Wielkanocne babeczki

4.60 avg. rating (91% score) - 10 votes

Bardzo miękkie, bardzo maślane i bardzo pyszne! Tyle można o nich powiedzieć. Proste w wykonaniu, choć różniące się od moich ulubionych muffinek tym, że składniki trzeba porządnie ze sobą zmiksować. Pięknie się prezentują w świątecznym koszyczku!

Wielkanocne babeczki

 

Składniki na 10 babeczek:

  • 80g miękkiego masła
  • 110g mąki pszennej
  • 80g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka

Masło zmiksować do białości z cukrem, dodać mąkę i resztę składników. Blachę do muffinek* wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Studzić na kratce.
*Ja piekłam w pojedynczych foremkach i wmieszałam do ciasta chipsy czekoladowe.

Wielkanocne babeczkiWielkanocne babeczki

Smacznego!

 

A jeszcze dziś na blogu propozycja na mazurki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki, Na różne okazje, Na Wielkanoc i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „Wielkanocne babeczki

  1. avatar Joanna pisze:

    ile porcji wyszło?

  2. avatar moni pisze:

    czy można je piec w formach silikonowych? czy czas pieczenia jest inny? drobny cukier? może być puder? czy dużo rosną ?

  3. avatar gosia pisze:

    Asiek – nie udało mi się kupić chipsów czekoladowych . Czy myślisz , że drobno pokrojona gorzka czekolada da ten sam efekt ?
    W zeszłym tygodniu próbowałam piec Twoje bułeczki maślane – pyszne były nawet po kilku dniach :) . Dzięki za wszystkie porady i sugestie . Bardzo fajnie , że określasz w przepisach ilość sztuk , jakie wyjdą . Pozdrawiam serdecznie i życzę RADOSNYCH ŚWIĄT .

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, pokrojona gorzka czekolada będzie idealna:) Dziękuję za kolejne miłe słowa:)
      Również życzę Smacznych Świąt:)!
      Pozdrawiam serdecznie!

  4. avatar gosia pisze:

    Prześliczne babeczki 😉 . Aż sama spróbuję upiec . Mam tylko pytanie – jajek nie trzeba najpierw ubić osobno z cukrem? Wystarczy tak jak piszesz , zmieszać z pozostałymi składnikami ? Jak wyjdą – wyślę też rodzicom na święta . Jak ładnie zapakuję , to chyba utrzymają świeżość przez 2 dni ? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź .

    • avatar Asiek pisze:

      Nie, trzeba ubić tylko masło z cukrem na puch. Babeczki są wilgotne, więc myślę, że jak będę dobrze zabezpieczone, to po 2 dniach też będą ok. A nawet jeśli będą mniej świeże, to pewnie zrobisz tym wielka radość rodzicom:)
      Pozdrawiam i dziękuję:)

  5. avatar mamabartka pisze:

    pysznie i wielkanocnie…..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *