Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)

Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‘zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!

Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‘Ciasteczkolandia’.

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Składniki na krem (przepis podstawowy):

  • 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
  • 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
  • ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
  • ewentualnie barwniki

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‘mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.

Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.

Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.


Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej
Gotowy krem nałożyć do worka.
Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.

Powodzenia!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

411 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
JOLEK
JOLEK
10 lat temu

Witam Asiu
Tort z różyczkami na bazie bezy wyszedł mi za pierwszym razem – jednak zabrakło mi masy na róże po boku (zrobiłam połowę masy bo tort był próbny malutki 18cm) – ale nic to i tak zachwycił jubilatkę, Wstawiłabym zdjęcie ale chyba nie można…

Pozdrawiam gorąco i BAARDZO DZIĘKUJĘ

JOLEK
JOLEK
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zdjęcie przesłałam na FB
jeszcze raz b dziękuję – we czwartek będą pączki parzone wg Twojego przepisu (też 1 raz zrobię…)
ps. jakoś tak człowiek ma więcej odwagi jak zobaczy zdjęcia czy filmik i świetnie opisany krok po kroku :-)))

1blusia1
10 lat temu

Jest, mam, udało się!!!!!
Wyszedł mi IDEALNIE 🙂 Cieszę się jak małe dziecko:)
Jest taki, jak powinien – jego konsystencja…idealna 🙂
Tak jak moja poprzedniczka pisała – do trzech razy sztuka. Było warto.
Dzisiaj zrobiłam z nim ptysie, a do dekoracji tortów nie ma lepszego!!!
A smak…mniam, mniam!!!
Dziękuję Ci bardzo!!!
Jestem bardzo wdzięczna!!!

Anna
10 lat temu

Jakie masło jest najlepsze do tego?
Czy możesz polecić najbielsze masło?

1blusia1
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuje. Jakiś czas temu trafiłam do Ciebie (mogę tak mówić?) i zadomowiłam się tu na dobre. U Ciebie jest idealnie i tak inspirująco:)

Anna
10 lat temu

Nie wiem dlaczego wszystkie moje próby kończą się niepowodzeniem. Każdy krem podchodzi mi wodą, albo może to coś się dzieje z białkami. Nie wiem co robić

Kasia
Kasia
10 lat temu

Jednak powiedzenie “do trzech razy sztuka” to nie blef:)
Krem mi się udał za trzecim razem i wyszedł pyszny:)
Czyli pamiętajcie:
suchutki sprzęt i masło jednej firmy:)

Kasia
Kasia
10 lat temu

Niech to szlag…… 2 próby i obie zakończone PORAŻKĄ (moją oczywiście) za pierwszym razem chyba miałam lekko mokrą misę od robota (z naciskiem na chyba…)więc normalne że piana się nie ubiła.. za drugim piana pięknie się ubiła (no to zadowolona działam dalej) przy pierwszej kostce masła masa zrobiła się rzadka ale dodawałam uparcie kolejne porcje, mając w głowie Twoje Asiu słowa, że może na początku wyglądać jak zważona. Ucierałam więc dalej, ale jak dodałam masło z innej firmy i zobaczyłam że z masy zrobiła się konsystencja roztopionego masła – SKAPITULOWAŁAM. No nic może za trzecim razem wyjdzie…urodziny już jutro.. Pomóż!!… Czytaj więcej »

Celina
Celina
10 lat temu

Witam.
Ja robilam blenderem recznym koncowka tzw. Rozga i wyszedl bardzo dobrze. Na poczatku wygladal jak by sie zwarzyl ale pozniej jest normalny.
Takze nie ma co sie stresowac zmiana koncowki 😉