Ciasto Toffi (krówka)

4.32 avg. rating (86% score) - 50 votes

Od dawna miałam ochotę na to ciacho. Ale jak to w życiu bywa, nie zawsze się o wszystkim pamięta i nie zawsze na wszystko jest czas i pora. W końcu jednak znalazł się  czas, a i pora wydaje się być bardzo odpowiednia. Bo to ciasto  kojarzy mi się raczej z jesienią, a może i nawet z samymi świętami. Jesień w pełni a do świąt już bardzo blisko, więc zapraszam na kawałek ciasta:) Robiąc je bazowałam na kilku różnych przepisach, żeby w efekcie powstał taki, który mnie zadowoli. Do miodowych blatów dorzuciłam budyń toffi (ten pomysł podpatrzyłam u Pieczarki Mysi), a całość przełożyłam puszystym kremem z mascarpone i kremówki. Ciasto jest bardzo smaczne i rozpływa się w ustach:) Jedynym minus ma taki, że musi poleżeć dwa dni w lodówce aby blaty zmiękły… Polecam Wam bardzo!

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

Składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 budynie o smaku toffi (po 40g każdy)
  • 250g masła
  • 100g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wylepić jedną częścią ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. W taki sam sposób upiec drugi blat ciasta. Ja piekłam w dwóch blaszkach na raz w temperaturze 170°C na termoobiegu.
Po upieczeniu blaty wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone, mocno schłodzonego
  • 300ml śmietany kremówki, mocno schodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy krówkowej (510g)
  • półtorej szklanki* orzechów włoskich, grubo posiekanych

Ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem pudrem na puszystą masę. Pierwszy blat umieścić z powrotem w blaszce, na niego wyłożyć krem i przykryć drugim blatem i posmarować masą krówkową. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

Ciasto toffi (krówka) | Toffi cake

*szklanka = 250ml

Smacznego!

 


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

53
Dodaj komentarz

avatar
30 Comment threads
23 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
31 Comment authors
KasiaAsiekMonimarzenaKlaudia Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Cześć, chciałabym upiec to ciasto na piątek wieczór, czy to znaczy że powinnam je zrobić w środę żeby było dobre?

Moni
Gość
Moni

Moni z tej strony ciasto jest piekne i smakowocie wyglada ale mam pytanoe jak ubic serek ze smietana raz wszystko do michy czy osobno pozdrawiam

marzena
Gość
marzena

ciasto pyszniutkie,palce lizać,dodaję do ulubionych na święta i nie tylko…

kasia
Gość
kasia

A dlaczego soda a nie proszek do pieczenia? Nigdy nie piekłam ciasta na wodzie i się zastanawiam co dodać, bo jutro chcę upiec…
W niedzielę jadę do taty na imieniny, a tam będzie trochę gości. Chcę mieć pyszne ciacho i padło na Twoje:))

Iwona
Gość
Iwona

Ciasto jest przepyszne. Bardzo szybko znika. Polecam przechowywać je w atmosferze pokojowej, gdyż w lodówce staje sie twarde. Polecam przepis i pozdrawam autorkę.

Iwona
Gość
Iwona

Świetne ciasto, przepyszne. Wypróbowałam przepisu na Święta i muszę przyznać, że zrobiło ogromną furrorę. Ciasto lepiej jest trzymać w temperaturze pokojowej, wtedy dopiero nabiera miękkości – w lodówce robi się twarde. Przepis wpisuję do moich ulubionych i serdecznie za niego dziękuję. Gorąco pozdrawiam autorkę.

ania
Gość
ania

Przepis wygląda ciekawie..wypróbuje na zbliżające się Swięta…dam znać jak poszlo..Pozdrawiam.

Niki
Gość
Niki

Ciasto jest bardzo dobre, a do tego proste w przygotowaniu. Polecam 🙂

Karolina
Gość
Karolina

WItam, wlasnie robie ciasto,jednak jak wymieszalam wszystkie skladniki i zagniatam ciasto to jest ono bardzo lepkie. Mimo ze dodalam wiecej maki nic to nie dalo. Prosze o odpowiedz czy takie lepkie ma byc to ciasto czy moze cos zle zrobilam, ale mysle ze przy tym etapie nie ma takiej mozliwosci.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Czy zamiast budyniow moge dodac 40 gr maki pszennej wymieszanej z maka ziemniaczana? Niestety zapasy z Polski mi sie pokonczyly a tutaj nie ma bydyniow .Sklep polski mam ponad 200 km od domu

Miska
Gość
Miska

A moje ciasto w ogóle nie urosło. U Pani na zdjęciach jest ładne i wysokie. A moje ciasto właściwie pozostało takiej samej wysokości jak w wersji surowej przed wsadzeniem do piekarnika. Dodałam sody tak jak w przepisie, więc nie wiem co zrobiłam nie tak 🙁

joanna
Gość
joanna

Witaj, mogłabyś mi powiedzieć jakiego używasz masła?

joanna
Gość
joanna

Wita. chciałabym dzisiaj zrobić to ciasto,ale czy mogłabyś mi powiedzieć jakiego dokładnie używasz masła?

Maja
Gość
Maja

Czy można zamiast budyni toffi dodać śmietankowe, żeby było mniej słodkie ? 🙂

kasia
Gość
kasia

Przepis jest naprawdę prosty i szybki, ciasto mi zawsze wychodzi i jeszcze nie było osoby której by nie smakowało. Dziękuję za ten smaczny przepis ! 🙂

Ola
Gość
Ola

Rewelacyjny przepis, dość prosty i szybki w wykonaniu.To ciasto wpisuje się do moich ulubionych:-) Dzieci najeść się mogły tym ciastem, mężowi po spróbowaniu poprawił się humor . 🙂
Pozdrawiam ! 😉

Gosia 15lat
Gość
Gosia 15lat

Witam serdecznie, już jakiś czas temu postanowiłam upiec ciasto… właśnie takie ciasto jak Pani! Wydawało się nie zbyt skomplikowane dlatego postanowiłam podjąć się tego wyzwania. Na początku wszystko szło zgodnie z planem. Problem pojawił się gdy trzeba było dodać budyń. W przepisie jest nie dokładnie opisane w jakim stanie powinien być budyń- czy mowa o dodaniu proszku czy gotowego budyniu. W moim przypadku był to wielki problem. Po długich zastanowieniach zrobiłam budyń i dodałam go gotowy do ciasta. Zaczęłam wszystko ugniatać. WYSZŁA WIELKA KATASTROFA. Nie wiedziałam co robić… I wtedy postanowiłam zadzwonić do cioci Kasi. Ona poinformowała mnie, że powinnam… Czytaj więcej »

Aries
Gość
Aries

hahaha ale ubaw,jak można tak bez zrozumienia czytać i później zrobić ciasto……hahahahah ale beka……….przecież przepis jest bardzo przejrzysty i logiczny 😀 mleka tam nie ma podanego alby ugotować budyń !!!!

ania
Gość
ania

Myślę że tylko dziecko moglo wpaść na tak denialny pomysł…Pozdrawiam.

basienka12
Gość
basienka12

Piekłam jest pyszne. Połączenie śmietany i serka rewelacja. Podwoiłam produkty na ciasto ponieważ bałam się, że wyjdzie za niskie. Następnym razem zrobię wg przepisu.
Jestem ciekawa, pisze zagnieść ciasto. Robiłam w robocie, ale kulki z tego ciasta to nie miałam. Wykładałam ciasto łyżką. Polecam tym co jeszcze sie zastanawiają 🙂

wilk1
Gość
wilk1

Wczoraj upiekłam ciasto wg Twojego przepisu. Wyszło super. Smaczne i świetnie wygląda. Dziękuję.

Kasia M.
Gość
Kasia M.

Czy samo ciasto (bez kremu) musi poleżakować? Upiec je wcześniej np dzisiaj by w wigilię je przełożyć? Bo jest na miodzie i czy nie potrzebuje czasu by zmięknąć?

Aga
Gość
Aga

Piekłam już to pyszne ciasto;-) Polecam wszystkim!!!

patka90
Gość
patka90

hmm ciasto pycha tylko dla mnie za slodkie ale moj maz nie narzekal musialam cos przygotowac na jego urodziny i padlo na twoj przepis goscie byli zachwyceni ale ja sobie do ciasta pilam herbate z teekanne dzieki czemu zbalansowalam smak. pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

Majana
Gość

Wygląda cudownie!
Takie świąteczne, smaczne ciasto. Wytworne.
Pozdrowienia:)

Kasia z W Krainie Smaku
Gość

Ale smakowite! Jak wszystkie Twoje ciasta 🙂

wege.qkiz.pl
Gość

Ojoj.. aż mi ślinka pociekła.. coś mi się wydaje, że bardzo blisko temu ciachu do ideału 🙂

Monika
Gość
Monika

wygląda przecudnie i pewnie tak też smakuje

Gabi
Gość
Gabi

Oj, jadłam je… Asiu to ciasto (jak i poprzednie) było emejzing!

marylka
Gość
marylka

Piekłam już takie,ale z masą budyniową i wierzch polany masą czekoladową.Teraz na Andrzejki będzie przekładany masą wg Twojego przepisu,na pewno będzie pychotka!!

pieczarka mysia
Gość

Niebo w gębie! 🙂

iza
Gość

Asiu czy Ty kobietko musisz tak kusic??