Sernik truskawkowy na zimno

4.57 avg. rating (91% score) - 28 votes

O tym, że uwielbiam serniki chyba już wszyscy wiedzą, ale o tym, że tylko te pieczone, to chyba nie. Jeśli przeglądniecie na blogu kategorię serniki, to niestety nie znajdziecie tam żadnego sernika na zimno. Aż do dziś. W końcu postanowiłam zwalczać swoje fobie i niechęci. Jako, że sezon truskawkowy w pełni, na pierwszy ogień poszedł sernik truskawkowy. Tak do końca to nie mam przekonania, czy można go nazwać sernikiem, bo sera to  w nim nie ma ani grama, ale niech  będzie. Lekki, orzeźwiający, delikatnie kwaskowaty. Przyznam szczerze, że nawet mi smakował, więc swój debiut sernikowy uważam za udany. Myślę, że to nie ostatni sernik na zimno w moim wykonaniu. A jeśli jesteście amatorami takich deserów, to zachęcam do spróbowania, bo nie dość, że jest naprawdę pyszny, to do tego banalnie prosty. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, u mnie z niewielkimi zmianami.

Truskawkowy sernik na zimno | Strawberry cheesecake cold

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 180g ciastek zbożowych w czekoladzie lub innych
  • 50g masła

Ciastka pokruszyć blenderem, dodać roztopione masło i wymieszać tak, by powstał ‚mokry piasek’. Dno tortownicy o średnicy 20 – 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie przygotowaną masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania sernika.

Składniki na sernik:

  • 500g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250ml gęstego jogurtu (użyłam jogurtu typu greckiego)
  • 250ml śmietany kremówki (jeśli chcecie odchudzić sernik, spokojnie możecie zastąpić śmietanę jogurtem, bo i taką wersję robiłam)
  • 3 łyżki miodu (pominęłam)
  • 3 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości truskawek)
  • 2 czubate łyżki żelatyny (jeśli chcecie, aby sernik szybciej stężał, dodajcie 2,5 łyżki)
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklani gorącej wody. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w misie miksera i delikatnie zmiksować, następnie wlać strumieniem żelatynę i zmiksować razem na gładką masę. Gotową masę wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Truskawkowy sernik na zimno | Strawberry cheesecake cold

Truskawkowy sernik na zimno | Strawberry cheesecake cold

Truskawkowy sernik na zimno | Strawberry cheesecake cold

Smacznego!

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

49 odpowiedzi na „Sernik truskawkowy na zimno

  1. avatar Sabina pisze:

    Właśnie wlozylam go do lodówki. Pachnie pięknie, wygląda wyśmienicie. Zobaczymy jak będzie smakował.

  2. avatar bernard pisze:

    ale ten mus truskawkowy zapowiada się pysznie

  3. avatar Natalia pisze:

    A czy można wykorzystać zamrożone truskawki?

  4. avatar alicja pisze:

    Robię podobnie, tylko na wierzch zalewam jeszcze tężejącą galaretką truskawkową.
    A.

  5. avatar Natalia pisze:

    A jogurt naturalny gesty będzie odpowiedni? Jako zamiennik dla śmietany rowniez? I jesli go użyje zamiast kremówki, to w dalszym przygotowaniu ciasta postępować tak samo? :)

  6. avatar Wera pisze:

    Pyszny, polecam 😉

  7. avatar Dorota pisze:

    Sernik wyszedł rewelacyjnie.

  8. avatar Ania pisze:

    Witaj, jaką średnicę ma ten sernik ..w jakiej tortownicy go robiłaś ? Wygląda na mały.. Chcę go dziś zrobić a mam tortownicę tylko 26 i 24 , nie wiem czy nie będzie za niski.

  9. avatar anita pisze:

    Ciacho wyszlo przepyszne :)

  10. avatar Aga pisze:

    Pyszny serniczek Polecam wszystkim za ten niesamowity smak;-) Mój syn zjadł trzy kawałki a nie lubi truskawek;-))))

  11. avatar weronika pisze:

    wygląda fenomenalnie!
    Czy gdybym do dekoracji dodała polewe czekoladową to byłoby ok ?

  12. avatar magma pisze:

    wygląda obłędnie:)

  13. avatar cukrowawrozka pisze:

    Ja też pewnego dnia miałam swój przełom w sernikach – od czasu pierwszego sernika na zimno, który mi posmakował, już całkiem sporo namnożyło się ich w mojej kolekcji. Więc pewnie i Ciebie to czeka. 😀

  14. avatar Renata pisze:

    Asiu, zrobiłam jest przeeeepyszny
    Pozdrawiam

  15. avatar Daria Anna pisze:

    No wygląda fenomenalnie. Wprost wyjadam z ekranu. Ten róż… mnnnn…

  16. avatar Majana pisze:

    Ależ urodziwy ten sernik!
    Muszę zrobić w końcu jakiś na zimno, bo robię je naprawdę rzadko. U mnie po prostu pieczone górą. Jednak taki, truskawkowy – widzę, że genialnie musi smakować.
    Pozdrowienia Asiu:*

  17. avatar liz pisze:

    czy moge zastapic zelatyne galaretka? nie mam zelatyny :(

  18. Obłędny!!! :) Pyszności :)

  19. uwielbiam:) prezentuje się pięknie:)

  20. avatar martita pisze:

    Na pewno się skusze, by go wypróbować ….

  21. avatar karmel-itka pisze:

    wygląda idealnie! lubię :]

  22. avatar Potravel pisze:

    wygląda gładko i kremowo, pewnie w smaku rewelacja. Pozdrawiam i zapraszam na mój nowy blog. w mojej malutkiej kuchni – teraz Potravel:)

  23. avatar iza pisze:

    ja bardzo lubię takie serniki; cudnie wygląda

  24. avatar beatka03 pisze:

    Wygląda niesamowicie smakowicie. Uwielbiam ciasta z truskawkami, zwłaszcza te na zimno (u mnie zresztą też pojawił się ostatnio nowy przepis), więc na pewno wypróbuję :)

  25. avatar Katka pisze:

    O taaak:) Ja też uwielbiam serniki i na ciepło i na zimno a ten wygląda cudnie :)

  26. avatar marta pisze:

    ah juz widze, przepraszam :)

  27. avatar marta pisze:

    jak duza tortownica? :)

  28. avatar Gosia pisze:

    Przepraszam najmocniej…czy ten sernik jest bez sera?:D

  29. avatar Ervisha pisze:

    Poprosze kawałeczek :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *