Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe

by

w przepisy na:

Kolejne pyszne muffinki, które podbiły serca tym razem dzieciaków z przedszkola mojej córci. Pieczone specjalnie dla nich, na zorganizowaną pożegnalną “zieloną noc’ w przedszkolu. Są niezbyt słodkie i przypominają babkę w wersji mini. Przepis znaleziony u Dorotuś. Polecam wszystkim, którzy nie lubią spędzać w kuchni całego dnia:)

Muffinki marmurkowe

Składniki na 12 muffin:

  • 280 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Zawartość obu naczyń wymieszać razem, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na przemian po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Muffinki marmurkowe

Muffinki marmurkowe - Wrocław!

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

28 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
8 lata temu

Dziękuję za przepis, wyszły cudowne (robiłam z opcją masła). Wilgotne , nie suche. W sam raz! Tylko ja piekłam15 min tj do suchego patyczka w 180°C z termoobiegiem, bo nie mam nowego piekarnika i wolałam potem nie szukać winnych 😀
Pozdrawiam 😉

Ciszewska
Ciszewska
9 lata temu

Wyszłyżki genialne ale ja użyłam dobrego masła zamiast oleju

Renia
Renia
9 lata temu

Ja rozpuścić masło Wyszły genialne 🙂

Aleksandra
Aleksandra
10 lata temu

A co z cukrem który ma być tylko wymieszany? Czy mamy to wszystko ubić?

Aneta
Aneta
11 lata temu

Tak, tak właśnie o taki gotowany mi chodzi 🙂 wtedy zamiast 0,5l mleka muszę dać ok 0,35/0,4 l? No chyba, że taki budyń na kubek też się nada? To by było jeszcze prościej 🙂

Aneta
Aneta
11 lata temu

Jeszcze mam jedno pytanko, czy można do tych babeczek dodać po łyżeczce budyniu? Jaki wtedy musiałby być gęsty? Czy wtedy też tak ładne wyrosną?

Aneta
Aneta
11 lata temu

Musi być olej słonecznikowy? Czy babeczki wyjdą, jeśli dodam rzepakowy?

Kinga
Kinga
11 lata temu

pychaaaa…

zanetttttt
zanetttttt
12 lata temu

Bardzo dobre muffinki 🙂 Polecam

Mary
Mary
13 lata temu

właśnie je upiekłam. są super! ale niestety jakieś lipne papilotki kupiłam, bo się z niektórych powylewało ciasto 🙁 przepis super. dziękuję bardzo!

Mary
Mary
13 lata temu

a ile ich wychodzi z tego przepisu?

Mary
Mary
13 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

aaa. nie zauważyłam 🙂

dagusia
13 lata temu

mmmmmmmmmmmm pyszne

fankawypieków
fankawypieków
13 lata temu

Przepis trochę jak na zebrę, ale wyglądają pysznie 😉
Lecę je piec 🙂

tortowekreacje
13 lata temu

Na jutro mam zamówienie na muffiny. Przepis na pewno się przyda 🙂

Russkaya
13 lata temu

Zgadzam się, wyglądają tak apetycznie że aż ślinka kapie mi na klawiaturę…kap kap… i co teraz? Oj chyba musisz mi podarować jedną muffinkę 😉

tastefully
13 lata temu

Muffinki wyglądają obłędnie…

moje pasje
13 lata temu

uwielbiam muffinki. Takich jeszcze nie robiłam 😉

Nieśka
13 lata temu

To jest to, na chłody i mrozy:D Ja chcę muffinkę – marmurkę!!! Pozdrawiam