Bezowe duszki + film krok po kroku

4.96 avg. rating (98% score) - 25 votes

To już ostatni przepis z propozycją halloweenową. Słodkie bezowe duszki powstały trochę pod przymusem. Mój Mąż z Córcią wymyślili je sobie, a ja oczywiście musiałam zrobić. Im natomiast przypadło w udziale dekorowanie duszków. Przyznam też szczerze, że to pierwszy raz, kiedy beziki wyszły mi takie, jak oczekiwałam, czyli cudownie chrupiące. No i dodatkowo mam dla Was filmik, jak się robi bezę i duszki. Jak sami zobaczycie, nie jest to trudne, a z każdym kolejnym duszkiem jest łatwiej:) Polecam Wam bardzo!

Nie lubisz bezy? Zobacz pozostałe propozycje na Halloween.

Bezowe duszki na Halloween | Meringue ghost

Składniki na całą armię małych duszków:

  • 4 białka
  • 200g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Cukier przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami po łyżce cukru, miksując dokładnie po każdej łyżce, aż do wyczerpania całego cukru. Na koniec dodać sok z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie zmiksować. Beza powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Zbyt szybkie dodawanie cukru i niedokładne miksowanie może spowodować rozrzedzenie bezy.
Gotową bezę przełożyć do worka z okrągłą końcówką (używałam końcówki nr 12). Jeżeli nie macie odpowiedniej końcówki, możecie wyciskać bezę przez sam worek.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać na nią bezę, zostawiając 2cm odległości pomiędzy duszkami.

Piec na termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 90°C przez około 2 godziny. Piekłam dwie blaszki na raz. Piekarnik powinien być lekko uchylony, ponieważ beza jest bardziej suszona niż pieczona. Po tym czasie wyjąć jednego duszka i sprawdzić, czy jest już wystarczająco suchy. Jeśli trzeba, dosuszyć bezy. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Gotowe duszki dowolnie udekorować. Może być to lukier, rozpuszczona czekolada lub pisaki spożywcze.

Bezowe duszki na Halloween | Meringue ghost

Bezowe duszki na Halloween | Meringue ghostBezowe duszki na Halloween | Meringue ghost

Bezowe duszki na Halloween | Meringue ghost

A teraz zapraszam na obejrzenie krótkiego filmiku, gdzie krok po kroku zobaczycie, jak zrobić bezę i przygotować duszki:

Powodzenia i smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezy, Ciastka, Halloween i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
PafkaElżbietaAsiekAsiaMajana Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Elżbieta
Gość
Elżbieta

A co leci w tle??

Pafka
Admin

płyta Anity Lipnickiej 😉

Asia
Gość
Asia

Świetny filmik, rewelacyjny pomysł. W tle moja ulubiona płyta, dawno jej nie słuchałam:) Uwielbiam Twojego bloga, a za przepis na pierniki masz dozgonną wdzięczność mojej rodzinki:)))

Majana
Gość

Piękne są te duszki!

Nemi
Gość

Hahaha, świetne:D

Ewa Capri
Gość

Asiu !!!! kurcze ! co już mam pomysł na Hallowinowe słodkości, to wstawiasz kolejne i mam mętlik w głowie, co teraz zrobić, cudne ! :))