Babka serowo – cytrynowa

4.58 avg. rating (91% score) - 26 votes

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, jaka baba zagości na Waszym świątecznym stole, to może ta Was skusi. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest mocno wilgotna. Niekłopotliwa w wykonaniu, poradzi sobie z nią nawet początkujący „cukiernik”. Takie babeczki lubię najbardziej. Smakowała wszystkim, włącznie z moją córcią i mężem, a to nie lada pochwała :). Polecam Wam bardzo!

Za przepis dziękuję Asi S.

Więcej przepisów na Wielkanoc.

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 250g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 250g serka homogenizowanego waniliowego
  • łyżka cukru z wanilią lub jeden cukier wanilinowy
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • kisiel o smaku cytrynowym (proszek)
  • 3 duże jajka

Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszysta masę, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Do masy jajeczno – maślanej dodawać na przemian mąkę z serkiem. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać.

Foremki na małe babeczki wysmarować masłem i posypać bułką tartą (można również upiec jedną dużą babkę, w formie z kominem o średnicy 21 cm lub niedużej keksówce). Przełożyć do nich ciasto i wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 – 60 minut, lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia. Przed podaniem polukrować lukrem z dodatkiem soku z cytryny.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15 odpowiedzi na „Babka serowo – cytrynowa

  1. avatar Ola pisze:

    Kurde… zrobił mi się zakalec… a nic na to nie wskazywało. Babka pięknie wyrosła, popękała…nie wiem. Może rzeczywiście może być to spowodowane tym, że serek homogenizowany był z lodówki… cóż postanowiłam się nie poddawać i jeszcze raz zrobić.

    • avatar Asiek pisze:

      Dlatego ja zawsze z duszą na ramieniu piekę wszelkie ciasta ucierane, bo też mam problem z zakalcem… I nigdy nie wiem, dlaczego tak naprawdę on sę pojawia. A babka jest pyszna, dlatego warto spróbować jeszcze raz… Mam nadzieję, że drugie podejście będzie udane.

  2. avatar Basia pisze:

    Czekamy na nowe przepisy :)

  3. avatar Iwona Chlebowska pisze:

    witam
    Mam pytanko , robiłam już dwukrotnie tą babkę, tylko w keksówce, jest bardzo smaczna ale za każdym razem robi się zakalec, co robię nie tak!
    pozdrawiam cieplutko iwona

  4. avatar Majana pisze:

    Wspaniała! uwielbiam cytrynowe wypieki. :)
    Piękne są te babeczki i zdjęcia bardzo apetyczne. Pozdrawiam ciepło :)

  5. avatar Essss pisze:

    A co jeśli chciałabym upiec w dużej keksówce?;p Jeszcze raz tyle składników, czy 1,5 porcji?

  6. avatar Kasia pisze:

    A ja we Francji nie mama kislu, czy mozna go czyms zastapic?

  7. avatar zabazaby pisze:

    Babeczko a czym można zastąpić serek? Jogurtem naturalnym?

  8. Babeczki wyglądają BAJECZNIE!!!!! Zabieram kilka sztuk do kawki 😉 Takie „Babeczki” to jak uwielbiammmm 😉

  9. avatar wulkan-smaku pisze:

    Urocze takie malutkie !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

Odpowiedz na „wulkan-smakuAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *