Kokos i toffi

4.46 avg. rating (89% score) - 52 votes

Powiem krótko –  przepyszne! Czekoladowy biszkopt przełożony masą kokosową i na tym wszystkim masa toffi z orzechami. Jak dla mnie bardzo trafne i smaczne połączenie. I tak jak lubię najbardziej, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Po tylu słowach zachęty, nie pozostaje wam nic innego, jak upiec to pyszne ciacho! Może znajdzie się dla niego miejsce na Waszym wigilijnym stole. Polecam Wam bardzo!

Zobacz też moje pozostałe przepisy na Boże Narodzenie.

Ciasto znalazłam na blogu Skarbiec kulinarny.

Toffi z kokosem | Toffee with coconut cake

Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 1/3 szklanki* drobnego cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy i delikatnie wymieszać (robię to na najniższych obrotach miksera).

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 175°C przez ok 30 – 35 minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie go przekroić. Przełożyć masą kokosową.

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 350g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g masła (dałam 200g)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

W rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.

Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę  kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć.

Masa toffi:

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej w temperaturze pokojowej (użyłam swojej ulubionej masy z Gostynia, puszka 510g)
  • 200g masła

Dodatkowo:

  • 200g grubo posiekanych orzechów włoskich

Masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. Gotową masę wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Jeśli masa wyda Wam się zbyt rzadka, należy ją na chwilę włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia. Unikniecie wtedy ‚spłynięcia’ masy z biszkoptu. Masę toffi posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie (masa kokosowa) Wsadzić do lodówki i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje dnia następnego.

*szklanka = 250ml

Toffi z kokosem | Toffee with coconut cake

Toffi z kokosem | Toffee with coconut cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

52 odpowiedzi na „Kokos i toffi

  1. avatar TosiMama pisze:

    W tym roku po raz trzeci trafi na nasz świąteczny stół! Moja mama je uwielbia, więc robię je specjalnie dla niej :)

  2. avatar Domcia18 pisze:

    Ciasto bardzo pyszne :) Łatwo się robi i nie pochłania dużo czasu :) Moim domownikom najbardziej smakowała masa toffi 😀 Na pewno zrobię je jeszcze nie raz :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis 😉

  3. avatar Anna pisze:

    Piekłam teraz na święta. Ciasto pyszne, ładnie się prezentuje i no i co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Pozdrawiam.

  4. avatar magma pisze:

    wygląda pysznie:)

  5. avatar Agnieszka pisze:

    Dziękuję za komentarz:) Postanowiłam dodać wisienki ze słoika moczone w alkoholu, dam znać w sobotę jak wyszło.
    Pozdrawiam:)

  6. avatar Agnieszka pisze:

    Ciasto robiłam kilkakrotnie i uważam, że jest przepyszne. Zarówno biszkopt jak i masa zawsze wychodzą bezbłędnie. Jest ono jednak maksymalnie słodkie i zastanawiałam się nad jakimś przełamującym dodatkiem – być może warstwa dżemu lub konfitury porzeczkowej? Może skropienie biszkoptu alkoholem? Proszę o komentarz:)

    • avatar Asiek pisze:

      Z konfiturą będzie równie pysznie, i oczywiście przełamie ona tą słodycz. Można też dodać mniej cukru do masy budyniowo-kokosowej (choć myślę, że na taką ilość mleka 3/4 szklanki to niezbyt wiele, a słodycz spowodowana jest raczej masą karmelową).
      Pozdrawiam :)

  7. avatar Mmm pisze:

    Ciasto przepyszne! Maż, który nie przepada za wiórkami kokosowymi stwierdził, że to ciasto na pewno nie wpisze się na listę ulubionych ciast.. a jednak. Po spróbowaniu zmienił zdanie. Znika bardzo szybko, chciałam zrobić zdjęcie i dodać do konkursu, ale nie zdążyłam :) Następnym razem zrobię dwie blachy. Oczywiście „przepis poszedł w świat” :)
    Pozdrawiam

  8. Ostatnio szukam ciekawych przepisów na ciasta właśnie w takich smakach. Twój wygląda smakowicie i ciekawie. Pozwolę sobie skorzystać i troszkę w nim zamieszać. Zapraszam wkrótce do siebie, będzie na pewno coś inspirowanego tym przepisem.

  9. avatar aga pisze:

    biszkopt swieny- wilgotny, wileki :)
    Masa kokosowa rzadka i ciezko sie kroi ciasto- własciwie nie wiem jak go wyjac…tak czy siak kest pyszne.

    Czy rzadka masa kokosowa moze byc przez zbytnie krótkie gotowanie jej???kurcze….:(

    • avatar Asiek pisze:

      Nie wiem dlaczego masa kokosowa jest rzadka. Robiłam to ciasto wiele razy, i masa zawsze wychodzi w dobrej konsystencji. Masę trzeba chwilę pogotować, jak budyń, aż zgęstnieje. Niemniej cieszę się, że mimo to smakowało :)
      Pozdrawiam!

  10. avatar kacha pisze:

    Zrobilam to ciasto, jeszcze nie wiem jak smakuje. Czy moge go dac do konkursu, jesli zrobilam z orzechami laskowymi; )

  11. avatar Patka pisze:

    Cześć, właśnie robię ten placek. Nie wiem jeszcze jak smakuje i nie będę się wypowiadać na ten temat. Zrobiłam właśnie biszkopt i o nim muszę powiedzieć. Jest, dosłownie jak podeszwa. Kompletnie nie wyrósł, najgorszy biszkopt jaki kiedykolwiek miałam.

  12. avatar Maja pisze:

    Przepraszam za dociekliwość ale wolę się upewnić. Czy biszkoptu już niczym nie nasączamy? Odnośnie tej masy krówkowej to trzeba ja podgrzać albo ogrzać żeby była płynna? Wiem że mleko skondensowane trzeba gotować bodajże 3godziny… A co z masą krówkową?

    • avatar Asiek pisze:

      Biszkopt jest bardzo wilgotny, więc nie trzeba dodatkowo nasączać. Co do masy krówkowej, gdyby była potrzeba podgrzania, na pewno bym to zaznaczyła w przepisie :). Miksujesz ja z masłem żeby powstała gęsta masa.

  13. avatar Maja pisze:

    Ciasto wygląda pysznie mam kilka pytań. Mianowicie jakiego kakao użyć? Łyżeczka proszku płaska czy pełniejsza? Woda do biszkoptu ma być zimna niegazowana może być? Czy formę całą wyłożyć papierem? Orzeszki włoskie mogą być kupne takie ze skórką? Odnośnie formy podane wymiary są mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach? Będe wdzięczna za odpowiedź…

    • avatar Asiek pisze:

      Kakao zwykłe gorzkie, łyżeczka proszku płaska, woda obojętnie, daję letnią z kranu, forma wyłożona cała, orzeszki ze skórką (widać na zdjęciu), wymiary formy mierzone przy górnej krawędzi, ufff..

  14. avatar Majka pisze:

    Ciasto wygląda przepysznie mam kilka pytań czy formę całą wykładamy papierem cz tylko spód? Jakie ma być kakao? Łyżeczka proszku płaska czy pełniejsza? Woda do biszkoptu ma być zimna np. Niegazowana? Podane wymiary blaszki sa mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach? Będe wdzięczna a odpowiedzi…

  15. avatar Kotka_Pusia pisze:

    Ciasto efektowne i o dziwo niezbyt pracochłonne :) Pyszne w smaku, słodkie, ale nie „mulaste” – takie jak ciasto z kremem być powinno :) Dodatkowy plus za biszkopt – pięknie wyrósł (z pewnością wykorzystam do innych przepisów). :)

  16. avatar zana218 pisze:

    Wizualnie wyszło identyczne, mam nadzieję, że równie smacznie będzie smakowało :-)
    Bardzo dziękuje za ten szczegółowy przepis. Na pewno zajrzę do pozostałych propozycji.
    Na Walentynki jak znalazł :)
    Pozdrawiam i smacznego 😉

  17. avatar Małgorzta pisze:

    Ciasto Super. Piekłam na Boże Narodzenie. Polecam również w innej wersji. Zamiast tofii zrobiłam wiśnie drelowane z galaretką. Pycha.

  18. avatar Ania pisze:

    Czy ciasto musi być po upieczeniu nieco wilgotne od spodu? Niedawno upiekłam i trochę się martwię.

  19. avatar wiolcia pisze:

    przed chwilką upiekłam:) wygląda super:) wieczorem kosztowanie:):) mam nadzieje,że wszystkim moim domownikom będzie smakowało.

  20. avatar Ania pisze:

    juz wiem nie do tego ciasta miałam dodac komentarz :)

  21. avatar Ania pisze:

    Ciasto wyglada pysznie. Mam pytanie na jaką dekę jest ten przepis bo mam i mniejsze i wieksze i nie wiem…:/

  22. avatar Ania pisze:

    Za chwilę zabieram się za zrobienie tego cuda :) napiszę później czy się udało…

  23. avatar laurencja pisze:

    witam mam pytanie nigdy wcześniej nie gotowałam masy krówkowej mam pytanie jak najlepiej to zrobić rozumiem że trzeba gotować ok 2 godz z góry dziekuję za odpowiedż

    • avatar Asiek pisze:

      Puszka musi być gotowana przynajmniej 2 godziny, powinna być przykryta cały czas wodą. Dlatego należy to kontrolować. Można ją otworzyć dopiero całkowitym ostygnięciu, dlatego najlepiej ugotować ją dzień wcześniej.

  24. avatar mirella pisze:

    Najlepsze ciasto na świecie :) mniammmmm

  25. avatar Kolecja pisze:

    Moje ślinianki na sam widok tego cudu zwariowały.

  26. avatar Ewa_299 pisze:

    Ja przestaję piec,przytyłam 2 kg,Asiek pozdrawiam :-)

  27. avatar moje pasje pisze:

    :) oooooo :) Znam to ciacho :) Moja ciocia takie robiła :) Kurczę…. wieki nie jadłam a pamiętam że jest przepyszne!!!!!!!! Dzieki za przypomnienie :) Pozdrawiam Cię Asiu
    ciepło :)

  28. avatar grazyna pisze:

    Przepis super. Sprobuję upiec,

  29. avatar iwa pisze:

    wszystkim bardzo smakował 😉

  30. avatar iwa pisze:

    ciasto słodkie jak miód, dla mnie za słodkie(połowa cukru i jest ok)

  31. avatar Christine pisze:

    Ciasto na pewno zrobię na święta :)
    Jednak mam pytanko dodatkowe i chyba ważne… – Jaką pojemność ma mieć puszka masy krówkowej, bo w sprzedaży są różne, więc nie chciałabym, żeby krem wyszedł nie taki, jak trzeba. – Kupiłam puszkę 400 g, ale są też takie, po 500 g – niby różnica nie jest duża, ale w smaku może być wyczuwalna…

  32. avatar iza pisze:

    ojj tak tak Asiu to ciasto to istna rozpusta

  33. avatar Magda pisze:

    Wygląda smakowicie,chyba zawita u mnie na Święta!. Do moderatora: przy drukowaniu tego przepisu znikają składniki masy toffi..

  34. Wow! :) ale bombowe ciacho! :) super przepis.

    Buziole!

  35. avatar amaranthrose pisze:

    To ciasto gościło na naszym zeszłorocznym świątecznym stole.
    Było przepyszne:)

  36. avatar dawny_basik pisze:

    Bardzo mi się podoba to ciasto!

  37. Mmmm!
    Cudowne polaczenie 😀

  38. avatar majka pisze:

    To ciasto to czysty obled! Wyglada wspaniale. Az mam ochote siegnac od razu po dwa kawalki :)

  39. avatar aggutka pisze:

    Super przepis! Uwielbiam kokosy 😉 Ciacho do zapamiętania i do zrobienia, może pokuszę się na święta 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *