Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)
Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‘zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!
Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‘Ciasteczkolandia’.
Składniki na krem (przepis podstawowy):
- 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
- 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
- 200g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
- ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
- ewentualnie barwniki
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‘mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.
Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.
Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.
Gotowy krem nałożyć do worka. Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.
Powodzenia!
Mi krem podszedł wodą 😭 czemu to się mogło zadziać
Krem się zwarzył, skoro podszedł wodą. Być może zbyt długo go ucierałaś.
Dzień dobry mam pytanie mam zrobić na komunię tort w kształcie księgi i się zastanawiam czy mogę ta masę wykorzystać do obłożenia dekorowania ale czy mogę ten krem połączyć z ozdobami z masy cukrowej i śmietany???bo nie wiem czy nie będzie rozpuszac mi ozdób czy lepiej zrobić ozdoby z czekolady plastycznej ???
Masa na bazie bezy jak najbardziej nadaje się do łączenia zarówno z lukrem plastycznym, jak i bitą śmietaną. Natomiast bita śmietan rozpuszcza ozdoby z lukru plastycznego.
P.S. Komentarze na blogu są moderowane, pokazują się dopiero po moim zaakceptowaniu, ten drugi skasowałam.
A podkład pod jaki jest?
Nie rozumiem pytania 🙁
witam, krem wyszedł mi super, tylko popękał na torcie….czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?
Witam,
czy zamiast ekstraktu waniliowego mogę dodać cukier waniliowy, olejek waniliowy, albo czy po prostu mogę z niego zrezygnować bez wpływu na masę?
Brak ekstraktu nie wpływa na masę. Jeśli lubisz, to dodaj olejek, ja bym dodała cukier, ale z prawdziwą wanilią.
dziękuję:)
Czy jeśli zostanie mi za dużo kremu, będę mogła go zamrozić, żeby wykorzystać następnym razem?
Wg mnie nie. Ale nigdy tego nie robiłam.
Witam , czy mogłaby Pani dodać fotkę tylki jaką robi się te róże? Proszę o pomoc , dziękuję
Na filmie widać, jaka to tylka, wystarczy go oglądnąć 🙂
Pozdrawiam.
Witam Czy jeżeli do masy dodam sok z czarnej porzeczki to nie wpłynie to na konsystencję masy?Nigdzie nie znalazłam barwników a potrzebuję nadać jakiś kolor ?
Obawiam się, że może wpłynąć.