Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

by

w przepisy na: ,

Zawsze chętnie robię ciasteczka. Na mniejsze okazje, na większe, czy też zupełnie bez okazji 🙂 Te były prezencikiem dla mojej bratanicy. Ciasteczka są bardzo pyszne, delikatne i chrupiące a w swojej strukturze przypominają ciasto francuskie. Robiłam już je wielokrotnie i zawsze smakują wyśmienicie. Przepis można znaleźć na różnych blogach, ja skorzystałam z ‘Galerii Potraw‘. Polecam bardzo!

 

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Składniki:

  • 270g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • żółtko
  • 1 białko do posmarowania
  • cukier gruby do posypania ciastek

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować. Wykrawać dość grube ciasteczka (cienkie nie są takie dobre, nie rozwarstwiają się tak ładnie) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować białkiem i posypać dość mocno grubym cukrem.

Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Ciasteczka śmietankowe

Ciasteczka śmietankowe

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

41 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
9 lata temu

Upiekłam wczoraj wieczorek wyszły super dziękuję za przepis :*

Agata
Agata
9 lata temu

Upiekłam w sobotę. Dziś otwieram puszkę z ciasteczkami, a tam…………. 2 ciasteczka. Zapytałam syna (14 lat) “gdzie ciasteczka” On “zjedzone”. W sobotę niezbyt był do nich przekonany. Posypałam brązowym cukrem.
Pychotka…..Pozdrawiam

gloria wrona
gloria wrona
10 lata temu

Ciasto jet za lepkie co zrobić??

Magda
Magda
10 lata temu

Chciałam dopytać, czy śmietana ma być ta słodka 18stka, czy kwasna 18% pasteryzowana?

aneta r.
aneta r.
10 lata temu

Pyszne i pyszneee. Zrobilam we wtorek, a nastepnego dnia juz ani sladu. Choc te grupsze byly bardziej francuskie, ale i te ciensze jedlismy ze smakiem. Cukier byl drobny i nie bylo takiego efektu, ale smak bajeczny. Bardzo dziekuje za przepisy. Pozdrawiam i do nastepnego razu.

Kasia M.
Kasia M.
11 lata temu

Pycha, pycha! Faktycznie ciasto ma coś z francuskiego, co jest moją zgubą bo ja kocham ciasto francuskie 😉 Nie miałam grubego cukru i niestety taki zwykły nie bardzo się sprawdził, ale specjalnie zaopatrzę się w odpowiedni do tych ciasteczek 😀
Ściskam cieplutko 🙂

Agniś
Agniś
11 lata temu

Mama upiekła wczoraj… Bajka. Wspaniałe są. Faktycznie, jak francuskie, kruchutkie, rozpływające się w ustach. Na pewno zrobię znowu.

Agniś
Agniś
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy ciasto musi być od razu upieczone, czy może poleżeć przez noc w lodówce (ew. zamrażalniku) ?

goga
goga
12 lata temu

a w cieście nie powinno byc odrobinkę cukru???

bernadeta
13 lata temu

o moje, widze ze znalazłas je w Galerii.. prawda ze pyszne?

lukrem polana
13 lata temu

Piękne ciasteczka! Przypominają mi te, które robiłem razem z mamą, gdy byłem małym chłopcem. Pamiętam, jak z braku różnokształtnych foremek wykrawaliśmy je szklankami i słoiczkami 🙂 Wspólne pieczenie z mamą zaraziło mnie cukierniczym bakcylem. Jako dziecko na ciastka przerabiałem wszystko, co tylko do tego się nadawało. Na szczęście tacie zawsze smakowało, niezależnie od efektu 🙂 Dziś wciąż lubię piec ciasteczka, nadając im bajeczne kształty (zawsze jednak musi być kilka tradycyjnych kółeczek :)). Chętnie sięgnę po twój przepis, bo ciasteczka wyglądają wyjątkowo apetycznie i bardzo cukrowo. Po prostu pyszniarskie 🙂

Magdalena Jasionowska
13 lata temu

No to idę robić ciasteczka 🙂 Dzięki za przepis 🙂

Magdalena Jasionowska
13 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena Jasionowska

Dzięki za przepis jeszcze raz:) ciasteczka były pycha 🙂 idę szukać jakiegoś innego przepisu, acha robiłam ostatnio muffinki z serem również z Twoich pomysłów 🙂 również smakowały 🙂 zostaję tu na stałe:)

Pozdrowionka

Paula
13 lata temu

fantastyczne są takie obsypane cukrem serduszka 🙂

Restauracja Domowa
13 lata temu

cudne te ciasteczka, takie małe serduszka od wielkiego serca, pozdrawiam ciepło i pieknego dnia Ci życzę

Izaa
13 lata temu

uwielbiam te ciasteczka…są przepyszne

aga
13 lata temu

sliczne sa:) tak kusza, ze nie pozostaje mi nic nnego jak sie czestowac:)

bernadeta
13 lata temu

widze ze twoje sie o wiele ładniej prezentują niz moje na zdjeciu. sliczne.

bozena-1968
13 lata temu

Pięknie wyglądają.. Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia takich ciasteczek , ale zawsze coś staje na przeszkodzie..

tastefully
13 lata temu

Asiu, jak zwykle u Ciebie same pyszności 🙂
Pozdrawiam gorąco! 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
13 lata temu

Ale śliczne i ten cukier normalnie jak diamentowe serduszka :)śliczne i jak śmietankowe to ja je biorę w zapiski:) właśnie kupiłam foremkę motylek to ją wykorzystam:))

dorota20w
13 lata temu

urocze

kasiaaaa24
13 lata temu

Też je robiłam, ale już daaawno 🙂 Zostało chociaż jedno serduszko dla mnie 🙂 ?