Tort waniliowo-nutellowy

Tort nutellowo-waniliowy

by

w przepisy na:

Na ten tort czeka wiele osób. Przynajmniej tak mi się wydaje:) Robiłam go jakiś czas temu bez zamiaru publikowania przepisu, bo jakoś tak czasu nie było. Ale gdy pokazałam go na moim fejsbukowym profilu, to dostałam wiele próśb o przepis na ten torcik. Obiecałam, że się postaram i się postarałam. Dziś prezentuję Wam przepis na smaczny tort w dwóch smakach – nutella i wanilia. Smaki bardzo fajnie do siebie pasują. Tort nie jest za słodki, a taki w sam raz. Polecam bardzo!

Przepis własny.

Tort waniliowo-nutellowy

Tort waniliowo-nutellowy

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki* drobnego cukru + 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy blat. Każdy blat nasączyć.

Do nasączenia:

  • pół szklanki letniej wody
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Składniki na masę z nutellą:

  • 300g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki nutelli

Serek i nutellę umieścić w misie miksera i ubić razem na puszystą masę.

Składniki na masę waniliową:

  • 300g serka mascarpone
  • 100ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii

Wszystkie składniki na masę waniliową umieścić w misie miksera i zmiksować razem na puszystą masę.

Przełożenie biszkoptu.

Pierwszy blat ułożyć na patrze, wyłożyć na niego masę nutellową, wyrównać wierzch. Przykryć drugim blatem. Część masy waniliowej odstawić na obłożenie boków i wierzchu tortu. Pozostałą masę wyłożyć na drugi blat i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą waniliową. Dowolnie udekorować. U mnie jest to dekoracja z masy maślanej na bezie szwajcarskiej, o której możecie poczytać w poprzednim wpisie.

szklanka=250ml

Tort waniliowo-nutellowy

Tort waniliowo-nutellowy

Tort waniliowo-nutellowy

A to jeszcze tort, który zrobiłam znajomej, na chrzciny jej córeczki:

Tort z białą czekoladą na chrzciny

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

100 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
3 lat temu

Witam. Czy mascarpone do obu mas na być schłodzony?

Dominika
Dominika
4 lat temu

Witam, planuje zrobić tort urodzinowy dla męża… Praktycznie wszystkie przepisy są wykonane z masa w której w skład wchodzi serek mascarpone oraz kremówka… Moje pytanie brzmi: czy to się nie rozpłynie bez żelatyny lub smietanfixu? Może dla pewności coś dodać? Pozdrawiam 🙂

Misiaaa
Misiaaa
5 lat temu

Witam☺ chciałabym dodać do tortu dodatkową trzecią masę z ciasteczkami oreo lub krem malinowy z mascarpone. Jak Pani myśli któryś z nich będzie pasował czy lepiej sobie odpuścić i zrobić go wedlug przepisu?
Dziękuję ślicznie za odpowiedz ☺

basia
basia
6 lat temu

Witam czy do masy z nutellą nie trzeba kremówki ? pytam ponieważ we wszystkich twoich kremach jest serek mascarpone i kremówka z góry dziękuję za odpowiedź.
Jak na razie twoje kremy które robiłam są pyszne

Kasia
Kasia
7 lat temu

Hej, robiłam twój tort już 2-3 razy i za każdym obie masy mi się rozpływały na boki podczas przekładania biszkoptu. Co robić?
Mega smacznie ^^

Marlena
Marlena
8 lat temu

Chciałabym upiec mamie tort na 60 urodziny, będzie ponad 30 osób, posiadam blachę 35×38, potrzebuję porady jakiej ilości składników mam użyć? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam.

Kasia
Kasia
8 lat temu

Zycie mi uratowalas. Mieszkam we Wloszech i dzis wyprawiam urodziny corki. Wczoraj wieczorem zaczelam robic krem wg przepisu mojej kolezanki i wcale mi nie wyszedl. Niestety tu nie ma kremow gotowych z paczki jak w Polsce i znslazlam ten przepis. O 8 rano bylam juz po mascarpone. Kremy wyszly wspaniale. Nie moglam powstrzymac sie przed podjadaniem. Od dzisiaj to bedzie moj ulubiony tort. Mam nadzieje, ze gosciom bedzie rownie dobrze smakowalo. Dziekuje

zabazaby
zabazaby
8 lat temu

Słodka Babeczka jak długo i gdzie można przechowywać ten krem na bezie? Czy jeśli zrobie go dzisiaj to bez problemu wytrzyma ma do niedzieli? Jeśli tak to czy udekorowac juz dzisiaj babeczki tym kremem czy lepiej poczekać do soboty wieczorem?
Dziękuję i pozdrawiam 🙂

zabazaby
zabazaby
8 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję Babeczko!

A babeczki mam takinorzrpis gdzie zachowują świeżość do 5 dniu. Są mięciutkie i wilgotne 🙂

Pozdrawiam 🙂

kasia
kasia
9 lat temu

Witam jak Pani dekorowała torcik ? czym te różyczki są zrobione? ?pozdrawiam, jest piekny

Mania
Mania
9 lat temu

Słodka Babeczko, czy przy nasączaniu można zamiast ekstraktu użyć aromatu?
Pozdrawiam 🙂

Ola
Ola
9 lat temu

Witam, chciałabym zrobić ten tort na urodziny, solenizant taki wybrał. W szafkach zalegają mi paczki z zmielonymi orzechami i migdałami. Czy mogłabym dodać do biszkoptu? Co byłoby lepsze – migdały czy orzechy? Oraz ile dodać zmielonych, a ile odjąć wtedy mąki?
Tyyyle pytań ale chcę zrobić jak najlepsze ciasto urodzinowe 😀
Pozdrawiam serdecznie!

Martyna
Martyna
9 lat temu

Potrzebuje rady kulinarnej wizjonerki! A gdyby tak zrobić dwa biszkopty – jeden czekoladowy drugi waniliowy i każdy z nich podzielić na pół? wtedy byłyby dwa ciemne 2 jasne blaty przełożone tymi masami…
Moja obawa: tort będzie za wysoki i ciężko będzie się go kroić i transportować.
Co myślisz?:)

Ewelina
Ewelina
9 lat temu

Witam serdecznie
Na początku dodam że zakochałam się w każdym przepisie jaki podałaś … Powinno być Śladami Słodkiej Czarodziejki 🙂 Ale mam pytanie odnośnie tego kremu , bo mi jak najbardziej on pasuję tylko chciałabym tort pokryć masą lukrową i wiem już że nie może być śmietany … więc może byś mi coś zaproponowała ? Tylko bez alkoholu bo to dla dzieci też 🙂 Pozdrawiam serdecznie

natalcia22
natalcia22
9 lat temu

piękny tort ciekawe czy mi wyjdzie zastanawiam się czy można użyć do dekoracji lukru różowego i czy masz jakiś fajny pomysł by go wkomponować w całość?:-) to będzie mój pierwszy tort w historii i trochę się obawiam czy podołam zadaniu 🙂

iwcia27
iwcia27
9 lat temu

Dziękuje za odp i przepyszny przepis na tort mojemu synkowi tak smakował ze na swoje urodziny za życzył sobie taki sam jak upiekłam jego siostrzyczce:-) będę dalej brać przykłady z pani inspiracji bo moim zdaniem są bardzo proste przepisy pozdrawiam serdecznie:-))

iwcia27
iwcia27
9 lat temu

mam pytanie a w tym biszkopcie Pani nie dodała proszku do pieczenia???

Zuzu
Zuzu
9 lat temu

Chciałabym przełamać słodycz tortu dodając jakąś konfiturę, ale kompletnie nie mogę sobie wyobrazić jaka by pasowała.. Jakieś pomysły? 🙂

Ania
Ania
9 lat temu

A gdybym chciała taki tort udekorować lukrem plastycznym, nie będzie on za cięzki? Chodzi mi o to czy nie spłaszczy się pod ciężarek dekoracji i krem nie zacznie wypływać bokami:)

zet
zet
9 lat temu

Kochane powiedzcie mi w jakich proporcjach zamienić cukier w tym przepisie na stewie. w weekend bede gościła u siebie osobe chora na cukrzyce i marzy mi się aby wkońcu nie musiała się hamować przy stole

Alicja
Alicja
9 lat temu
Reply to  zet

Cukier występuje również w postaci węglowodanów złożonych i również tam, gdzie nie jest słodko. Cukier naturalny, który występuje w owocach czy w stewii, to też po prostu cukier z punktu widzenia cukrzyka. Osoby chore na cukrzycę do woli i bez podawania insuliny mogą jeść tylko warzywa i to nie wszystkie, bo groszek, kukurydza, marchewka, buraki to też źródło cukrów. Wiem, bo mój syn choruje już 7 lat:(

iwo
iwo
9 lat temu

Mam pytanie gdzie kupilas serek mascarpone 300dkg wszedzie sa po 250dkg?

Agnieszka
Agnieszka
9 lat temu

Witam,
piekłam ten tort 2 razy, pierwszy raz wg przepisu a drugi raz po swojemu 😉
faktycznie jak dla mnie tort jest słodki, więc jak piekłam drugi raz to jeśli chodzi o masę nutellową ubiłam do niej śmietanę 30% i zamiast 3 łyżek nutelli dałam 2 i wyszedł pyszny delikatny smak, jeśli chodzi o masę waniliową to nie ma zastrzeżeń 😉 no i masa maślana na bezie szwajcarskiej dałam tylko jedną łyżkę cukru pudru i też wyszła ok 😉 Ogólnie torcik jest pyszny. Raczej wolę torty z bitą śmietaną i owocami, ale ten też jest ok 😉
Pozdrawiam

Milkicja
Milkicja
9 lat temu

A ja mam pytanie odnośnie biszkoptu. Zostawiasz go do wystudzenia w tortownicy czy wyjmujesz od razu i zostawiasz do wystudzenia? Mi zawsze biszkopty opadają 🙁 Może z Twojego przepisu mi się uda.

Milkicja
Milkicja
9 lat temu
Reply to  Asiek

Biszkopt wyszedł piękny, równiutki.
Teraz będę tylko z Twojego przepisu korzystać.

Przy Kuchni
Przy Kuchni
9 lat temu

Witam!
Bardzo lubię odwiedzać tą stronkę dlatego przesyłam nominację do Liebster Blog Award.
A oto moje pytania:
1. Jakie danie/ciasto/deser lubisz robić najbardziej?
2. Wino słodkie czy wytrawne?
3. Na imprezach preferujesz dania gorące czy zimną płytę?
4. Który kraj jest dla Ciebie inspiracją w kuchni?
5. Jakie danie świata polecasz?
6. Ulubiony deser?
7. Jak długo prowadzisz bloga?
8. Barwniki naturalne czy sztuczne?
9. Imprezy huczne czy w ścisłym gronie?
10. Twoje motto życiowe.
11. Lubisz nowości w kuchni czy tradycje?
Więcej informacji na przykuchni.blogspot.com

aleksandra
aleksandra
10 lat temu

witam
tort jest przepiekny i zamierzam taki upiec:)
mam tylko takie pytania 1. czy biszkopy moge nasaczyś slabą, gorzką herbata z cytryna? (zawsze tak nasaczam tort ale nie wiem czy do tych smakow bedzie pasować) 2. czy przed polożeniem kremu waniliowego moge biszkopt posmarowac cieniutką warstwą dżemu porzeczkowego? (obawa czy bedzie pasowac smakiem??)
pozdrawiam i z gory dziękuję za odpowiedź:)

