Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Sernik z musem brzoskwiniowym

by

w przepisy na:

To już drugie podejście do tego sernika w przeciągu niecałego tygodnia. Pierwszy poszedł w całości do Mężusia do pracy, więc na dobrą sprawę nie wiedziałam nawet, czy jest dobry. Ale doszły mnie słuchy, że nie jest dobry a pyszny, więc, z racji na to, że miałam mieć w sobotę gości, postanowiłam się sama o tym przekonać. Gości nie było, wystawili mnie i mój sernik do wiatru. Ale sernik został. I powiem Wam, że to jeden z lepszych, jakie stworzyłam (ale ja tak mówię przy każdym kolejnym, jaki wymyślę:) ). I co z tego, że popękał… Wybaczyłam mu to:). Bardzo kremowy, lekki i delikatny z cudną nutą brzoskwiniową. Wierzch ozdobiony musem brzoskwiniowym. Będzie doskonałym dopełnieniem mazurków i bab na wielkanocnym stole. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 200g herbatników
  • 75g roztopionego masła

Pokruszyć ciastka, wymieszać z roztopionym masłem tak, by powstał ‘mokry piasek’. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. W dno wcisnąć przygotowane ciasteczka. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 800g twarogu zmielonego przynajmniej 2 krotnie (u mnie ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)*
  • szklanka cukru
  • jeden budyń waniliowy (proszek)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 duże jajka
  • duża puszka brzoskwiń (sok nie będzie potrzebny)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

*Jeśli użyjecie sera z małą zawartością tłuszczu, należy do masy serowej dodać 100g miękkiego masła i zmiksować razem z serem.

Ser zmiksować razem ze śmietaną, budyniem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku krótko miksując po każdym.

Z brzoskwiń odłożyć 4 połówki, odsączyć i pokroić w plasterki. Plasterki wyłożyć na spód ciasteczkowy. Resztę brzoskwiń zmiksować na mus, odłożyć 3-4 łyżki, resztę dodać do sera i dokładnie wymieszać.

Przelać całą masę serową na schłodzony spód, na wierzch wyłożyć łyżką kleksy z musu, patyczkiem zrobić ‘esy floresy’ (ósemki). Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę 20 minut. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik schodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

163 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Quba
Quba
10 lat temu

Witam,

Mam do pani jedno pytanie odnośnie przenoszenia sernika.Jak pani przenosi serniki na paterę tak,aby się nie uszkodziły?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Quba

Kasiulek
Kasiulek
11 lat temu

“Kochana moja ,mam nadzieję ,baaaa a właściwie wiem ,że będziesz moją inspiracją ,jeszcze żadne ciasto mi nie wyszło ,ale dzis twardo próbuję ,jutro 5 urodziny mojego synka mam nadzieje go nie zawieść bo uwielbia serniki :))
pozdrawiam serdecznie

Kasiulek
Kasiulek
11 lat temu
Reply to  Asiek

och….. udał się prawie,ale cóż mistrzyni nie doścignę 🙂 troszkę mi się przypiekł ale smak cudowny…dzięki za mobilizację i do następnego 🙂 Wesołych Świąt!!!!!!!!

ola
ola
11 lat temu

Niebo w ustach! Dokładnie taki jak na zdjęciach 🙂 jesteś wielka babeczko

ola
ola
11 lat temu

Ciasto nie opadnie a wierzch nie spiecze się?

ola
ola
11 lat temu
Reply to  Asiek

Właśnie się piecze 🙂

Annika
Annika
11 lat temu

Sernik jest najlepszy na świecie, robiłam już kilka razy, trochę modyfikowałam mus, do brzoskwiń dałam też zmiksowanego banana wyszło bardzo smacznie 🙂 Dziękuję za przepis

jerry61
11 lat temu

po czterech jabłecznikach moja banda znowu zachciała sernik z musem brzoskwiniowym.właśnie się piecze!!

hipcia81
hipcia81
11 lat temu

Wspaniały serniczek—pamiętam ten dzień kiedy znalazłam tę stronkę i zaraz poleciałam po składniki do sklepu i chwile po tym mój dom pachniał już tym wspaniałym ciachem—mąż był zachwycony —- piekłam juz go kilka razy pod rząd i za każdym razem wychodzi coraz pyszniejszy—ale w tym tygodniu sobie go odpuściłam bo juz mi się troszkę znudził ale jak pisze ten komentarz i widzę go na ekranie monitora to znowu mam na niego ochotę————-Mniam!!!!!!!!!! Pozdrawiam i dzięki za tak pyszną rozkosz podniebienia:)

doris
doris
11 lat temu

A ja zrobiłam i wyszedł mi klusek nad spodem z herbatników, mimo że piekłam 1h40min w 160, a potem zmniejszałam co 10 min o 20 stopni, aż do 100. W ogóle wydaje mi sie niedopieczony. Gdzie zrobiłam błąd?

jerry61
11 lat temu

zjedzone oba.pyszności!!

Iza
Iza
11 lat temu

Sernik wyszedł wyśmienity, jak już pisałam, nie dodałam musu do masy serowej ale i tak był wspaniały. Chwalono mnie a ja rosłam i rosłam. Wielkie było zdziwienie, że piekłam ten sernik pierwszy raz, w ogóle to mój pierwszy sernik. Zamówienie już złożone na Nowy Rok:) Dziękuję za wspaniały przepis, życzę inwencji, smaku i wspaniałych kombinacji kulinarnych w Nowym Roku 2013

jerry61
11 lat temu

zrobiłem dwa! ,będzie miała rodzina co podjadać!

jerry61
11 lat temu

wesołych Świąt Bożego Narodzenia !
Dosiego Roku 2013

jerry61
11 lat temu

Nie wyobrażam sobie świąt bez tego sernika .!!!

Iza
Iza
11 lat temu

No i mój serniczek też upieczony…jeszcze siedzi cieplutki w piekarniku…robota poszła w oka mgnieniu…oczywiście nie doczytałam i dałam sporo musu na wierzch a do środka masy ani kapki…zobaczymy jaki będzie mieć smak…w maleńkiej foremce upiekłam samą masę serową i smak wyśmienity…zaraz pokażę mojemu miastu Pani przepis i swoje dzieło, a przyznam się, że sernik piekłam pierwszy raz w swoim życiu…wydaje mi się jednak, że będzie to mój ulubiony przepis.
Pozdrawiam

Anna Lichoń
Anna Lichoń
11 lat temu

No i po pracy serniczek zrobił furorę:) nawet się nie spodziewałam że aż tak można zachwycić moich łakomych kolegów w pracy który wbrew pozorom są bardzo wybredni.. ale padły stwierdzenia że najlepszy sernik jaki jedli :):) każdy kto czyta ten komentarz.. powiadam wam.. pieczcie bo warto !!!!!!!!!! 🙂

Anna Lichoń
Anna Lichoń
11 lat temu

Asiu Asieńko Asiulko Ty moja mentorko do spraw pieczenia ciasta.. dziękuję za instrukcje podczas pieczenia.. sernik mistrzostwo świata ale lekko opadł mi w piekarniku .. ale ten smak mmmmmmmmmmmmmmmmniammm jutro zabieram je do pracy dla kolegów i kierownika .. najlepsi testerzy pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

jerry61
11 lat temu

zrobiłem następny z musem brzoskwiniowym!!zwiększyłem wsad ponieważ moja tortownica to 28×28.Pycha!teraz juz zawsze robię na serku włoskim,trzeba go choć raz zmielić ale warto.U nas jest tak dużo serów że długo szukałem i znalazłem!Pozdrawiam z nad Bałtyku,pogoda super choć mrożno dzisiaj,na plażach pusto!

fefe
fefe
11 lat temu

Moja siostra dziś upiekła ten sernik. Jest pyszny.

Malgosia
Malgosia
11 lat temu

Dopiero dzis znalazlam te cudowna stronke!! Efekt : serniczek siedzi sobie w piekarniku ! A musze sie przyznac, ze po kilku nieudanych probach z przepisow mamy, ciotki, siostry i kolezanek – po prostu poddalam sie 🙁 Nie wiem co mi nie wychodzilo ( a moze raczej CO mi wychodzilo) . Ale po przeczytaniu wszystkich komentarzy postanowilam sprobowac raz jeszcze. Musi sie udac!! Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam cieplutko 🙂

Beata
11 lat temu

Właśnie go piekę już któryś raz z kolei. Wywijaski jakoś średnio mi tym razem wyszły, ale smak będzie mam nadzieję, jak zwykle powalający 🙂

jerry61
11 lat temu

przetestowałem wszystkie Twoje serniki i ten z musem brzoskwiniowym w moim rankingu ma pierwsze miejsce[cała rodzina tak twierdzi]
pragnę Ci coś przekazać :pewnego dnia zachciało nam się sernika a w domu był tylko serek typu Włoskiego[Capresi lub Campresi -co producent to inaczej],mój był akurat firmy ,,Pilos” i kupiony w ,,Lidl-u”.zmieliłem tylko raz i zaryzykowałem[co mi tam!!]To co wyszło przekroczyło oczekiwania rodziny.tak puszystego i dobrego sernika nie zrobiłem nigdy.Polecam uwadze.pozdrawiam z nad morza

jerry61
11 lat temu

już po raz siódmy ,teraz na imieninowe zamówienie mojej mamy,najlepszy z wielu serników.dzięki za możliwość korzystania z twoich przepisów.jesteś WIELKA!!!

jerry61
12 lat temu

Już dzisiaj piekę po raz drugi.rodzina chce i ja nie mam nic do gadania ,mam kłopot z musem brzoskwiniowym na wierzchu sernika ,po położeniu kleksa ten mi się zapada w ser.robię coś nie tak?

jerry61
11 lat temu
Reply to  Asiek

zrezygnowałem z kleksów,wybacz złamanie praw autorskich.dzisiaj piekę po raz szósty,teraz siedzi w piecu.!

Pinupcookinglooking
Pinupcookinglooking
12 lat temu

Asiu dziękuję Ci za ten przepis jest po prostu niesamowity :***
zobacz jak pięknie mi wyszedł 😀
http://pinupcookinglooking.blogspot.com/2012/04/sernik-z-musem-z-brzoskwin.html

jerry61
12 lat temu

Extra!!Ja jestem diabetykiem ale musiałem spróbować i nie skończyło się na próbowaniu!

Monika Ł.
Monika Ł.
12 lat temu

Pyszny ten sernik 🙂 właśnie został wczoraj zrobiony i dziś musiałam spróbować jak smakuje i jest cudny, a i również mi popękał 😉

jerry61
12 lat temu

już wyjęty z lodówki,od wczoraj na niego czekamy.zaraz po święceniu będzie degustacja ! Wygląda tak pięknie że aż trudno powstrzymać się przed łasuchowaniem !Napiszę jak smakował moim bliskim.Wesołych Świąt!

jerry61
12 lat temu

właśnie włożyłem do pieca!jutro napiszę jak wyszedł.pozdrawiam

Karolka
Karolka
12 lat temu

a ten mus brzoskwiniowy jak dokładnie robiłaś?? sok z puszki miksowałaś z brzoskwiniami?? czy coś jeszcze?? jutro zamierzam upiec Twój sernik, oczy bolą od patrzenia… taaaaaki śwliczny!

Sandra
Sandra
12 lat temu

Jaki cudny! Akurat mam brzoskwinie, więc moje jedyne pytanie brzmi: czy twaróg półtłusty się nada? Czy muszę wtedy użyć masła? Bo ja sama sobie ser mielę 🙂

Magda
Magda
12 lat temu

Przed chwilą co zasiadłam przed kompem żeby znaleźć jakiś pomysł na babeczki a tu taka strona, taka niespodzianka i taki serniczek, BOSKO !!!!! Jedno pytanie : jaki ekstrakt waniliowy ? Że niby co ? Pewnie to głupie pytanie ale cóż lepiej się dopytać niż coś zepsuć. Asiu jak odpiszesz to piekę, pozdrawiam :-)))

chochlikikuchenne
12 lat temu

No to chyba juz wiem jaki sernik upieke na te swieta:)
Wyglada bosko! 😀
Pozdrawiam!

zauberi
12 lat temu

tak sobie myślałam o Twoim popękanym serniku i gdzie ostatnio jakiś kucharz radził, żeby piec sernik w 150 stopniach przez godzinę i później zmniejszać co 15 minut o 15 stopni aż dojdzie do 100 stopni i wtedy wyłączyć, sama jeszcze nie stosowałam 🙂

Iza
Iza
12 lat temu

Zrobię go na pewno. Nie wiem czy o placku jakimkolwiek, nawet jeżeli to jest sam sernik można napisać, że jest śliczny, to ten sernik jest prześliczny.

Kaś
12 lat temu

fantastyczny wzorek. niedoszli goście mają czego żałować 🙂

Domi z kuchni
12 lat temu

Uwielbiam połączenie sera i brzoskwiń, sernik w takim wydaniu znika w trymiga 🙂
Piękne zdjęcie!

Beata
12 lat temu

Piękny i bardzo smakowity. Myślisz, że uda się z serkiem quark? Twaróg to niestety “święto” i tylko jak ktoś z Polski przyjeżdża w odwiedziny mogę o nim pomarzyć 🙁