Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette Fruit

by

w przepisy na: , ,

Konkurs z Almette trwa, a ja mam dla Was małą inspirację, w jaki sposób można wykorzystać serki Almette Fruit. Powiem Wam szczerze, że wcześniej przechodziłam obok półki z serkami bardzo obojętnie i jakoś nie umiałam się skusić, żeby je wypróbować. Dopiero teraz poznałam ich smak, i jestem bardzo mile zaskoczona. Są wyraźne w smaku, pachnące i bardzo smaczne. Ja wyjadam je same z kubeczka, ale na pewno będą pysznie smakować ze świeżą bułeczką, albo chałką.
Do mojego sernika wykorzystałam serek o smaku jagodowo – malinowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć dowolnego, który Wam najbardziej będzie smakował. Sernik wyszedł zadziwiająco smaczny. Bardzo puszysty i pachnący latem. Żeby jeszcze bardziej podkreślić letni charakter deseru, na wierzchu ułożyłam owoce, a całość zalałam galaretką jagodową. Polecam Wam bardzo!

Sernik na zimno z serków Almette

Składniki:

  • 4 opakowania serka Almette Fruit o smaku jagodowo – malinowym (po 150g każdy)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie łyżka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 10 – 15 sztuk okrągłych biszkoptów
  • dowolne owoce (około 200g), użyłam malin, borówek i jeżyn
  • 2 galaretki jagodowe (po 47g każda)

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty.
Wszystkie składniki na masę serową oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą serową i dokładnie zmiksować całość. Gotową masę wyłożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie tężeć (należy pilnować, żeby nie przegapić tego momentu). Gdy galaretka osiągnie odpowiednią konsystencję wyjąć sernik z lodówki, na wierzch wylać galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce.

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Sernik na zimno z serków Almette

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Miszela Anna
8 lat temu

To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

karmel-itka
8 lat temu

klasyka w najlepszym wydaniu 🙂