Torcikowo
Torcikowo
10 lat temu

Witam, dzisiaj robilam ten toricik po raz pierwszy i jest pyszny. Goscie byli bardzo zadowoleni. Mam tylko jedno pytanko odnosnie bezy szwajcarskiej. Robilam ja w proporcjach 1:2:3 a ze bylo mi jej troszke potrzebne wiec zrobilam ją z 2oog bialek a co za tym idzie nalezało dodac 600g masła. Krem wyszedl Ok, bardzo mi sie fajnie na nim pracowało, po wyciagnieciu go lodówki kwiatki były bardzo twarde i były mocno maslane w smaku. Czy jest mozliwosc zmniejszenia ilosci masła, aby masa była bardziej kremowa i nie taka sztywna po schlodzeniu. Ja nie jestem wielka fanka kremow maslanych dlatego tez pytam.… Czytaj więcej »

JB
JB
10 lat temu

Upiekłam tort na urodziny synka jest lekki i pyszny 🙂 Dodałam do białej masy gruszki z puszki pokrojone w kostkę dla dzieci i były zachwycone:) Dziękuje za przepis, polecam wszystkim.

dorciabe
dorciabe
10 lat temu

Robiłam dzisiaj tort i muszę przyznać, że jest bardzo słodki i mdły:( Czy można nasączyć go czymś innym, co doda mu charakteru?

dorciabe
dorciabe
10 lat temu
Reply to  Asiek

No wiadomo że każdy ma inny gust. Jak robię tort śmietanowy to nasączam wodą z cytryną, ale nie wiem czy do tych smaków będzie pasować.
Chyba trzeba spróbować. A różyczki kręciłam pierwszy raz i wyszły całkiem, całkiem.

zabazaby
zabazaby
10 lat temu

Slodka Babeczko jak zwykle zawale Cie pytaniami 🙂 A wiec chciala bym zrobic drugie podejscie do Twoich roz maslanych 😀 Wiec na torta o srednicy 24cm ile potrzebuje tej masy maslanej? podwoic czy potroic porcje? co do farbowania kolorow. mam barwniki z Wiltona i chciala bym ta dolna warste zrobic czarna, myslisz, ze uda mi sie uzyskac kruczo czarny kolor? poza tym potrzebuje tez kolor srebrny ale niestety nie mam takiego barwnika – jedynie taki srebrny pylek – myslisz, ze moge go dodac do tego maslanego kremu? i czy wyjdzie choc troszke do srebra podobny 🙂 Czy masz jakies sprawdzone… Czytaj więcej »

zabazaby
zabazaby
10 lat temu
Reply to  Asiek

a wiec Babeczko zrobilam biszkopta z 6 jaj ale nastepnym razem zrobie z 7 bo ten mi jakis niski wyszedl. co do czarnego koloru to mialas racje – dodalam 2 opakowania barwnika z Wiltona i wyszedl ciemny szary ale niestety nie czarny. Srebrny tez nie wyszedl – posypalam go tym pylkiem i dalam na wierzch spray z Wiltona w kolorze srebrnym i bylo w miare ok. ale za to w smaku rewelacja 🙂 co do roz, no wiec bylo to moje drugie podejscie i bylo tylko ciutke lepiej jak za pierwszym razem ale wierze, ze za 100 to juz bedzie… Czytaj więcej »

Monia
Monia
10 lat temu

Witam,
mam takie pytanie już nie związane bezpośrednio z dekorowaniem, a z przenoszeniem tortu na tortownicę. Z tego co zauważyłam dekoruje Pani bezpośrednio na tortownicy, która jest zabezpieczona papierem i nie potrafię sobie wyobrazić jak wyciąga Pani te papierki, żeby nie uszkodzić różyczek? Dzisiaj będę próbowała swoich sił przy torcie na urodziny dla mamy i boję się, żeby nie zniszczyć sobie tych różyczek.
Pozdrawiam serdecznie i dam znać jak wyszło 🙂

Asia
Asia
10 lat temu

mam zamiar upiec ten tort na swoje urodziny 🙂 zobaczymy czy wyjdzie 🙂

Kasia
Kasia
10 lat temu

Tort wygląda niesamowicie! 😉 sama mam zamiar skorzystać z przepisu 🙂 chciałam się jednak dowiedzieć czy 3 łyżki cukru pudru do 70 ml śmietanki kremówki nie sprawią, że krem będzie za słodki?

Ania
Ania
10 lat temu

Przepiękne torty 🙂 chciałabym się zapytać, czy na tortownicę 24cm należy jakoś zwiększać proporcje? i czy jeżeli tak, to tylko na biszkopt czy na krem i wszystko? Pozdrawiam 🙂

jestsmak
10 lat temu

Coś niesamowitego! Torty to prawdziwe arcydzieło, a za zdjęcia wielki ukłon, cała ta aranżacja, kieliszki, koraliki… bosko to wygląda na prawdę!

marta
marta
10 lat temu

witam, czy moglabym prosic o pomoc w zwiekszeniu proporcji skladnikow do biszkoptu na tortownice o srednicy 26 cm?? bardzo bede wdzieczna:))

Anahitka9
10 lat temu

OMG!! Cudo!!! Wspaniale zrobiony!! Podziwiam i gratuluje talentu:)

gin
10 lat temu

Piękny! Prezentuje się znakomicie 🙂

my simple cuisine
10 lat temu

Wyglada fantastycznie 🙂 Jak go zobaczylam po prostu az zaniemowilam ;)))) Jest niesamowity i skladniki tez bardzo mi pasuja 🙂 Cudo !!!!!!!!!!

Milu
10 lat temu

Zaśliniłam monitor właśnie! Na widok tego tortu! Cudownie wygląda, i pewnie też tak smakował.
Pozdrawiam 🙂

aguzja
aguzja
10 lat temu

Czy zważyła Ci się kiedyś taka masa po dodaniu nutelli ?
Kiedyś robiłam tą masę bez problemu, zawsze używałam serka z Piątnicy, a teraz, prawie za każdym razem masa się waży. Czy wiesz jaka może być przyczyna?

novika
novika
9 lat temu
Reply to  aguzja

Mi też masa się zwarzyła. Przy drugiej próbie dodalam trochę kremówki i wyszła już dobra.

Niula
10 lat temu

Jesteś czarodziejką! Twoje torty to coś pięknego…

wedelka
10 lat temu

Piękne dekoracje 🙂 Masą z nutellą i mascarpone już robiłam i jest rewelacyjna 🙂

halina
halina
10 lat temu

Asiu przepiękne są te torty
Przymierzam się do zrobienia kremu maślanego na bazie szwajcarskiej
ale nie wiem czy mi się uda

karmel-itka
10 lat temu

o matulu, istne dzieła sztuki! a do tego tak piekne zdjęcie, aż szczęka opada.
naprawdę, mistrzowskie torty.

Klaudia
10 lat temu

Ciekawa kolorysyka i mistrzowskie wykonanie 🙂
Juz od jakiegos czasu czaje sie na barwniki w zelu od Wiltona. Daja swietny efekt 🙂

Nashelly
10 lat temu

Boski tort! A jak pięknie udekorowany *__*

wulkan-smaku
10 lat temu

Przepięknie wyszedł 😉 Pozdrawiam

Majana
10 lat temu

Asiu, cudowny jest ten tort! Mega piękny po prostu. Dekoracja – mistrzostwo!

Judyta
Judyta
10 lat temu
Reply to  Asiek

Witam serdecznie pisze z zapytaniem jakie ilości musiała bym użyć chcąc upiec ten tort w tortownicy o średnicy 28 cm.Chciała bym spróbować moich sił i upiec ten tort na pierwsze urodziny mojego synka dlatego nie chciała bym aby coś poszło nie tak. Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam