Biskwity z serkiem mascarpone

Biskwity z kremem mascarpone

by

w przepisy na:

Kiedyś dawno temu były moim marzeniem. Zawsze jak widziałam je w cukierniach dostawiałam ślinotoku i musiałam koniecznie sobie kupić i zjeść. I nawet do głowy by mi nie przyszło, że pewnego dnia upiekę je sobie sama:) Proste do zrobienia i bardzo smaczne. W oryginalnym przepisie były czekoladowe i z bitą śmietaną, ale ja wolę moją wersję, choć niewykluczone, że tę drugą też zrobię. Moja córcia – niejadek – zakochała się w nich miłością wielką i bezwarunkową:) Polecam!

Przepis pochodzi z książki ‘Czekolada’, podaję z moimi zmianami.

Biskwity z serkiem mascarpone

 

Składniki na 6 sztuk:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 7,5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowe dżemu morelowego (ja nie dałam)

Dodatkowo:

  • 200g mascarpone
  • 100g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej jak ktoś lubi słodsze)

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wykładać po jednej łyżce masy i rozsmarować tak, by powstał owalny placuszek. Należy zachować odstęp między placuszkami, gdyż podczas pieczenia rosną.

Piec w temperaturze 160°C przez 6 – 8 minut. W książce jest podana temperatura 220°, ale wg mnie przy takiej temperaturze wyjdą twarde placki które połamią nam się gdy będziemy je składać na pół.

Placuszki pozostawić na blaszce do lekkiego przestygnięcia a następnie razem z pergaminem przełożyć na wilgotną lnianą ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Na płaskiej stronie placka (czyli tej od pergaminu) rozsmarować dżem. Ubić mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem. Ozdobną końcówką wycisnąć krem na jedną połówkę placka i delikatnie zgiąć. Jeśli placek się lekko połamie (tak jak mi), nie przejmujcie się i tak będzie pyszny!:). Na koniec posypać cukrem pudrem.

Biskwity z serkiem mascarponeBiskwity z serkiem mascarpone

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

29 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wera
Wera
10 lat temu

rewelacja, przepyszne 😉 bardzo dziękuję za przepis 😉
co prawda chyba za długo trzymałam w piekarniku i wyszły troszkę za twarde, ale i tak wszystkim smakowały :))

Ewa
Ewa
10 lat temu

Byłam kiedyś z przyjaciółką w piekarni, były tam podobne pod nazwą “omlet”. Kupiłyśmy jednego, tak na spróbowanie. Były pyszne, ale życiu nie przyszłoby mi do głowy że można takie zrobić samemu 🙂 Muszę wypróbować!

Paulina
Paulina
12 lat temu

nie potrzeba tu proszku do pieczenia?

jola
jola
12 lat temu

Na weekend u mnie bedzia te cudenka 😀

Izaa
12 lat temu

przecudne zawsze je uwielbiam i tak jak i Ty kupowałam w cukierni

Mania
12 lat temu

Och, są cudowne! Rozpływam się! 🙂