Ciasteczka ze smarties

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

W czasie deszczu dzieci się nudzą… wszyscy o tym wiedzą . A jak się nudzą, to marudzą i zawracają głowę zmęczonym rodzicom. Żeby czymś zająć swoją marudzącą córcię wymyśliłam, że zapędzę ją do pracy. A, że bardzo lubi mi pomagać w kuchni upiekłyśmy razem pyszne kolorowe ciasteczka.

Ciasteczka ze smaries (lub m&m's)

Dzieciaki za nimi przepadają. Są pachnące masłem i chrupiące. Polecam nie tylko na deszczowe dni. Przepis pochodzi  z książki „101 cakes & bakes”.

Składniki na ok. 14 dużych ciastek*:Ciasteczka ze smaries (lub m&m's)

  • 100g miękkiego masła
  • 80g jasnego cukru muscovado
  • 1 łyżka golden syrupu
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85g smarties (lentilki, czekoladowe m&m’s)

*Ja zrobiłam ok. 20 mniejszych ciastek.

Mikserem ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać golden syrup i razem zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypać smarties i wymieszać ciasto. Uformować 14 sporej wielkości kulek, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zostawiać duże odstępy, gdyż ciastka  podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki.
Piec w temperaturze 180°C przez 11-12 minut. Przed przeniesieniem na kratkę odczekać kilka minut.

Ciasteczka ze smaries (lub m&m's)

Specjalnie dla Was :-)

Ciasteczka ze smaries (lub m&m's)
Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Ciasteczka ze smarties

  1. avatar Margarytka pisze:

    Wreszcie, wreszcie kupiłam syrup i je zrobiłam… No co Ci będę mówić, pyszne są. Tak samo jak te, które przywiozłaś mi 2 lata temu :-)
    Dziękuję za cudny przepis.

  2. avatar Kasia M. pisze:

    Dzisiaj rano upiekłam z córcią, wyszły super :) Dałam miód zamiast golden syropu. Pozdrawiam :)

  3. avatar Magda pisze:

    Ostatnie zdjęcie…super!Aż się chce wyciągnąć ręke po jedno ;-).

  4. avatar Joanna81 pisze:

    Piękne… Muszę moim muchomorkom zaproponować zabawę w kuchni…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *