Ciasto Toffi (krówka)

4.33 avg. rating (86% score) - 51 votes

Od dawna miałam ochotę na to ciacho. Ale jak to w życiu bywa, nie zawsze się o wszystkim pamięta i nie zawsze na wszystko jest czas i pora. W końcu jednak znalazł się  czas, a i pora wydaje się być bardzo odpowiednia. Bo to ciasto  kojarzy mi się raczej z jesienią, a może i nawet z samymi świętami. Jesień w pełni a do świąt już bardzo blisko, więc zapraszam na kawałek ciasta:) Robiąc je bazowałam na kilku różnych przepisach, żeby w efekcie powstał taki, który mnie zadowoli. Do miodowych blatów dorzuciłam budyń toffi (ten pomysł podpatrzyłam u Pieczarki Mysi), a całość przełożyłam puszystym kremem z mascarpone i kremówki. Ciasto jest bardzo smaczne i rozpływa się w ustach:) Jedynym minus ma taki, że musi poleżeć dwa dni w lodówce aby blaty zmiękły… Polecam Wam bardzo!

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

Składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 budynie o smaku toffi (po 40g każdy)
  • 250g masła
  • 100g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wylepić jedną częścią ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. W taki sam sposób upiec drugi blat ciasta. Ja piekłam w dwóch blaszkach na raz w temperaturze 170°C na termoobiegu.
Po upieczeniu blaty wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone, mocno schłodzonego
  • 300ml śmietany kremówki, mocno schodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy krówkowej (510g)
  • półtorej szklanki* orzechów włoskich, grubo posiekanych

Ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem pudrem na puszystą masę. Pierwszy blat umieścić z powrotem w blaszce, na niego wyłożyć krem i przykryć drugim blatem i posmarować masą krówkową. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

*szklanka = 250ml

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

53 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
10 miesięcy temu

Cześć, chciałabym upiec to ciasto na piątek wieczór, czy to znaczy że powinnam je zrobić w środę żeby było dobre?

Moni
Moni
3 lat temu

Moni z tej strony ciasto jest piekne i smakowocie wyglada ale mam pytanoe jak ubic serek ze smietana raz wszystko do michy czy osobno pozdrawiam

marzena
marzena
4 lat temu

ciasto pyszniutkie,palce lizać,dodaję do ulubionych na święta i nie tylko…

kasia
kasia
4 lat temu

A dlaczego soda a nie proszek do pieczenia? Nigdy nie piekłam ciasta na wodzie i się zastanawiam co dodać, bo jutro chcę upiec…
W niedzielę jadę do taty na imieniny, a tam będzie trochę gości. Chcę mieć pyszne ciacho i padło na Twoje:))

Iwona
Iwona
5 lat temu

Ciasto jest przepyszne. Bardzo szybko znika. Polecam przechowywać je w atmosferze pokojowej, gdyż w lodówce staje sie twarde. Polecam przepis i pozdrawam autorkę.

Iwona
Iwona
5 lat temu

Świetne ciasto, przepyszne. Wypróbowałam przepisu na Święta i muszę przyznać, że zrobiło ogromną furrorę. Ciasto lepiej jest trzymać w temperaturze pokojowej, wtedy dopiero nabiera miękkości – w lodówce robi się twarde. Przepis wpisuję do moich ulubionych i serdecznie za niego dziękuję. Gorąco pozdrawiam autorkę.

Klaudia
Klaudia
4 lat temu
Reply to  Asiek

Pieke na swieta. Tylko abym pamietala o tym wczesniejszym wyjeciem go z lodowki.

ania
ania
5 lat temu

Przepis wygląda ciekawie..wypróbuje na zbliżające się Swięta…dam znać jak poszlo..Pozdrawiam.

Niki
Niki
5 lat temu

Ciasto jest bardzo dobre, a do tego proste w przygotowaniu. Polecam 🙂

Karolina
Karolina
5 lat temu

WItam, wlasnie robie ciasto,jednak jak wymieszalam wszystkie skladniki i zagniatam ciasto to jest ono bardzo lepkie. Mimo ze dodalam wiecej maki nic to nie dalo. Prosze o odpowiedz czy takie lepkie ma byc to ciasto czy moze cos zle zrobilam, ale mysle ze przy tym etapie nie ma takiej mozliwosci.

Karolina
Karolina
5 lat temu
Reply to  Asiek

Dziekuje za tak szybko odpowiedz, zrobilam tak jak Pani napisala i dalo rade. 🙂 teraz ciasto sobie siedzi w piekarniku, jestem ciekawa co bedzie po upieczeniu, bo ja mam 15 letnia kuchenke z piekarnikiem i czasem rozne rzeczy wychodza. Ale juz czuc zapach krowki 🙂

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

Czy zamiast budyniow moge dodac 40 gr maki pszennej wymieszanej z maka ziemniaczana? Niestety zapasy z Polski mi sie pokonczyly a tutaj nie ma bydyniow .Sklep polski mam ponad 200 km od domu

Miska
Miska
5 lat temu

A moje ciasto w ogóle nie urosło. U Pani na zdjęciach jest ładne i wysokie. A moje ciasto właściwie pozostało takiej samej wysokości jak w wersji surowej przed wsadzeniem do piekarnika. Dodałam sody tak jak w przepisie, więc nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁

joanna
joanna
5 lat temu

Witaj, mogłabyś mi powiedzieć jakiego używasz masła?

joanna
joanna
5 lat temu

Wita. chciałabym dzisiaj zrobić to ciasto,ale czy mogłabyś mi powiedzieć jakiego dokładnie używasz masła?

Maja
Maja
5 lat temu

Czy można zamiast budyni toffi dodać śmietankowe, żeby było mniej słodkie ? 🙂

kasia
kasia
6 lat temu

Przepis jest naprawdę prosty i szybki, ciasto mi zawsze wychodzi i jeszcze nie było osoby której by nie smakowało. Dziękuję za ten smaczny przepis ! 🙂

Ola
Ola
6 lat temu

Rewelacyjny przepis, dość prosty i szybki w wykonaniu.To ciasto wpisuje się do moich ulubionych:-) Dzieci najeść się mogły tym ciastem, mężowi po spróbowaniu poprawił się humor . 🙂
Pozdrawiam ! 😉

Gosia 15lat
Gosia 15lat
6 lat temu

Witam serdecznie, już jakiś czas temu postanowiłam upiec ciasto… właśnie takie ciasto jak Pani! Wydawało się nie zbyt skomplikowane dlatego postanowiłam podjąć się tego wyzwania. Na początku wszystko szło zgodnie z planem. Problem pojawił się gdy trzeba było dodać budyń. W przepisie jest nie dokładnie opisane w jakim stanie powinien być budyń- czy mowa o dodaniu proszku czy gotowego budyniu. W moim przypadku był to wielki problem. Po długich zastanowieniach zrobiłam budyń i dodałam go gotowy do ciasta. Zaczęłam wszystko ugniatać. WYSZŁA WIELKA KATASTROFA. Nie wiedziałam co robić… I wtedy postanowiłam zadzwonić do cioci Kasi. Ona poinformowała mnie, że powinnam… Czytaj więcej »

Aries
Aries
6 lat temu
Reply to  Gosia 15lat

hahaha ale ubaw,jak można tak bez zrozumienia czytać i później zrobić ciasto……hahahahah ale beka……….przecież przepis jest bardzo przejrzysty i logiczny 😀 mleka tam nie ma podanego alby ugotować budyń !!!!

ania
ania
5 lat temu
Reply to  Gosia 15lat

Myślę że tylko dziecko moglo wpaść na tak denialny pomysł…Pozdrawiam.

basienka12
basienka12
6 lat temu

Piekłam jest pyszne. Połączenie śmietany i serka rewelacja. Podwoiłam produkty na ciasto ponieważ bałam się, że wyjdzie za niskie. Następnym razem zrobię wg przepisu.
Jestem ciekawa, pisze zagnieść ciasto. Robiłam w robocie, ale kulki z tego ciasta to nie miałam. Wykładałam ciasto łyżką. Polecam tym co jeszcze sie zastanawiają 🙂

wilk1
wilk1
6 lat temu

Wczoraj upiekłam ciasto wg Twojego przepisu. Wyszło super. Smaczne i świetnie wygląda. Dziękuję.

Kasia M.
Kasia M.
6 lat temu

Czy samo ciasto (bez kremu) musi poleżakować? Upiec je wcześniej np dzisiaj by w wigilię je przełożyć? Bo jest na miodzie i czy nie potrzebuje czasu by zmięknąć?

Kasia M.
Kasia M.
6 lat temu
Reply to  Asiek

a do końca świąt nie zepsuję się ta masa ze śmietaną? Może dla ostrożności przełożę w poniedziałek rano 😉 zawsze to pare godzin dłużej świeże 😉

Aga
Aga
6 lat temu

Piekłam już to pyszne ciasto;-) Polecam wszystkim!!!

patka90
patka90
6 lat temu

hmm ciasto pycha tylko dla mnie za slodkie ale moj maz nie narzekal musialam cos przygotowac na jego urodziny i padlo na twoj przepis goscie byli zachwyceni ale ja sobie do ciasta pilam herbate z teekanne dzieki czemu zbalansowalam smak. pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

Majana
6 lat temu

Wygląda cudownie!
Takie świąteczne, smaczne ciasto. Wytworne.
Pozdrowienia:)

Kasia z W Krainie Smaku

Ale smakowite! Jak wszystkie Twoje ciasta 🙂

wege.qkiz.pl
6 lat temu

Ojoj.. aż mi ślinka pociekła.. coś mi się wydaje, że bardzo blisko temu ciachu do ideału 🙂

Monika
Monika
6 lat temu

wygląda przecudnie i pewnie tak też smakuje

Gabi
Gabi
6 lat temu

Oj, jadłam je… Asiu to ciasto (jak i poprzednie) było emejzing!

marylka
marylka
6 lat temu

Piekłam już takie,ale z masą budyniową i wierzch polany masą czekoladową.Teraz na Andrzejki będzie przekładany masą wg Twojego przepisu,na pewno będzie pychotka!!

pieczarka mysia
6 lat temu

Niebo w gębie! 🙂

iza
6 lat temu

Asiu czy Ty kobietko musisz tak kusic??