Ciasteczka jabłkowo – orzechowe

4.89 avg. rating (97% score) - 37 votes

Już dawno temu upatrzyłam je sobie w książce. Tak dawno, że o nich zapomniałam. I całkiem niedawno, przeglądając książkę w nadziei, że znajdę w niej natchnienie, natknęłam się na nie ponownie. A, że już tak dawno nie robiłam żadnych ciastek, szybciutko się za nie zabrałam. Są takie banalne, że początkowo nie miałam nawet zamiaru ich wstawiać, ale pewien miły człowiek uświadomił mi, że to, co dla mnie łatwe i banalne, dla innych może wcale takie nie być. Więc dzielę się dziś z Wami, tymi pysznymi maleństwami. Są jak małe biszkopciki, pachną jabłkiem i orzechami i pysznie smakują. Sprawdzą się jako dodatek do śniadaniówek Waszych dzieciaków. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‚Ciasta, ciasteczka i babeczki’.

Ciasteczka z jabłkami i orzechami | Cookies with apples and walnuts

Składniki na ok 30 sztuk:

  • 0,5kg jabłek (antonówka lub reneta będzie najlepsza)
  • 2 łyżki wody
  • 100g cukru
  • 120g masła lub margaryny (użyłam masło)
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • pół szklanki* posiekanych orzechów włoskich 

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie poddusić razem z wodą na małym ogniu, aż będą miękkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito na mus (potrzebne będzie 3/4 szklanki* gęstego musu).

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać ostudzony mus. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą i solą. Wsypać wszystko do masy maślano-jabłkowej i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy włoskie i ponownie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę wykładać łyżką, pozostawiając odstępy między ciastkami.

Piec w temperaturze 190°C przez 10 minut, do ładnego zarumienienia się ciastek. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę i ostudzić do końca.

*szklanka = 250ml

Ciasteczka z jabłkami i orzechami | Cookies with apples and walnuts

Ciasteczka z jabłkami i orzechami | Cookies with apples and walnuts

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

22 odpowiedzi na „Ciasteczka jabłkowo – orzechowe

  1. avatar Ryszard pisze:

    Ciasteczka są przepyszne i co najważniejsze wyszły od razu.
    Pozdrawiam.

  2. avatar czarna pisze:

    ja dziś upieke je mojemu męszczyźnie … zobaczymy czy dobre będą:) ale myśle że rak

  3. avatar magdalena pisze:

    moze faktycznie to za malo maki bylo, bo wyszly takie troszke jak wilgotne biszkopciki ale niestety plaskie i sie rozpadaja, sprobuje jeszcze raz bo musu mi jeszcze zostalo :)

  4. avatar magdalena pisze:

    Asiu ratunku, co zrobiłam nie tak:( pieklismy je wczoraj z synkiem dokladnie wg przepisu ale wyszly nam placuszki jablkowo-orzechowe zamiast ciasteczek :( ciasteczka wogole nie stwardniały, mają konsystencję placka albo naleśnika, rozpadają sie w rękach :/ za to smak jest przepyszny. Co mogło być źle? Poradzisz?

    • avatar Asiek pisze:

      Wg mnie wszystko zrobiłaś tak:) Ale mogą być dwie przyczyny tego, że tak wyszło. Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to że może mus jabłkowy był za rzadki, za mało odparowały jabłka, a drugie, to mąka. Każda jest inna i ma inną wilgotność, i mojej tyle wystarczyło, ale Twojej może trzeba było dosypać więcej. Konsystencja ciasta powinna być taka, że powinny się dać zrobić z surowego ciasta zwarte kopczyki. Dodaj trochę więcej mąki następnym razem (jeśli taki będzie) A, i ciastka nie twardnieją, nie będą chrupiące, będą raczej jak takie wilgotne biszkopty, ale stanowczo nie powinny się rozpadać w rękach:(
      Pozdrawiam serdecznie, cieszę się, że chociaż w smaku były dobre…

  5. avatar magdalena pisze:

    Babeczko, mam 2 pytania:)
    1) w czym przechowywać te ciasteczka?
    2) czemu po upieczeniu mają być przez 5minut na blaszce a potem dopiero stygnąć na kratce? nie można ich od razu przenieść na kratkę do wystudzenia?
    Trzymaj kciuki, zabieramy sie za nie jutro z synkiem :))

    • avatar Asiek pisze:

      Ciasteczka najlepiej przechowywać w puszce lub jakimś innym zamkniętym pojemniku. Po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie, więc dobrze, żeby chwilę poleżały na blaszce. Ale może przeniesienie na kratkę od razu nic im nie zaszkodzi:) Moje leżały…:)
      Pozdrawiam i liczę na opinię, czy smakowały.

  6. avatar magdalena pisze:

    a zamiast wloskich mozna dac orzechy laskowe?

  7. avatar Kura Domowa pisze:

    Ciasteczka może i banalne, ale połączenie jabłek i orzechów zawsze jest rewelacyjne!

  8. avatar trzcinowisko pisze:

    Oooo…a mnie się przydadza na popołudnie „do szkoły”:) jaj!!!! robie:)

  9. Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca zapraszamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

  10. avatar Majana pisze:

    Wspaniałe te ciasteczka , mogę się poczęstować?
    Uściski:*

  11. avatar Konkursy pisze:

    Następne pyszne ciasteczka i to w dodatku z kawą……mniam :)

  12. avatar Maggie pisze:

    To takie jesienne ciasteczka, idealne na chlodne wieczory z ksiazka i kubkiem dobrej herbaty…

  13. avatar Aleksandra pisze:

    ciasteczka to ciasteczka, kilka porywam ale te szczypce….. te bym porwała jeszcze szybciej :)

  14. avatar sweetandchili pisze:

    Wyglądają bosko, jabłka i orzechy to świetne połączenie! Schrupałabym takie ciasteczko!

  15. avatar Brenia pisze:

    Idealne do kawki lub herbatki :)

  16. avatar iza pisze:

    pięknie wyglądają…to ja się częstuję jednym do kawy :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *