Babka makowa

4.90 avg. rating (97% score) - 29 votes

Babka, która od zawsze była w moim domu. I aż sama nie mogę w to uwierzyć, że nigdy wcześniej jej nie piekłam. Tym bardziej, że zaraz po murzynku, jest to ulubione ciasto mojego męża. Bardzo szybka i łatwa do zrobienia. No i oczywiście przepyszna. Wilgotna i puszysta, z lekkim aromatem migdałowym. Ale najbardziej lubię w niej to, że gdy gryzie się kolejny kęs mak tak fajnie strzela pod zębami :). Jest to moja tegoroczna propozycja na wielkanocny stół. Polecam Wam bardzo!

Zobacz pozostałe wypieki na Wielkanoc.

Babka makowa
Składniki:

  • 250g margaryny lub masła (zdecydowanie polecam masło)
  • czubata szklanka* mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki maku (nie mielonego)
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Margarynę lub masło ubić z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Dodawać stopniowo do masy, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta.

Tortownicę o średnicy 24cm z kominem, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem.

Babka makowa

Babka makowa

Babka makowa

*szklanka = 250ml

Smacznego!


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

24
Dodaj komentarz

avatar
14 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
EwaEwadarczellaAsiekMysza Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa

Babka wyszla naprawde pyszna. Moze jak najbardziej zastapic makowiec na Swieta. 😊

Ewa
Gość
Ewa

Witam, dziś zrobiłam babkę. Wyszła przepyszna i robię drugą na przyjazd gości😊
DZIĘKUJĘ !!!!

darczella
Gość
darczella

Witam, czy myśli Pani, że przepis ten może stanowić podstawę do tortu?

Mysza
Gość

Super babka,bardzo łatwa ,robilam juz 2 razy i zawsze wychodzi ,swietny przepis nawet dla takiego laika jak Ja.

TesKa
Gość
TesKa

Właśnie skończyła się piec i próbowaliśmy całą rodziną jeszcze ciepłą 🙂 Mmmmm niebo w gębie mniam 😛 To mój pierwszy ale nie ostatni raz z tą babą 😀

Aga
Gość
Aga

Babka wyszła cudowna;-) Piekłam ją już dwa razy i za każdym razem wyszła idealna;-)
Aha piekłam też babkę marcepanową i też wyszła bardzo smaczna;-)

Dorota
Gość
Dorota

pomocy, dlaczego wyszedł zakalec, wprawdzie nieduży ale zawsze to psuje wrażenie. proszę o wyjaśnienie jak przedszkolakowi : czyskładniki muszabyć o temp pokojowej, czy długo miksować masę, no i wogóle co po kolei. Dodam tylko , że w smaku wyśmienita tylko jakaś taka wogóle niewyrośnięta.

Majana
Gość

Jaka nakrapiana , pięknie wygląda !:)

Basia
Gość
Basia

Uwielbiam Twoje przepisy, właśnie z pieca wyciągnęłam babkę makową! Jednak przepis ciut zmodyfikowałam i dodałam 2 łyżki śmietany, gdyż masa była tak gęsta i nie dało się jej miksować. Ciasto wygląda przepysznie, degustacja po obiadku.Jesteś moją inspiracją 🙂 Twoje przepisy są jasne i proste a ciasta wyśmienite 🙂 Czekam na nowe przepisy, pozdrawiam

iza
Gość

pieknie wygląda 😉

kas
Gość
kas

jestem początkową kucharką, i mam pytanie z serii glupich :0
Niemielony czyli taki surowy, kupny ze sklepu bez moczenia, gotowania itd. ?
bardzo proszę o odpowiedź, gdyż planuję babkę na Wielkanoc i nie chcę wtopy

Barbara
Gość
Barbara

Witam! Wygląda przepysznie, bardzo lubię wyroby z makiem! Na pewno będzie wykonana, mam na nią ogromną ochotę. Dam znać jak się udała. Dziękuję za przepis! Miłego dnia

Ania
Gość
Ania

Mam w domu mak ale zmielony, nada się czy nie bardzo?

Mmm
Gość
Mmm

Babka chodzi za mną od kilku dni..
O mały włos nie zjadłam monitora jak zobaczyłam makową babkę.
Jak mi mój dwumiesięczny brzdąc pozwoli to z ogromną przyjemnością ją zrobię 🙂
Najpiękniejsze jest to, że z Pani przepisów zawsze wszystko wychodzi. Zaczynając od koszyków wielkanocnych kończąc na bezach.

Dziękuję za tak dobre przepisy!

Pozdrawiam