Wielkanocne kaczuszki

4.96 avg. rating (98% score) - 25 votes

Czy ktoś zamawiał kaczkę? A to tego nadziewaną… Dziś coś, co na pewno wywoła uśmiech u Waszych pociech, ale i u Was samych. Drożdżowe kaczuszki nadziewane konfiturą truskawkową. Będą śliczną ozdobą wielkanocnego stołu i miłą odmianą od zwykłych drożdżówek. Znajdą się jacyś chętni? Oczywiście nie muszę dodawać, że są pyszne… Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast’.

Zobacz pozostałe przepisy na Wielkanoc.

Wielkanocne kaczuszki | Easter ducks

Wielkanocne kaczuszki | Easter ducks

Składniki na 10 kaczuszek:

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży (suchych należy dać o połowę mniej)
  • 60g cukru
  • 250ml mleka
  • 60g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200g dowolnej konfitury (u mnie truskawkowa) do nadziania
  • żółtko do posmarowania bułeczek
  • cukier puder na lukier
  • 10 koryntek

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać pokruszone drożdże, łyżę cukru i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut, by rozczyn ruszył. Po tym czasie dodać roztopione masło i resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia ( u mnie po godzinie podwoiło swoją objętość). Następnie wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Z każdej części zrobić trzy kulki- dużą na brzuszek kaczki, mniejszą na głowę i najmniejszą na dziób. Największą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć konfiturę i uformować kulę, starannie zaciskając ciasto, żeby konfitura nie wyciekła. Głowę i dziób kaczki przykleić żółtkiem do brzuszka. Gotowe kaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować całe kaczki żółtkiem.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, do ładnego zarumienienia się kaczek. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Z cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny (lub wody) zrobić lukier. Zrobić kaczkom oczy z lukru i rodzynek.

Wielkanocne kaczuszki | Easter ducks

Wielkanocne kaczuszki | Easter ducks

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „Wielkanocne kaczuszki

  1. avatar Basia pisze:

    Witaj!
    Zrobiłam te kaczuszki w Wielką Sobotę!
    Co za radość dla moich wnucząt,fantastyczne, smaczne i szybko się zrobiły.
    Dziękuję za pomysł i przepis.Pozdrawiam Basia

  2. cudowne kaczuchy ! :))

  3. No proszę a ja już myślałem, że chodzi o mięsiwo a tutaj takie fajne kaczuszki na słodko. Takie to można do święconki włożyć razem z barankiem. Ciekawe ile takich kaczuszek pojawi się w domach :)

  4. Cudne. Ja robiłam w podobnym stylu zajączki:)

  5. avatar Majana pisze:

    Urocze są te kaczuszki! :)

  6. avatar Alicja pisze:

    Świetny pomysł!!!

  7. avatar iza pisze:

    urocze ;))) nie pokażę mojej córci bo będzie kazała mi robic ;)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *