilosci maki czy bierzemy tylko troche maki by zrobic sam rozczyn a pozniej dodajemy reszte maki gdy rozczyn juz podrosnie?

  6. Upiekłam bułeczki i wyszły przepyszne. A zniknęły tak szybko jak szybko się pojawiły na stole.

  7. avatar Ania pisze:

    To ciasto jest rewelacyjne prawie codziennie go robię dodaje różne owoce i tyle :) REWELACJA pozdrawiam Ania

  8. avatar Karolina pisze:

    Czy zamiast mleka można użyć wody?

  9. avatar Ann pisze:

    Hej, wyglądają niesamowicie. Właśnie mam zamiar się za nie zabrać tylko nie jestem pewna jak mogę ogrzać ciasto do wyrośnięcia żeby go nie „popsuć” jeśli nie jest za ciepło i druga rzecz to w piekarniku pieczesz na termoobiegu w 200 stopniach czy na jakiejś innej opcji bo ja mam kilka i nigdy nie wiem która jest właściwa. Dziękuje z góry za odpowiedz :)

    • avatar Asiek pisze:

      Jeśli w domu jest chłodno, to owijam miskę w ciepły koc:) Albo stawiam w jakimś ciepłym miejscu np. koło kaloryfera. Wiem, ze niektórzy nagrzewają piekarnik do 40 st. i tam ciasto rośnie, ale ja tego nie robię. Co do pieczenia, to zawsze piekę na funkcji góra-dół, jeśli jest inaczej zaznaczam to w przepisie.

  10. avatar pisze:

    Ten przepis jest tak wspaniały, prosty, zrozumiały i …Zakochałam się w tych drożdżówkach! Te sklepowe im do pięt nie dorastają. Robiłam już 3 razy… Ach, chyba czas na 4! Dziękuję za genialny przepis!

  11. avatar madlenka pisze:

    drozdzoweczki pyszota… dzisiejszego wieczoru moj chlopak piecze je po raz drugi, juz sie doczekac nie moge

    • avatar Asiek pisze:

      Oj, zazdroszczę, tak bym chciała, żeby ktoś dla mnie upiekł takie drożdżówki:)
      Cieszę się, że smakują. Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam!

  12. avatar Myszka pisze:

    Wlasnie upieklam wygladaja super zobaczymy jak smakuja ,ale napewna sa bardzo smaczne.

  13. avatar Najeczka pisze:

    Bułeczki wyglądają niesamowicie :) Szukałam od dłuższego czasu dobrego przepisu na drożdżówki z makiem i myślę, że znalazłam go tutaj :) dzisiaj zamierzam je upiec :)
    Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Ten przepis jest niezawodny a bułki wychodzą przepyszne. Daj znać jak Ci wyszły:)
      Pozdrawiam i dziękuję:)

      • avatar Najeczka pisze:

        Bułeczki wyszły niesamowicie pyszne :) Pokradłam Twój przepis i umieściłam na swoim blogu razem z fotorelacją z pieczenia, oczywiscie zamieściłam odnośniki skąd skradłam to cudo 😉 Asiek przejrzałam dokładnie całego Twojego bloga, spędziłam dziś na nim kilka godzin i muszę napisać, że jesteś niesamowita! :)

  14. avatar Russkaya pisze:

    Mistrzynio, jutro je piekę! 😀 :*

  15. avatar abbra pisze:

    Kusząco wyglądają ! :)

    Kiedyś też tak miałam – za drożdżowym nie przepadałam , wolałam inne ciasta. Na starość mi się odmieniło ;P

  16. avatar Russkaya pisze:

    Asiek!!! Jesteś niemożliwa! Jakie to piękne, cudowne, apetyczne! 😀 Zaraz rozdrapię paznokciami monitor 😛

  17. avatar kuchareczka pisze:

    Moje ulubione z dzieciństwa! :)

  18. avatar tastefully pisze:

    Przepięknie wyglądają! Masz Asiu talent, oj masz :)

  19. avatar wypiekibeaty pisze:

    Wyglądają przecudnie! Pozdrawiam

  20. avatar Izaa pisze:

    o matko jakie one cudne…teraz piszę serio najpiekniejsze jakie widziałam;)

  21. avatar Nemi pisze:

    Uwielbiam drożdżówki z makiem, ale jeszcze sama ich nie robiłam. Wyglądają przepysznie! Zastanawiam się jak zasnę, gdy wciąż będę miała przed oczami te łakocie!

  22. ło matko!, skąd wiedziałaś???? ja uwielbiam wszelkie makowce a to jest genialne! ale mi teraz noc zepsułaś, nie zasnę póki nie zjem, Ty nie dobra jesteś:))

  23. avatar anytsujx pisze:

    Wyszły rewelacyjnie … uwielbiam je !:)

  24. avatar Kaś pisze:

    jak malowane! ślicznie przyrumienione

  25. avatar leonkot pisze:

    zgadzam się z przedmówcami, drożdżówki wyglądają fantastycznie, aż ślinka leci :)

  26. avatar SmacznaPyza pisze:

    cudne! aż mi ślinka kapie :-) tylko ta gotowa masa makowa….. ja wiem, że wygodniej, ale tam więcej bułki tartej niż maku…..

  27. avatar Prezydentowa pisze:

    O jaaa…! Jak z cukierni… Cudne, kiedy ja tak będę piekła, chyba nigdy! :(

  28. avatar kasiaaaa24 pisze:

    O Matko, Asieńka jakie one cudne… A z tym lukrem… Wyglądają zjawiskowo!

  29. avatar Pafka pisze:

    Mniaaaaam! Po prostu je uwielbiam… Są super!
    :-)

  30. Ja akurat od zawsze uwielbiam drozdżówki :) ach… jak dla mnie dobre drozdżówki z masa makową to po prostu cudo :)… a Twoje wyglądają tak pięknie, że trudno będzie mi się im oprzeć 😉

  31. avatar aga pisze:

    Ekstra wygladaja:-) chetnie bym takie pychotki zjadla z mlekiem:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *