Tort nutellowo-waniliowy

4.41 avg. rating (88% score) - 34 votes

Na ten tort czeka wiele osób. Przynajmniej tak mi się wydaje:) Robiłam go jakiś czas temu bez zamiaru publikowania przepisu, bo jakoś tak czasu nie było. Ale gdy pokazałam go na moim fejsbukowym profilu, to dostałam wiele próśb o przepis na ten torcik. Obiecałam, że się postaram i się postarałam. Dziś prezentuję Wam przepis na smaczny tort w dwóch smakach – nutella i wanilia. Smaki bardzo fajnie do siebie pasują. Tort nie jest za słodki, a taki w sam raz. Polecam bardzo!

Przepis własny.

Tort waniliowo-nutellowy

Tort waniliowo-nutellowy

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki* drobnego cukru + 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy blat. Każdy blat nasączyć.

Do nasączenia:

  • pół szklanki letniej wody
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Składniki na masę z nutellą:

  • 300g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki nutelli

Serek i nutellę umieścić w misie miksera i ubić razem na puszystą masę.

Składniki na masę waniliową:

  • 300g serka mascarpone
  • 100ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii

Wszystkie składniki na masę waniliową umieścić w misie miksera i zmiksować razem na puszystą masę.

Przełożenie biszkoptu.

Pierwszy blat ułożyć na patrze, wyłożyć na niego masę nutellową, wyrównać wierzch. Przykryć drugim blatem. Część masy waniliowej odstawić na obłożenie boków i wierzchu tortu. Pozostałą masę wyłożyć na drugi blat  i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą waniliową. Dowolnie udekorować. U mnie jest to dekoracja z masy maślanej na bezie szwajcarskiej, o której możecie poczytać w poprzednim wpisie.

szklanka=250ml

Tort waniliowo-nutellowy

Tort waniliowo-nutellowy

Tort waniliowo-nutellowy

A to jeszcze tort, który zrobiłam znajomej, na chrzciny jej córeczki:

Tort z białą czekoladą na chrzciny

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

95 odpowiedzi na „Tort nutellowo-waniliowy

  1. avatar basia pisze:

    Witam czy do masy z nutellą nie trzeba kremówki ? pytam ponieważ we wszystkich twoich kremach jest serek mascarpone i kremówka z góry dziękuję za odpowiedź.
    Jak na razie twoje kremy które robiłam są pyszne

  2. avatar Kasia pisze:

    Hej, robiłam twój tort już 2-3 razy i za każdym obie masy mi się rozpływały na boki podczas przekładania biszkoptu. Co robić?
    Mega smacznie ^^

  3. avatar Marlena pisze:

    Chciałabym upiec mamie tort na 60 urodziny, będzie ponad 30 osób, posiadam blachę 35×38, potrzebuję porady jakiej ilości składników mam użyć? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam.

  4. avatar Kasia pisze:

    Zycie mi uratowalas. Mieszkam we Wloszech i dzis wyprawiam urodziny corki. Wczoraj wieczorem zaczelam robic krem wg przepisu mojej kolezanki i wcale mi nie wyszedl. Niestety tu nie ma kremow gotowych z paczki jak w Polsce i znslazlam ten przepis. O 8 rano bylam juz po mascarpone. Kremy wyszly wspaniale. Nie moglam powstrzymac sie przed podjadaniem. Od dzisiaj to bedzie moj ulubiony tort. Mam nadzieje, ze gosciom bedzie rownie dobrze smakowalo. Dziekuje

  5. avatar zabazaby pisze:

    Słodka Babeczka jak długo i gdzie można przechowywać ten krem na bezie? Czy jeśli zrobie go dzisiaj to bez problemu wytrzyma ma do niedzieli? Jeśli tak to czy udekorowac juz dzisiaj babeczki tym kremem czy lepiej poczekać do soboty wieczorem?
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Krem należy przechowywać w lodówce, ale jeśli będziesz dekorować potem, to należy go wyjąć szybciej przed dekorowaniem, bo to jest masło, więc będzie twardy. Zresztą tak samo przed spożyciem, należy wyjąć szybciej z lodówki, żeby krem trochę zmiękł. Co do dekorowania babeczek, to wszystko jedno kiedy to zrobisz, bo krem zachowuje doskonale kształty, jedynie co, to chyba świeższa babeczka jest smaczniejsza?
      Pozdrawiam!

  6. avatar kasia pisze:

    Witam jak Pani dekorowała torcik ? czym te różyczki są zrobione? ?pozdrawiam, jest piekny

  7. avatar Mania pisze:

    Słodka Babeczko, czy przy nasączaniu można zamiast ekstraktu użyć aromatu?
    Pozdrawiam :)

  8. avatar Ola pisze:

    Witam, chciałabym zrobić ten tort na urodziny, solenizant taki wybrał. W szafkach zalegają mi paczki z zmielonymi orzechami i migdałami. Czy mogłabym dodać do biszkoptu? Co byłoby lepsze – migdały czy orzechy? Oraz ile dodać zmielonych, a ile odjąć wtedy mąki?
    Tyyyle pytań ale chcę zrobić jak najlepsze ciasto urodzinowe 😀
    Pozdrawiam serdecznie!

  9. avatar Martyna pisze:

    Potrzebuje rady kulinarnej wizjonerki! A gdyby tak zrobić dwa biszkopty – jeden czekoladowy drugi waniliowy i każdy z nich podzielić na pół? wtedy byłyby dwa ciemne 2 jasne blaty przełożone tymi masami…
    Moja obawa: tort będzie za wysoki i ciężko będzie się go kroić i transportować.
    Co myślisz?:)

    • avatar Asiek pisze:

      Nie będzie za wysoki, robiłam tort tęczowy, który miał 6 warstw i kroił się całkiem dobrze. Musisz tylko pamiętać, żeby zwiększyć ilość masy.

  10. avatar Ewelina pisze:

    Witam serdecznie
    Na początku dodam że zakochałam się w każdym przepisie jaki podałaś … Powinno być Śladami Słodkiej Czarodziejki :) Ale mam pytanie odnośnie tego kremu , bo mi jak najbardziej on pasuję tylko chciałabym tort pokryć masą lukrową i wiem już że nie może być śmietany … więc może byś mi coś zaproponowała ? Tylko bez alkoholu bo to dla dzieci też :) Pozdrawiam serdecznie

    • avatar Asiek pisze:

      Dziękuję za miłe słowa :)
      Pod lukier najlepsza jest masa maślana, niestety, niezbyt smaczna. albo budyniowa. Tort możesz przełożyć jak najbardziej tamtym kremem, a tylko na wierzch musisz dać inna masę. Możesz też zrobić krem na bazie bezy szwajcarskiej, idealnie się nadaje na podkład i jest smaczniejszy od zwykłego maślanego.
      Pozdrawiam!

  11. avatar natalcia22 pisze:

    piękny tort ciekawe czy mi wyjdzie zastanawiam się czy można użyć do dekoracji lukru różowego i czy masz jakiś fajny pomysł by go wkomponować w całość?:-) to będzie mój pierwszy tort w historii i trochę się obawiam czy podołam zadaniu :-)

  12. avatar iwcia27 pisze:

    Dziękuje za odp i przepyszny przepis na tort mojemu synkowi tak smakował ze na swoje urodziny za życzył sobie taki sam jak upiekłam jego siostrzyczce:-) będę dalej brać przykłady z pani inspiracji bo moim zdaniem są bardzo proste przepisy pozdrawiam serdecznie:-))

  13. avatar iwcia27 pisze:

    mam pytanie a w tym biszkopcie Pani nie dodała proszku do pieczenia???

  14. avatar Zuzu pisze:

    Chciałabym przełamać słodycz tortu dodając jakąś konfiturę, ale kompletnie nie mogę sobie wyobrazić jaka by pasowała.. Jakieś pomysły? :)

  15. avatar Ania pisze:

    A gdybym chciała taki tort udekorować lukrem plastycznym, nie będzie on za cięzki? Chodzi mi o to czy nie spłaszczy się pod ciężarek dekoracji i krem nie zacznie wypływać bokami:)

    • avatar Asiek pisze:

      Spokojnie masa wytrzyma ciężar lukru, jedynie pamiętaj, że po lukier nie używa się mas na bazie kremówki, bo roztapiają lukier, musi być inna, np. maślana.

  16. avatar zet pisze:

    Kochane powiedzcie mi w jakich proporcjach zamienić cukier w tym przepisie na stewie. w weekend bede gościła u siebie osobe chora na cukrzyce i marzy mi się aby wkońcu nie musiała się hamować przy stole

    • avatar Asiek pisze:

      Nie używałam nigdy stewi, więc nie umiem pomóc, może ktoś z czytelników będzie w stanie pomóc.

    • avatar Alicja pisze:

      Cukier występuje również w postaci węglowodanów złożonych i również tam, gdzie nie jest słodko. Cukier naturalny, który występuje w owocach czy w stewii, to też po prostu cukier z punktu widzenia cukrzyka. Osoby chore na cukrzycę do woli i bez podawania insuliny mogą jeść tylko warzywa i to nie wszystkie, bo groszek, kukurydza, marchewka, buraki to też źródło cukrów. Wiem, bo mój syn choruje już 7 lat:(

  17. avatar iwo pisze:

    Mam pytanie gdzie kupilas serek mascarpone 300dkg wszedzie sa po 250dkg?

  18. avatar Agnieszka pisze:

    Witam,
    piekłam ten tort 2 razy, pierwszy raz wg przepisu a drugi raz po swojemu 😉
    faktycznie jak dla mnie tort jest słodki, więc jak piekłam drugi raz to jeśli chodzi o masę nutellową ubiłam do niej śmietanę 30% i zamiast 3 łyżek nutelli dałam 2 i wyszedł pyszny delikatny smak, jeśli chodzi o masę waniliową to nie ma zastrzeżeń 😉 no i masa maślana na bezie szwajcarskiej dałam tylko jedną łyżkę cukru pudru i też wyszła ok 😉 Ogólnie torcik jest pyszny. Raczej wolę torty z bitą śmietaną i owocami, ale ten też jest ok 😉
    Pozdrawiam

  19. avatar Milkicja pisze:

    A ja mam pytanie odnośnie biszkoptu. Zostawiasz go do wystudzenia w tortownicy czy wyjmujesz od razu i zostawiasz do wystudzenia? Mi zawsze biszkopty opadają :( Może z Twojego przepisu mi się uda.

  20. avatar Przy Kuchni pisze:

    Witam!
    Bardzo lubię odwiedzać tą stronkę dlatego przesyłam nominację do Liebster Blog Award.
    A oto moje pytania:
    1. Jakie danie/ciasto/deser lubisz robić najbardziej?
    2. Wino słodkie czy wytrawne?
    3. Na imprezach preferujesz dania gorące czy zimną płytę?
    4. Który kraj jest dla Ciebie inspiracją w kuchni?
    5. Jakie danie świata polecasz?
    6. Ulubiony deser?
    7. Jak długo prowadzisz bloga?
    8. Barwniki naturalne czy sztuczne?
    9. Imprezy huczne czy w ścisłym gronie?
    10. Twoje motto życiowe.
    11. Lubisz nowości w kuchni czy tradycje?
    Więcej informacji na przykuchni.blogspot.com

  21. avatar aleksandra pisze:

    witam
    tort jest przepiekny i zamierzam taki upiec:)
    mam tylko takie pytania 1. czy biszkopy moge nasaczyś slabą, gorzką herbata z cytryna? (zawsze tak nasaczam tort ale nie wiem czy do tych smakow bedzie pasować) 2. czy przed polożeniem kremu waniliowego moge biszkopt posmarowac cieniutką warstwą dżemu porzeczkowego? (obawa czy bedzie pasowac smakiem??)
    pozdrawiam i z gory dziękuję za odpowiedź:)

    • avatar Asiek pisze:

      Co do nasączenia, to myślę, że jak najbardziej takie może być, natomiast zastanowiłabym się nad tym dżemem porzeczkowym, bo o ile do jasnego kremu będzie pasował, to nie wiem jak zagra smakowo z całością. Ale przecież kuchnia to jeden wielki eksperyment :)
      Pozdrawiam i czekam na efekt pracy (zdjęcia mile widziane).

  22. avatar Torcikowo pisze:

    Witam, dzisiaj robilam ten toricik po raz pierwszy i jest pyszny. Goscie byli bardzo zadowoleni. Mam tylko jedno pytanko odnosnie bezy szwajcarskiej. Robilam ja w proporcjach 1:2:3 a ze bylo mi jej troszke potrzebne wiec zrobilam ją z 2oog bialek a co za tym idzie nalezało dodac 600g masła. Krem wyszedl Ok, bardzo mi sie fajnie na nim pracowało, po wyciagnieciu go lodówki kwiatki były bardzo twarde i były mocno maslane w smaku. Czy jest mozliwosc zmniejszenia ilosci masła, aby masa była bardziej kremowa i nie taka sztywna po schlodzeniu. Ja nie jestem wielka fanka kremow maslanych dlatego tez pytam. Z góry dziekuje za odpowiedz.

    • avatar Asiek pisze:

      wg mnie nie można zmniejszyć ilości mała, masa nie wyjdzie jak powinna. Ale żeby masa była miękka, należy wyjąć tort z lodówki ok. pół godziny przed podaniem.
      Pozdrawiam!

  23. avatar JB pisze:

    Upiekłam tort na urodziny synka jest lekki i pyszny :) Dodałam do białej masy gruszki z puszki pokrojone w kostkę dla dzieci i były zachwycone:) Dziękuje za przepis, polecam wszystkim.

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że tort się udał i co ważniejsze smakował! A gruszki w białej masie to świetny pomysł!
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

  24. avatar dorciabe pisze:

    Robiłam dzisiaj tort i muszę przyznać, że jest bardzo słodki i mdły:( Czy można nasączyć go czymś innym, co doda mu charakteru?

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo słodki? W masie jest tak minimalna ilość cukru, że nie bardzo wiem, jak może być zbyt słodki. No ale każdy ma inny smak. Możesz nasączyć wodą z cytryną, wtedy będzie kwaskowaty, możesz dodać do ponczu alkoholu, możesz też spróbować przed nałożeniem masy waniliowej posmarować biszkopt jakimś dżemem, który będzie Ci smakowo pasował do całości. Trudno mi coś doradzić, bo nam ten tort bardzo smakował i dla mnie i moich gości nie był mdły…

      • avatar dorciabe pisze:

        No wiadomo że każdy ma inny gust. Jak robię tort śmietanowy to nasączam wodą z cytryną, ale nie wiem czy do tych smaków będzie pasować.
        Chyba trzeba spróbować. A różyczki kręciłam pierwszy raz i wyszły całkiem, całkiem.

  25. avatar zabazaby pisze:

    Slodka Babeczko jak zwykle zawale Cie pytaniami :)

    A wiec chciala bym zrobic drugie podejscie do Twoich roz maslanych 😀 Wiec na torta o srednicy 24cm ile potrzebuje tej masy maslanej? podwoic czy potroic porcje?

    co do farbowania kolorow. mam barwniki z Wiltona i chciala bym ta dolna warste zrobic czarna, myslisz, ze uda mi sie uzyskac kruczo czarny kolor? poza tym potrzebuje tez kolor srebrny ale niestety nie mam takiego barwnika – jedynie taki srebrny pylek – myslisz, ze moge go dodac do tego maslanego kremu? i czy wyjdzie choc troszke do srebra podobny :)

    Czy masz jakies sprawdzone proporcje na tortownice 24cm? tzn. ile jajek, maki i tp.

    I ostatnie pytanie, czy mozesz mi polecic jakis czekoladowy krem z Twoich wypiekow do przelozenia tego tortu? i najlepiej taki ktory wytrzyma trzy dni w lodowce przed konsumpcja :) bede go nasaczac alkoholem :)

    Dziekuje i pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      No to po kolei…
      Na średnicę 24 podwoiłabym proporcje masy maślanej.
      Obawiam się, że nie uzyskasz takiego czarnego koloru o jaki Ci chodzi, ja mam złe doświadczenia z barwieniem na czarno, bardzo dużo tego barwnika trzeba dodać , żeby uzyskać zadowalający efekt. Ale nie barwiłam nigdy kremu do tortu, tylko lukier, więc może w tym przypadku będzie ok… Co do srebrnego. Jak robiłam tort w falbanki, to miałam myśl, żeby dodać brokat do masy, dodałam na próbę do niewielkiej ilości i ten brokat zniknął. Obawiam się, że gdy dodasz ten pyłek, to nie będzie go widać. I znów ale… na koniec możesz pędzelkiem po prostu posypać tą część, która ma być srebrna. Możesz też wykorzystać czarny barwnik do zrobienia szarego koloru. Akurat szary powinien z niego wyjść bez problemu. I wtedy ten szary posypać pyłkiem srebrnym… Nic innego mi do głowy nie przychodzi.

      Proporcje na tortownicę 24:
      6 jajek (osobno żółtka i białka)
      szklanka mąki pszennej ( u mnie szklanka zawsze 250ml)
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki drobnego cukru
      Jeśli krem mam wytrzymać 3 dni, to zdecydowanie polecam ten z tortu czekoladowego Pafki. Co prawda jest to krem ciężki w przeciwieństwie do tych na bazie mascarpone i kremówki, ale spokojnie wytrzyma i dłużej…
      Jakby coś jeszcze, to pytaj…

      • avatar zabazaby pisze:

        a wiec Babeczko zrobilam biszkopta z 6 jaj ale nastepnym razem zrobie z 7 bo ten mi jakis niski wyszedl. co do czarnego koloru to mialas racje – dodalam 2 opakowania barwnika z Wiltona i wyszedl ciemny szary ale niestety nie czarny. Srebrny tez nie wyszedl – posypalam go tym pylkiem i dalam na wierzch spray z Wiltona w kolorze srebrnym i bylo w miare ok. ale za to w smaku rewelacja :)
        co do roz, no wiec bylo to moje drugie podejscie i bylo tylko ciutke lepiej jak za pierwszym razem ale wierze, ze za 100 to juz bedzie calkiem znosnie 😉
        Mam jeszcze pytanie. Babeczko a jaka gwiazdka Ty robisz te roze? mniej wycieta czy bardziej?
        I czy ten krem na bezie mozna mrozic?

        Pozdrawiam!!

  26. avatar Monia pisze:

    Witam,
    mam takie pytanie już nie związane bezpośrednio z dekorowaniem, a z przenoszeniem tortu na tortownicę. Z tego co zauważyłam dekoruje Pani bezpośrednio na tortownicy, która jest zabezpieczona papierem i nie potrafię sobie wyobrazić jak wyciąga Pani te papierki, żeby nie uszkodzić różyczek? Dzisiaj będę próbowała swoich sił przy torcie na urodziny dla mamy i boję się, żeby nie zniszczyć sobie tych różyczek.
    Pozdrawiam serdecznie i dam znać jak wyszło :)

    • avatar Asiek pisze:

      Papierki są małe, wsadzone tylko troszkę pod tort, wyciągam je po schłodzeniu tortu w lodówce. Różyczki są twarde, lekko przytrzymuję dół i delikatnie wyciągam papierki:)
      Powodzenia i pozdrawiam!

  27. avatar Asia pisze:

    mam zamiar upiec ten tort na swoje urodziny :) zobaczymy czy wyjdzie :)

  28. avatar Kasia pisze:

    Tort wygląda niesamowicie! 😉 sama mam zamiar skorzystać z przepisu :) chciałam się jednak dowiedzieć czy 3 łyżki cukru pudru do 70 ml śmietanki kremówki nie sprawią, że krem będzie za słodki?

  29. avatar Ania pisze:

    Przepiękne torty :) chciałabym się zapytać, czy na tortownicę 24cm należy jakoś zwiększać proporcje? i czy jeżeli tak, to tylko na biszkopt czy na krem i wszystko? Pozdrawiam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, że tort Ci się podoba:) Powinnaś zwiększyć o 20% składniki i na biszkopt i raczej na krem do przełożenia też… Ja zawsze wolę, żeby mi zostało, niż zabrakło:) Natomiast kremu na ozdobne różyczki nie musisz zmieniać, powinno Ci wystarczyć. W razie pytań pisz:)

  30. avatar jestsmak pisze:

    Coś niesamowitego! Torty to prawdziwe arcydzieło, a za zdjęcia wielki ukłon, cała ta aranżacja, kieliszki, koraliki… bosko to wygląda na prawdę!

  31. avatar marta pisze:

    witam, czy moglabym prosic o pomoc w zwiekszeniu proporcji skladnikow do biszkoptu na tortownice o srednicy 26 cm?? bardzo bede wdzieczna:))

  32. avatar Anahitka9 pisze:

    OMG!! Cudo!!! Wspaniale zrobiony!! Podziwiam i gratuluje talentu:)

  33. avatar gin pisze:

    Piękny! Prezentuje się znakomicie :)

  34. Wyglada fantastycznie :) Jak go zobaczylam po prostu az zaniemowilam ;)))) Jest niesamowity i skladniki tez bardzo mi pasuja :) Cudo !!!!!!!!!!

  35. avatar Milu pisze:

    Zaśliniłam monitor właśnie! Na widok tego tortu! Cudownie wygląda, i pewnie też tak smakował.
    Pozdrawiam :)

  36. avatar aguzja pisze:

    Czy zważyła Ci się kiedyś taka masa po dodaniu nutelli ?
    Kiedyś robiłam tą masę bez problemu, zawsze używałam serka z Piątnicy, a teraz, prawie za każdym razem masa się waży. Czy wiesz jaka może być przyczyna?

  37. avatar Niula pisze:

    Jesteś czarodziejką! Twoje torty to coś pięknego…

  38. avatar wedelka pisze:

    Piękne dekoracje :) Masą z nutellą i mascarpone już robiłam i jest rewelacyjna :)

  39. avatar halina pisze:

    Asiu przepiękne są te torty
    Przymierzam się do zrobienia kremu maślanego na bazie szwajcarskiej
    ale nie wiem czy mi się uda

  40. avatar karmel-itka pisze:

    o matulu, istne dzieła sztuki! a do tego tak piekne zdjęcie, aż szczęka opada.
    naprawdę, mistrzowskie torty.

  41. avatar Klaudia pisze:

    Ciekawa kolorysyka i mistrzowskie wykonanie :)
    Juz od jakiegos czasu czaje sie na barwniki w zelu od Wiltona. Daja swietny efekt :)

  42. avatar Nashelly pisze:

    Boski tort! A jak pięknie udekorowany *__*

  43. avatar wulkan-smaku pisze:

    Przepięknie wyszedł 😉 Pozdrawiam

  44. avatar Majana pisze:

    Asiu, cudowny jest ten tort! Mega piękny po prostu. Dekoracja – mistrzostwo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *