Ciasto marchewkowe

4.63 avg. rating (92% score) - 52 votes

Znane i bardzo lubiane, bo bardzo smaczne. A do tego banalnie proste. I pomyśleć, że do tej pory sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Kiedyś, gdy ktoś mi powiedział, że jem ciasto z marchewką, to się popatrzyłam z niedowierzaniem i w duchu pomyślałam, że bzdury gada. Bo jak, tak dobre ciasto może być z marchewką? I to jeszcze wcale a wcale jej tam nie czuć. No ale jak widać może. Pachnące cynamonem, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Smakuje trochę jak piernik. Widziałam wiele wersji na to ciasto, ale z takim kremem jak ten, który tu proponuję, to jeszcze nie widziałam. Bo krem jest z serka topionego. Uwierzycie? A do tego jest przepyszny. Polecam Wam bardzo, zróbcie, a nie pożałujecie!

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Ewuni i jak do tej pory zajadałam się ciastem w jej wykonaniu. Wprowadziłam tylko niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach.

Ciasto marchewkowe | Carrot cake

Składniki:

  • 2 szklanki* mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 2 ubite szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 175g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (dałam pół, bo bardzo nie lubię a 2 to wg mnie za dużo)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (dałam opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 100g serka topionego śmietankowego (użyłam Hochland)
  • 100g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)
  • do dekoracji połówki orzechów włoskich

Całe jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać marchew, i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do masy. Na koniec dodać orzechy i wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.

Polewa:

Masło i serek rozpuścić, utrzeć na gładko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przestudzoną polewą posmarować ciepłe ciasto, udekorować połówkami orzechów (ja grubo posiekałam).

*szklanka = 250ml

Ciasto marchewkowe | Carrot cake

Ciasto marchewkowe | Carrot cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

93 odpowiedzi na „Ciasto marchewkowe

  1. avatar Бела pisze:

    pachnialo super, wyglada super, tylko ze to mi smakuje jak murzynek a nie marchewkowe. Moze mam za duze lyzki i sypnelam zbyt duzo kakao. Ale z polewa kawowa tez pyszniutkie! Kiedys sprobuje jeszcze raz.

  2. avatar Агаська pisze:

    Mam w piekarniku ciasto marchewkowe i pieklam juz 50 minut a patyczek mokry.Marchewke troche odcisnelam z soku ale nie za bardzo zeby ciasto nie bylo za suche.I co teraz mam zrobic? Piec dalej?na razie dalam na 10 minut jeszcze i chyba tak az patyczek bedzie suchy?Prosze o rade bardzo

  3. avatar Helena K pisze:

    Uczę się polskiego, Twój blog jest bardzo nadaje się do tego celu.
    Uwielbiam gotowanie też

  4. avatar Emilia pisze:

    GENIALNE! Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam w życiu. I to idealne połączenie słodkiego ciasta ze słonawą masą. Podbiło serca wszystkich którzy mieli okazję je jeść 😄

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *