Ciasto maślankowe

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

by

w przepisy na: ,

Bardzo proste i szybkie ciasto, do którego nie musicie nawet wyciągać miksera. Ale to nie jest tak, że jak ciasto jest łatwe, to nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Już niejednokrotnie przekonałam się, że to, co na pozór wydaje się bezproblemowe, stwarzać może duże problemy. Problemy pod tytułem ZAKALEC! Wiem, że dla wielu z Was, podobnie jak dla mnie, ciasta z maślanką, kefirem czy jogurtem to wyzwanie. Takie właśnie wyzwanie rzuciła na swoim fanpagu Margarytka. A ja postanowiłam je podjąć. Nie liczyłam na sukces, a raczej na spektakularną porażkę – jak zawsze w przypadku tego typu ciasta. Ale podeszłam do tematu “na rozum”. Bo skoro piekę muffiny z dodatkiem kefiru, czy też maślanki i NIGDY nie zdarza się w nich zakalec, to do tego ciasta trzeba podejść dokładnie tak, jak do ciasta na muffinki. Przyznam szczerze, że nawet maślanka była prosto z lodówki 🙂 A zakalca brak! Pamiętajcie, że nie należy miksować ciasta, ja wymieszałam je po prostu dokładnie widelcem. Więc do boju, bo ciasto jest przepyszne, wilgotne i znika w mgnieniu oka. I do tego ta kruszonka… 🙂 Polecam bardzo!

A za przepis i przełamanie zakalcowej klątwy dziękuję Margarytce.

Ciasto maślankowe

Składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g drobnego cukru
  • 80g zimnego masła

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami do konsystencji “mokrego piasku”. Wstawić do lodówki.

Składniki na ciasto:

  • 350g mąki
  • 1/2 szklanki* cukru (lub trochę więcej, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka

Dodatkowo:

  • dowolne owoce w takiej ilości, by zakryły cały wierzch ciasta

W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki, w drugi wszystkie mokre. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste i takie ma być.
Blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce. Posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 175°C (termoobieg + grzałka dół) lub 180 – 190°C (grzałka góra – dół). Włożyć ciasto i piec 45 – 50 minut, lub do tzw “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

szklanka = 250ml

Ciasto maślankowe

Ciasto maślankowe

Smacznego!

 

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

53 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
GosiaGosposia
GosiaGosposia
5 lat temu

Pyszne! Upiekłam rano, jem właśnie do kawy. Dałam borówki i mrożone truskawki, nie ma zakalca. 🙂

Gosia
Gosia
5 lat temu

Czy można użyć mrożonych owoców? Aktualnie sezon się jeszcze nie zaczął i mam kłopot. Jeśli można to czy najpierw je odmrozić? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Jagoda
Jagoda
6 lat temu

To ciasto,to jeden wielki zakalec🙁

Kasia
Kasia
5 lat temu
Reply to  Jagoda

Za dużo owoców pewnie

Balcuś
Balcuś
6 lat temu

pyszne!!! pyszne!!!! ja robię z rabarbarem

Balcuś
Balcuś
6 lat temu

Pyszne !!!, pyszne !!! właśnie robię z rabarbarem już drugi raz

Mel
Mel
7 lat temu

Dzięki za przepis! Ciasto było pyszne i rozeszło się w godzinę 🙂 Jestem początkującą kucharką i spodziewałam się zakalca , a tu wyszło pyszne i wilgotne niemalże puchate ciasto z borówkami i brzoskwinią 🙂 Pychotka

Ola
Ola
8 lat temu

To moje ulubione ciasto, ponieważ jest bardzo łatwe, nie potrzebuje miksera, robi je się niezwykle szybko, a co najważnejsze, jest po prostu PYSZNE!

Jola
Jola
8 lat temu

Pyszne!! robiłam wiele razy, z różnymi owocami 🙂 .Dziękuję za przepis!!!

Ewa
Ewa
8 lat temu

Właśnie piekę to ciasto z truskawkami, zamiast kruszonki dałam płatki migdałowe. Pachnie obłędnie! 🙂 Już nie mogę się doczekać 🙂

Monika
Monika
8 lat temu

Właśnie moje jest w piekarniku 🙂

sloneczko
sloneczko
9 lat temu

Przepyszne ciasto! Piekłam je dzisiaj i rewelacja! Wilgotne, nie przesłodzone, a robi się je ekspresowo. Ja również dałam kefiru, zamiast maślanki i ominęłam kruszonkę ( jakoś mi do ciasta ucieranego nie pasuje). Mam uwagę co do długości pieczenia. Piekłam w 160 stopniach przez 10-12 min i wyszło super. Gdybym trzymała 45-50 min wyjęłabym zapewne w stanie zwęglenia:). Ale piekłam na dużej blaszce więc nie był wysoki i może to dlatego. Dziękuje za przepis i pozdrawiam

sloneczko
sloneczko
9 lat temu
Reply to  Asiek

hehe:), nie no nie największa, bo wtedy to osiągnęłabym wysokość pizzy chyba;), ale to chyba mój piekarnik żyje swoim życiem i piecze w wyższej temp. Przekonałam się o tym po włożeniu dodatkowego termomertu:/

Ola
Ola
8 lat temu
Reply to  sloneczko

Kruszonka w tym cieście robi naprawdę wiele dobrego, ale musi być koniecznie na maśle. Cudowny aromat i smak. MNIAM! 🙂

pieguska
9 lat temu

Mogłabym godzinami przeglądać Twoje przepisy, ciągle znajdując coś fajnego do wypróbowania. Musze to napisać – po prostu uwielbiam tu zaglądać 🙂 Nie wyobrażam sobie kulinarnych blogów bez Słodkiej Babeczki 🙂
Czekam na kolejne słodkie przepisy z niecierpliwością :0)

MMonika.
MMonika.
9 lat temu

Dołączę do grona chwalących ciasto. Wypróbowane, bardzo dobre. Kruszonka wreszcie wyszła mi taka jak powinna. Pozdrawiam.

Magda
Magda
9 lat temu

Witaj Asiu 😉 zastanawia mnie, czy to ciasto można po upieczeniu zamrozić? 😉 bo tak myślę, żeby zrobić na dużej blaszce z podwójnej porcji i po ostudzeniu część zamrozić. byłoby w sam raz na wypadek niespodziewanej wizyty gości 😀 co o tym myślisz? I w jaki sposób je ewentualnie rozmrażać? pozdrawiam ciepło 😉

Wuyu
Wuyu
9 lat temu

Najłatwiejsze ciasto w świecie. Zrobione z wiśniami i już w 1/3 zjedzone . Następnym razem zmienię kruszonkę na owsianą lub migdałową ta nie miała piastującej mi konsystencji. Przepis na ciasto wart 5 *. Nigdy już nie kupie ciasta z owocami w cukierni 🙂

Basia
Basia
9 lat temu

Uwielbiam to ciasto! Piekłam kolejny raz, dzisiaj polecam z jagodami! Pychotka 🙂 czekam na nowe przepisy. Pozdrawiam serdecznie

nikuska81
nikuska81
9 lat temu

wyszło super, ogłaszam koniec klątwy zakalcowej związanej z ciastami jogurtowymi 🙂

Sandra
Sandra
9 lat temu

Zrobiłam z budyniem i nektarynkami. Całość po upieczeniu posmarowałam zmiksowanym, podgrzanym dżemem brzoskwiniowym. PYCHA!

Basia
Basia
9 lat temu

Robiłam w czwartek, wyszło super! bardzo proste w wykonaniu, delikatny maślany smak, lekkie i puszyste. Dodałam truskawki 🙂 Wszystkim smakowało. Czekamy na nowe przepisy, bo są ekstra!

Sandra
Sandra
9 lat temu

A i jeszcze jedno pytanie, o którym zapomniałam 🙁
Gdzie najlepiej przechowywać ciasto? Lepiej w lodówce czy w temperaturze pokojowej? (uwzględniając ew. wersję z budyniem)
Z góry dziękuję za odpowiedź na oba pytania.
Pozdrawiam 🙂

Sandra
Sandra
9 lat temu

Można do ciasta dodać “kratkę” z budyniu? Czy będzie za ciężko?

Asia
Asia
7 lat temu
Reply to  Asiek

A masz gdzieś, Asiu, taki przepis? I jakie proporcje do budyniu? Powinien być jeszcze ciepły czy lepiej schłodzić przed wyłożeniem na ciasto? Sorki, że Cię zadręczam, ale jesteś dla mnie w pewnym stopniu autorytetem w kwestii wypieków:))

anita
anita
9 lat temu

Mi wyszedł mega zakalec. Ale nie narzekam bo lubię zakalce 😉
Nie miałam maslanki wiec dałam jogurt ale nie dodawalam mleka i moze dlatego wyszedl zakalec? A moze dlatego że foremke mam troszke wieksza?
Ale i tak będę czesto wracac do tego przepisu 🙂

Basia
Basia
9 lat temu

Jest pyszne!!! Zrobiłam wczoraj z truskawkami. Błyskawicznie się robi, super smakuje, pięknie wyrosło. dzięki!!!

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Jutro upiekę ze świeżymi śliwkami, mocno wierzę że się uda tak samo pysznie jak jogurtowe z truskawkami 🙂

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu
Reply to  Asiek

Po cieście ani śladu, nigdy chyba nie rozeszło mi się ciasto w jeden dzień, ba! w jedno popołudnie! Niestety zakalec był na środku ciasta tylko, może to wina śliwek? Ale nie ważne bo ciacho pycha i zrobię powtórkę na pewno 🙂

piekarniczka
piekarniczka
9 lat temu

Czy mogłabym zamiast maślanki dodać jogurt naturalny? Wiem, że na blogu jest również przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami, ale ostatnio robisz cały czas to, więc wydaje mi się lepsze. Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam.

Gosia
Gosia
7 lat temu
Reply to  Asiek

A jaki dać olej? Który jest najlepszy do ciast? 🙂

Ewa
Ewa
9 lat temu

Wygląda smakowicie… jutro u mnie będzie z truskawkami… mam nadzieję bez zakalca 🙂

magma
9 lat temu

pycha:) zjadłabym kawałek:)

Pyza
Pyza
9 lat temu

u mnie też zakalca brak a ciasto jest tak proste a przy tym pyszne, że latem można je piec na okrągło 🙂

iza
9 lat temu

maślankowe ciasta uwielbiam 😉