Tarta z mascarpone bez pieczenia

Tarta z mascarpone bez pieczenia

by

w przepisy na: ,

Mam wrażenie, że ostatnio jakbyście troszkę zapomnieli o mnie… Wiem, sama jestem sobie winna, bo mało mnie tutaj. Ale cóż, nie zawsze wszystko tak się układa, jakbyśmy sobie tego życzyli i życie wyznacza nam ciągle nowe zadania…
Mam nadzieję, że pomimo tego, że wpisy pojawiają się rzadziej niż dotychczas, pozostaniecie ze mną i będę miała dalszą motywację do działania 🙂 .
To tyle tytułem wstępu…
Dziś proponuję Wam przepyszną i błyskawiczną tartę, którą zrobicie nie włączając piekarnika. Potrzebne Wam będą tylko herbatniki lub stary biszkopt, mascarpone, kremówka i owoce. Tarta jest przepyszna i rozpływa sie w ustach. Jedyny jej minus jest taki, że nie można poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Tarta z mascarpone bez pieczenia

Składniki na spód:

  • 220g herbatników lub starego biszkoptu
  • 110g masła
  • 2 czubate łyżki kakao

Herbatniki pokruszyć blenderem, masło roztopić. Połączyć składniki by powstał “mokry” piasek.
Prostokątną formę na tartę lub blaszkę o wymiarach 30x20cm delikatnie posmarować masłem. Wyłożyć przygotowaną masę z ciastek i wyłożyć nią formę, dociskając dokładnie. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Składniki na krem:

  • 500g schłodzonego serka mascarpone
  • 250ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki (u mnie 30%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań smakowych)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ulubione owoce w ilości pozwalającej na pokrycie całego wierzchu tarty (u mnie maliny, borówki i jeżyny)

Serek mascarpone i kremówkę umieścić w misie miksera, dodać ekstrakt i cukier puder. Zmiksować wszystko na puszysty krem.
Gotowy krem przełożyć na schłodzony spód, na wierzch wyłożyć owoce. Schłodzić w lodówce przez godzinę lub dłużej.

Tarta z mascarpone bez pieczenia
Tarta z mascarpone bez pieczenia
Tarta z mascarpone bez pieczenia

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

18 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Zrobiłam spod .chłodzi się w lodówce .kremu jeszcze nie robiłam ..proszę mi powiedzieć bo spod zrobiłam z 1.5porcji .blacha okrągła 31 cm ….czy po nałożeniu kremu dzisiaj (ciasto potrzebuje na jutro)będzie się dobrze kroiło?pierwszy raz robię taki spod

Katka
Katka
6 lat temu

Masa się zważyła😐 Mascarpone wogole nie chce sie polaczyc z kremówka 😐

Anna
Anna
3 lat temu
Reply to  Katka

A może trzeba najpierw ubić kremówke i potem połaczyć z macarpone. Tak kiedyś robiłam i wyszło

Daga
Daga
9 lat temu

Rewelacja. Powstaje ekspresowo i tak samo znika . Tarta wyszła przepyszna!!! Polecam 🙂

@g@
@g@
9 lat temu

Krem jest rewelacyjny!!! Skradł serce moich bliskich. Dzięki za instrukcję przygotowania, bo zawsze inaczej go robiłam i, niestety, śmietana się ważyła. Teraz poznałam rewelacyjny smak mascarpone i nareszcie śmietana się trzyma.

Agnieszka
Agnieszka
7 lat temu
Reply to  Asiek

Aniu, czyli nie ubijasz osobno śmietany tylko razem z serkiem?

Majana
9 lat temu

Jak to zapomnieli? Ja nie zapomniałam Asiu.:)
Faktycznie tez ostatnio mniej mnie na blogach, ale jest tyle innych spraw na głowie, że siłą rzeczy blogi schodzą na dalszy plan niestety.
Cieszę się, że jesteś ,pieczesz i piszesz. Piękne zdjęcia tarty, a sama tarta z całą pewnością smakuje genialnie!
Uściski serdeczne ślę :*
Majana

Majana
9 lat temu
Reply to  Asiek

🙂

karto_flana
9 lat temu

Melduje sie 🙂 Porywam kawalek ciasta 🙂

gin
gin
9 lat temu

Mmm, wygląda naprawdę wspaniale 🙂
Nie mogę się wypowiadać za innych, ale ja nie zapomniałam, bo bardzo lubię Twój blog 🙂 Czasem tak się składa, że nie można naszym “maleństwom” poświęcić tyle czasu, ile by się chciało, ale to nie szkodzi, dopóki całkiem o nich nie zapominamy 🙂

Loreta
9 lat temu

Wygląda przepysznie, zdecydowanie do zrobienia!