Sernik budyniowy z jagodami

4.94 avg. rating (98% score) - 32 votes

Robiłam już wiele serników. Wiele różnych też widziałam. Ale z takim jak ten spotykam się pierwszy raz. Bo czy robiliście już sernik z dodatkiem ugotowanego budyniu? Ja nie. Dlatego nie mogłam się oprzeć kiedy właśnie taki przepis wypatrzyłam. Nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać, miałam jedynie nadzieję, że smak mnie zaskoczy i nie będę żałować. I… No właśnie… Jak myślicie? No jasne, że jestem zachwycona! Sernik jest bardzo puszysty, delikatny, przypomina w smaku jakby to powiedzieć – lekką sernikowo – budyniową piankę, ale równocześnie zwarty. Dla mnie bomba. A dodatek jagód dodaje mu charakteru. Polecam Wam bardzo!

A sernik zrobiłam specjalnie dla mojego Brata, który wiecznie ma pretensje, że nie dbam o niego należycie, więc tym razem się postarałam. Mój Brat jest cukrzykiem, więc zamiast cukru, użyłam fruktozy, na spód dałam oczywiście ciasteczka zbożowe, a ser jest o niskiej zawartości tłuszczu. Mam nadzieję, że jego poziom cukru po spożyciu tegoż sernika nie skoczy gwałtownie w górę:)

Przepis pochodzi z bloga Olgi Smile.

Sernik budyniowy z jagodami / Cheesecake with pudding and blueberries

Składniki na spód:

  • 300g ciasteczek zbożowych
  • 100g masła

Ciasteczka pokruszyć w blenderze, masło roztopić, połączyć z ciasteczkami tak, by powstał mokry piasek.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. W dno i boki wcisnąć przygotowaną masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (można użyć wiaderkowego)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15g cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru

Ponadto do masy serowej

  • 600ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • szklanka jagód + garść do posypania po upieczeniu
  • cukier puder do posypania

Zagotować 400ml mleka z cukrem. W pozostałych 200ml rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Po zagotowaniu jeszcze chwilkę gotować, następnie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia.

Do misy miksera włożyć ser, ostudzony ugotowany budyń, cukry, wsypać budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę, na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, do połączenia się składników. Gotową masę serową wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wysypać jagody.

Piekarnik nagrzać do 180°C i włożyć sernik. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 2 godziny. Ja piekłam 1godz. 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć, ostudzić do końca i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Sernik budyniowy z jagodami / Cheesecake with pudding and blueberries

Sernik budyniowy z jagodami / Cheesecake with pudding and blueberries

Sernik budyniowy z jagodami / Cheesecake with pudding and blueberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

39 odpowiedzi na „Sernik budyniowy z jagodami

  1. avatar Kasia pisze:

    Witaj, przymierzem sie do zrobienia tego serniczka bo wygląda tak smakowicie, że aż żal go nie zrobi;) Jagody musza być świeże czy mogę wykorzystać mrożone? Pozdrawiam

  2. avatar Łucja pisze:

    Takiego serniczka też nie piekłam, dlatego z przepisu chętnie skorzystam :)

  3. avatar Grażyna pisze:

    Ciekawy przepis, muszę wypróbować :) Z jagodami bardzo apetycznie wygląda :)

  4. avatar monika pisze:

    w części przepisu „Ponadto do masy serowej” są wpisane dwa budynie zaś w opisie ..”w pozostałych 200ml rozporowadzić budyń..” – jest podana liczna pojedyncza – to ile mam ich użyć – dwa czy jeden? nie chciałabym zepsuć sernika…
    dzieki

  5. avatar R.M. pisze:

    Sernik budyniowy wyszedł pyszny. Dziękuję za przepis. Strona warta uwagi polecam ją znajomym i rodzinie.
    Pozdrawiam.

  6. avatar Agnieszka pisze:

    Udało się, wypróbowałam przepis i wraz ze znajomymi spałaszowaliśmy pyszny budynio-sernik. Dziękuję za inspiracje :)

  7. avatar 2005nati pisze:

    witam czy budynie maja byc kupione bez cukru ?

