Babka waniliowa z marcepanem

4.69 avg. rating (93% score) - 13 votes

W najbliższym czasie na blogu będą królowały wypieki wielkanocne. W szczególności baby. Małe, duże, kolorowe. Bo ja bardzo lubię babki. Są z reguły proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Genialne do herbatki lub szklanki mleka. Mam nadzieję, że wśród moich propozycji znajdziecie coś dla siebie. Na pierwszy ogień poszła babka waniliowa z marcepanem. Już sam zapach, jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia zapowiada, że będzie to bardzo smaczna baba. Oprócz marcepanu i wanilii ma w sobie jeszcze kawałki czekolady, a dodatkowym jej atutem jest to, że jest bez dodatku tłuszczu. A smak. Nic nie powiem, przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki  ‚Pieczenie ciast’.

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

  • 250g masy marcepanowej
  • 150g cukru
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 60g posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

Zagotować masło z mlekiem i cukrem, dodać przesiane kakao, wymieszać razem. Jeśli polewa jest za gęsta, należy dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadka, odrobinę kakao.

Dodatkowo:

  • 20g orzechów pistacjowych drobno posiekanych

Masę marcepanową utrzeć z połową cukru, miąższem z laski wanilii, solą, jajkiem i żółtkami na puszystą masę. Robiłam to mikserem, mieszadłem jak do ciasta kruchego. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Ubitą pianę dodać do masy marcepanowo – jajecznej i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy. Na koniec wymieszać z ciastem posiekaną czekoladę.

Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 – 60 minut ( u mnie 50 minut), na drugim poziomie od dołu. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić w formie, następnie wyjąć i ostudzić do końca na kratce. Polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami pistacjowymi.

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Wielkanocna babka waniliowa z marcepanem / Spanish vanilla and marzipan cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

35 odpowiedzi na „Babka waniliowa z marcepanem

  1. avatar Kasia pisze:

    Przepyszna babka!!!! Zrobiłam tydzień temu i na świeta robię powtórkę:)

  2. avatar zuziata pisze:

    super, zrobię dzisiaj.
    Ale dlaczego zarówno miąższ z wanilii i ekstrakt? nie wystarczy więcej ekstraktu waniliowego? (jeśli chodzi o te sam taki ze słoiczka) – mam taki i mam również pastę z ziaren wanilii.
    Przepis znalazłam gdy zastanawiałam się do czego ją wykorzystać.

    • avatar Asiek pisze:

      Ale jak dodasz jeszcze laskę, to będziesz miała mocniejszy aromat wanilii. A do tego chyba chodzi tez właśnie o ziarenka, a w ekstrakcie ich nie ma. Ale pewnie można dodać i sam ekstrakt.
      Pozdrawiam:)

  3. avatar moje pasje pisze:

    piękna…. i ta błyszcząca polewa :) mmmmm :) pyszności :)

  4. avatar Reva pisze:

    Propozycję czekania do Wielkanocy uważam za odmianę sadyzmu. Upiekłam natychmiast i niestety również natychmiast została zjedzona. Pyszne i oryginalne. Dzięki za ciekawy i co ważne rewelacyjny przepis.

  5. avatar anahitka9 pisze:

    Wspaniała:) i do tego jeszcze z marcepanem to juz całkowicie rewekla!! Piękna, czarna polewa Ci wyszla:)

  6. avatar kornik pisze:

    Babka idealna, kocham marcepan:)

  7. avatar jerry61 pisze:

    Przepis mi znany ,pamiętamy z żoną jej smak i zapach.Myśle że to ta babka będzie na świątecznym stole.oboje jesteśmy diabetykami ale pieczemy kilka razy w roku,inni w rodzinie jedzą i chwalą .Korzystam y z Twoich przepisów rzadko ale czytamy je z przyjemnością .Pozdrawiamy

    • avatar Asiek pisze:

      Będzie mi niezmiernie miło, jeśli ta baba zagości na Waszym stole:). A jeszcze mi milej, że pomimo tego, iż nie bardzo możecie sobie pozwolić na takie słodkości, zaglądacie do mnie:) To bardzo, bardzo miłe.
      Pozdrawiam serdecznie:)

  8. avatar DarkANGELika pisze:

    Wygląda wyśmienicie;)

  9. wygląda bardzo dostojnie:) …i pysznie:)

  10. avatar mikimama pisze:

    Bardzo ładna w środku i na zewnątrz!

  11. avatar Iza pisze:

    Uwielbiam marcepan!!! Ojjj, obowiązkowo zrobię ją na święta :-) Tym bardziej, że mam jeszcze 500 g masy marcepanowej, której nie zużyłam na Boże Narodzenie 😀

  12. avatar Majana pisze:

    Jaka ładna! Aż mi się jakiejś babeczki zachciało.
    Pozdrowienia:)

  13. avatar judik pisze:

    Babka jak marzenie!:)

  14. avatar urtica1 pisze:

    Ha, jak będą baby to ja się już cieszę. Może wreszcie się nauczę je robić :) Pozdrawiam cieplutko :)

  15. avatar iza pisze:

    Asiu…babka jest cudna i ta polewa mniammm

  16. avatar zawsze.oliwek pisze:

    fajna baba:) będę więc zaglądać na kolejne propozycje:)

  17. Pięknie wygląda na pewno jest bardzo smaczna.

  18. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu piękna i jak musi pachnieć,już sobie wyobrażam:)

  19. avatar Smaczna Pyza pisze:

    no dobra, to i ja zaczynam akcję wielkanocną – masz rację, Asiu, zleci jak z bicza trzasł!

  20. avatar kachna pisze:

    wygląda cudnie! i do tego z marcepanem… Wspaniała!

  21. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Baby są cudne, cały rok! A ta Twoja, hmm, hmm, hmm – wyśmienita!

  22. avatar mopswkuchni pisze:

    Wygląda bardzo elegancko i ponętnie 😉

  23. avatar Maggie pisze:

    Wspaniala, wysoka i dumna wielkanocna baba – no i jeszcze ten marcepanowy smak…

  24. avatar zauberi pisze:

    tak mi narobiłaś apetytu na babkę, że choć miałam nic nie piec aż do soboty to postanowiłam jakąś babkę zmajstrować :D, koniecznie z polewą czekoladową

  25. avatar Kaś pisze:

    wyśmienite połączenie. baby fajnę są, więc dawaj – oby jak najwięcej :)

  26. avatar Nieśka pisze:

    Czy to taka biszkoptowa babka?:) Piękna.

  27. avatar mamabartka pisze:

    czyli akcje Wielkanoc czas zacząć :) babka śliczna :)

    • avatar Asiek pisze:

      Olu, no czas zacząć, bo to tylko 3 tygodnie, które zlecą szybciej niż nam się wydaje… a najbliższy czas będzie dla mnie bardzo pracowity, więc wykorzystuję to, że mam jeszcze troszkę czasu…

  28. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, ślicznie wygląda! A ta polewa jak kusi :) Zapisuję przepis, pewnie niebawem uraczę się tym ciachem. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *