Tarta - Asieńka

Tarta z mascarpone i bitą śmietaną

by

w przepisy na: , ,

Ta tarta powinna raczej nazywać się “sprzątanie lodówki” :). Przy takim właśnie sprzątaniu okazało się, że zarówno mascarpone jak i kremówka niedługo stracą termin przydatności do spożycia. Nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia, więc musiałam znaleźć zastosowanie dla mojego znaleziska. Pomysłów jak zwykle tysiąc, ale żaden na 100% nie przemawiał do mnie. Nie chciało mi się piec, więc wymyśliłam, że będzie to tarta. I to był strzał w dziesiątkę! Szybka, puszysta, lekka… Czy można chcieć czegoś więcej? Zniknęła w mgnieniu oka, ale wcale się nie dziwię, bo było naprawdę doskonała. Czekoladowy – prawie wytrawny spód, na nim puszysty krem z mascarpone i białej czekolady a wszystko przykryte kołderką z bitej śmietany. Można na wierzchu ułożyć ulubione owoce – doskonale będę tu pasowały jagody lub maliny. Z racji na to, że moje dziecię nie lubi, u mnie nie było. Polecam bardzo!

Przepis własny.

Tarta - Asieńka

Składniki na spód:

  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Do misy miksera przesiać mąkę i kakao, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać zimną wodę. Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie na spód wyłożyć folię aluminiową, na nią wysypać kulki ceramiczne (lub fasole, groch) i piec spód w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut, aż boki tarty będą odstawać od formy. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na krem:

  • 400g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
  • 200g białej czekolady
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie w misie miksera umieścić mascarpone, jogurt i kremówkę. Ubijać razem na puszystą masę, gdy już wszystkie składniki będą ze sobą połączone, dodać czekoladę i dalej ubijać. W międzyczasie w minimalnej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gdy masa jest już prawie gotowa, dodać strumyczkiem żelatynę i dokładnie zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.

Składniki na wierzch:

  • 350 – 400ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)

W misie miksera umieścić śmietankę i ubić na puszystą masę. Ubitą kremówkę wyłożyć na wierzch tarty. Górę posypać gorzką czekoladą.

Dodatkowo:

  • kilka kostek gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach

Tarta - Asieńka

Tarta - Asieńka

Tarta - Asieńka

Tarta - Asieńka

Smacznego!

 

 

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

53 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
5 lat temu

Ile czasu potrzebuje zeby sie dobrze schlodzic ? 😉

Strzalka
Strzalka
5 lat temu

Witam serdecznie Asiu, świetny przepis:) Czym można zastąpić biala czekolade? Wyjdzie jezeli jej nie dodam ? Jakie wymiary foremki? Jestem laikiem w tym temacie 😉 Jaki Pozdrawiam!

LadyYenna
LadyYenna
6 lat temu

Ani mascarpone ani śmietana kremówka nie są codziennymi gośćmi mojej lodówki tym bardziej w takich ilościach, więc nie mogę tego przepisu zaliczyć do “sprzątających lodówkę”. Nie mniej jednak korzystam z tego przepisu dość regularnie jako, że moja druga połowa jest wielbicielem bitej śmietany. Jak większość komentujących też mam zawsze problem z żelatyną, także zamiast niej dodaje smiet-fix i też wychodzi. Tarta jest przepyszna 🙂

Joanna
Joanna
7 lat temu

Witam 🙂 Ten deserek mnie zainspirował, wygląda apetycznie 😉 Chcę na urodziny syna zrobić tort Oreo.Czy ten krem mógłby posłużyć za bazę kremu oreo,czy coś zmienić ?pozdrawiam serdecznie

Wera
Wera
7 lat temu

Mi krem rowniez sie zwazyl wszystkie skladniki do smietnika:/

Hella
Hella
7 lat temu

Witam.
Mi także podczas dodawania żelatyny krem się zważył, mimo że żelatyna i biała czekolada były przestudzone. Czy zna Pani jakiś sposób żeby w przyszłości nie mieć takich niespodzianek? Ciasto na zdjęciach wygląda bardzo ładnie i z pewnością jest pyszne o czym chętnie sama bym się przekonała gdyby nie nieudany krem…
Pozdrawiam

przemas
przemas
8 lat temu

Ja w ten krem z mascarpone z biala czekolada, wmiksowalbym jeszcze banana, mysle ze smaki by sie zarabiscie uzupelnialy 😉

Ania
Ania
8 lat temu

🙁 po dodaniu żelatyny krem mi się zważył,musiałam zaginać po produkty i zacząć od nowa.Zrobiłam bez żelatyny.Krem pyszny.Kremem przełożyłam biszkopt.

gin
gin
9 lat temu

Wygląda bardzo elegancko 🙂

ewa
ewa
9 lat temu

Czy ta masa z mascarpone nadawalaby sie do przelozenia tortu? Trzymalaby sie?

Krista
Krista
9 lat temu

Bardzo pyszne ciastko,wszyscy się oblizywali…….dziękuję !!!!

Karuska
Karuska
9 lat temu

A czy wszystkie składniki do kremu trzeba ubijać razem, czy można np. napierw ubić śmietanę , potem dodać mascarpone i jogurt? boje się, że masa mogłaby nie wyjśc,jeśli wszystko na raz zaczełabym miksować…

Ania
Ania
9 lat temu

Krem mi się zważył…choć pilnowałam by czekolada i żelatyna były letnie. A może tak właśnie wygląda przy nakładaniu ? Jeszcze nie rozkrajałam.

Ania
Ania
9 lat temu

A mi tarta nie wyszła…na szczęście nie zaczęłam robić kremu, więc nie wiele się zmarnowało. Spód wyszedł tak kruchy, że przy wyjmowaniu z formy – cały się połamał. Więcej nie zamierzam próbować przepisu. Pozdrawiam.

;
;
9 lat temu

kremowki na wierzch sie zelatyna nie usztywnia??

Kasia
Kasia
9 lat temu

Tarta naprawdę godna polecenia…Pyszna, puszysta i co najważniejsze – nie za słodka:).
Choć muszę przyznać że jeden kawałek w zupełności wystarczy aby zaspokoić nawet największego łasucha.
Gorąco polecam i dziękuję Ci Asiu za ten przepis…..

Jolanta
Jolanta
9 lat temu

Robiłam ta tartę jak do tej pory dwukrotnie, pierwszy raz wg pani przepisu, a drugi raz nieznacznie ja zmodyfikowałam i zamiast białej czekolady dodałam masę krówkowa o smaku czekoladowym. Były przepyszne, mój mąż się zajadał, jest strasznym łasuchem, ale wybrednym. Wszystkie ciasta, które do tej pory robiłam wykorzystując Pani przepisy niesamowicie mu smakowały, a przebojem stało się ciasto marchewkowe, od którego się wszystko zaczęło. Bardzo Pani dziękuję, że stworzyła Pani takiego bloga i że mogę korzystać z Pani doświadczeń kulinarnych i będę to robić nadal. Pozdrawiam gorąco

ika
ika
10 lat temu

nie zgodzę się z wpisem Ursy, jadłam go w owocowej wersji podczas ostanich wakacji. podany na kruchym białym spodzie i posypany malinami i borówkami amerykańskimi- pycha ! kiedy zobaczyłam ten wpis przypomniał mi się smak wakacji. pozdr.

ursa
ursa
10 lat temu

Ta tarta musi (!!) 🙂 być bez owoców. One tylko by “sknociły” 🙂 delikatność kremu i puszystość śmietanki. Zrobiłam i byłam w “niebie” :-).
A owoce zawsze mogą być w innych tartach, bo przepisów na takowe jest dużo.
pzd. Ursa,Kapsztad.

Majana
10 lat temu

Wygląda pięknie Asiu. Musiała być bardzo smaczna.
Pozdrowionka 🙂

Majana
10 lat temu
Reply to  Majana

Ja już ją widziałam wiem, ale się nie mogę napatrzeć. 😉
Pozdrówki

Kasia :)
Kasia 🙂
10 lat temu

piekna:)przed chwileczka skonczylam robic 🙂 za niedlugo dowiem sie jak smakuje 🙂

anahitka9
10 lat temu

O rany, ale piękna!! Aż prawie czuję w ustach ten rozpływający się serek mascarpone z białą czekoladą!!

chocofields
10 lat temu

Mascarpone to jedna z moich slabości, wygląda świetnie. U mnie ostatnio kokosowo 😉

Majana
10 lat temu

Piękna, delikatna. Bardzo mi się podoba.
Pozdrowienia 🙂

Ash
10 lat temu

Przepięknie wygląda ta tarta… elegancko i wytwornie, musiała być pyszna 🙂

Anka
Anka
10 lat temu

Asieńko dziękuję,że jesteś i już nigdy więcej nas nie zostawiaj.Całkiem niedługo śledzę Twojego bloga.Masz super fajne przepisy z których korzystam,a nawet niektóre z nich poszły już w świat.Dzięki.Pozdrawiam.

Basia
Basia
10 lat temu

Witaj, uwielbiam Twoje przepisy… tarta wygląda pysznie, jednak nigdy tego typu ciasta nie piekłam i nie rozumiem po co te kuleczki ceramiczne bądź opcjonalnie groch? nie można upiec spodu tarty z samą folią?

Basia
Basia
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuje za odpowiedź, jednak dalej troszkę nie rozumiem, te kulki daje się na ciasto? a folię pod? sorki za zbyt banalne pytanie, ale wygląda pysznie i chciałabym wypróbować w weekend

Basia
Basia
10 lat temu
Reply to  Asiek

Jasne jak słońce, dzięki serdecznie

wiosenka27
10 lat temu

Dostałam ślinotoku:)

monia
monia
10 lat temu
Reply to  wiosenka27

Ja też 😉

palikaaa
palikaaa
10 lat temu

Oj te składniki potrafią ponieść wprost do nieba 🙂 Zrobię na pewno za tydzień 🙂 Wygląda cudnie:)

Ewa Capri
10 lat temu

fajna, właśnie to, że jest bez owoców nadaje jej wyjątkowość i swoisty styl, super