  8. avatar Monika pisze:

    Szukałam i znalazłam 😀
    Zaraz biorę się za robienie tej pyszności :)
    Pozdrawiam
    Monika

  9. avatar dorotacz pisze:

    zrobiłam i był przepyszny :) zatem pozwoliłam sobie umieścić go na moim blogu – mam nadzieję, że mogłam :)

  10. avatar Maciej pisze:

    Ciekawa koncepcja sernika:)

  11. avatar zauberi pisze:

    zrobiłam z borówkami :) pyyyycha! Taki jak opisywałaś, lekki ale zwarty :) mniam

  12. avatar anahitka9 pisze:

    Sernik zrobiony. Zaryzykowałam z lokalnym twarogiem i wyszedł pyszny, jeden z najfajnieszych serników, strasznie mi przypomina sernik z dzieciństwa! Jagody musiałam zastąpić czereśniami- sama oceń efekty:)Pozdrawiam
    Ps. mój mąż był bardzo niezadowolony, że musiał na niego czekać całą noc;)

    • avatar Asiek pisze:

      Prawda, że pyszny?:) No i te czereśnie u Ciebie:) Musiał być świetny!
      Pozdrawiam, i cieszę się, że sernik smakował i pozwolił wrócić do dzieciństwa:)

  13. avatar jerry61 pisze:

    osiołkowi w żłoby dano..nie wiem który lepszy ,dla mnie to drugie odkrycie w g Twojego przepisu.fakt ze budyniowy to wiele większa bomba węglowodanowa ale co mi tam.liczymy każde jedzonko [indeks glikemiczny] a ten sernik jemy ,,na zamkniętych oczach”zrobiłem go z poziomkami leśnymi,tego nie da się opisać i już nie da się powtórzyć .poziomek już nie ma.dzięki !!!

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo mi miło czytać te słowa:) cieszę się, że smakuje, i jak to z owocem zakazanym bywa, pewnie taki smakuje najbardziej:) no ale raz na jakiś czas…
      Pozdrawiam serdecznie!

  14. avatar anna pisze:

    Witam;wyglada swietnie.Jaka wielkosc tortownicy do tej ilosci skladnikow aby nie wyszedl zbyt niski???

  15. avatar Kaś pisze:

    musi być absolutnie fantastczny! serniki uwiebiam, a budynie mogłabym pochłaniać codziennie. dla mnie idealne połączenie

  16. avatar anahitka9 pisze:

    interesujący przepis:) A za mną tak sernik ostatnio chodzi… może uda mi się w weekend zrobić, tylko znowu będę musała kombinować z serem bo u mnie takiego polskiego twarogu nie ma:/

  17. avatar dorotacz pisze:

    wygląda bardzo apetycznie, a dodatkowo ten budyń … aż kusi żeby wypróbować ten przepis 😉

  18. avatar wiosenka27 pisze:

    Widziałam ten sernik u Olgi. I też się chyba skuszę tylko może z malinami:) Pycha:)

  19. Ciekawy.. z ugotowanym budyniem… :) Zapisałyśmy właśnie przepis :)

  20. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Bardzo ciekawy przepis Asiu – wygląda na taki konkretny i wręcz ciężki – zwarty a wiadomóść, że jest zupełnie odwrotnie jest niezwykle smaczna – do tego jagody… ach, rozmarzyłam się! Pyszny przepis! Napewno się na niego skuszę, jak będę miała wenę na serniki!

  21. avatar Smaczna Pyza pisze:

    kiedy kilka dni temu opowiadałaś o nowym przepisie byłam bardzo ciekawa i widzę, że warto było poczekać – wygląda wspaniale a skoro zachwalasz to będę musiała wypróbować :)

  22. avatar ilovebakepl pisze:

    Bardzo ładnie się prezentuje :)

  23. avatar asieja pisze:

    świetny pomysł z tym budyniem
    o jagodach nawet nie wspomnę :-))))

  24. avatar aga pisze:

    Świetny serniczek! Rozpłynęłam się na jego widok…. Mniam:)

  25. avatar Majana pisze:

    Wspaniały sernik!
    Muszę zrobić z jagodami. Bardzo kusisz, a wiesz,jak kocham serniki.:)
    Pozdrowienia:)

  26. avatar iza pisze:

    wspaniały sernik!!! takiego jeszcze nie jadłam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *