Tort czekoladowo-miętowy Pafki | Pafka's chocolate mint cake

Tort czekoladowo-miętowy Pafki

by

w przepisy na: ,

I znów tort. I znów wyjątkowy. Zrobiony dla jednej z najważniejszych osób w moim życiu – dla mojego Pafki. Bo właśnie dziś kończy 40 lat. Prawda, że piękna liczba?… Chciałam, żeby tort był piękny, ale za razem skromny. I taki właśnie jest. Chyba jeden z nielicznych, z których jestem zadowolona. Mocno czekoladowe blaty zrobione są z ciasta czekoladowego Reni a przełożony jest czekoladowym ganache z dodatkiem mięty. Powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak smakuje, bo w całości powędrował do firmy Pawła, ale skoro każda z części osobno jest pyszna, to tort inaczej smakować nie może. Jedyne co wiem na pewno, to jest to tort dla wielbicieli czekolady. Bo na samą masę zużyłam prawie 1kg czekolady… Ale co tam, raz się obchodzi takie urodziny… Polecam bardzo!
A Tobie kochanie – Ty zresztą wiesz…

Tort czekoladowo-miętowy Pafki | Pafka's chocolate mint cake

Składniki na ciasto czekoladowe – 2 blaty (będą potrzebne 4)

  • 2 szklanki* cukru (użyłam brązowego)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao, dodać sól, cukier i wymieszać razem. Do drugiego naczynia wlać wodę, olej ocet i ekstrakt waniliowy. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać razem, do połączenia się składników.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 -50 minut, lub do suchego patyczka. Gdyby ciasto się mocno przypiekało od góry, można przykryć folią aluminiową. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Po całkowitym wystygnięciu (najlepiej jest upiec dzień wcześniej) ciasto przekroić na 2 blaty, w razie potrzeby, ściąć górkę (u mnie zawsze wychodzi w górką)

Z podanych proporcji upiec kolejne ciasto, postępować jw.

Czekoladowe ganache:

  • 800ml śmietanki kremówki
  • 940g dobrej gatunkowo, gorzkiej czekolady
  • ekstrakt miętowy lub krople miętowe do smaku

Dodatkowo do dekoracji:

  • masa plastyczna
  • miętowe pałeczki

Czekoladę połamać na drobne kawałki. Kremówkę podgrzać w rondelku aż do momentu, w którym zacznie się gotować. Zalać nią połamaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie dobrze wymieszać, do połączenia się składników. Ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Mocno schłodzoną masę ubić na wysokich obrotach miksera, aż stanie się puszysta. Podczas ubijania dodać krople miętowe wg upodobania.

Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze, wyłożyć część masy ganache i równo rozsmarować. Przykryć drugim i rozsmarować masę i tak do końca. Ostatnią warstwą powinna być masa czekoladowa. Udekorować dowolnie. Tort przechowywać w lodówce, ale przed podaniem wyjąć aby się ocieplił.

U mnie dekoracja zrobiona jest z różyczek z masy plastycznej, pałeczki kupione zostały w Lidlu.

Niestety na obecną chwilę z wiadomych względów nie ma zdjęcia przekroju, być może dołączę później, jeśli uda się zrobić, ale w zamian jest kilka zdjęć z przygotowań.

*szklanka=250ml

Tort czekoladowo-miętowy Pafki | Pafka's chocolate mint cake

Tort czekoladowo-miętowy Pafki | Pafka's chocolate mint cake

Tort czekoladowo-miętowy Pafki | Pafka's chocolate mint cake

Tort czekoladowo-miętowy Pafki | Pafka's chocolate mint cake

Tort czekoladowo-miętowy Pafki | Pafka's chocolate mint cake

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

46 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
goska
goska
7 lat temu

Czy na masę ganache można dać masę cukrowa do odrobienia tortu nie rozpuści ona masy lukrowej

Sweet_Sisi
Sweet_Sisi
7 lat temu

Witam! Czy jako blatów można użyć brownie? Pozdrawiam serdecznie!

asiek
asiek
8 lat temu

Ile paczek pałeczek potrzeba?

Maryla
Maryla
8 lat temu

Gdzie mogę kupić miętowe pałeczki ?

Asia
Asia
10 lat temu

Ja miałam podobnie jak Ania z twardością masy. Może nie była twarda jak kamień, ale zdecydowanie za twarda. Ciężko było ją rozsmarować. Chyba wiem gdzie jest przyczyna tej twardości, przynajmniej u mnie. Za długo ubijałam schłodzoną już kremówkę z czekoladą. Do pewnego momentu masa była puszysta o konsystencji dobrze ubitej śmietanki. Wtedy powinnam przestać ubijać. Nie przestałam i masa w mgnieniu oka zrobiła się jak twarde masło 🙂 Ale torcik przepyszny i rzeczywiście wyjątkowo sycący.

Asia
Asia
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zdjęcia będą, wyślę hurtem, razem z koszyczkami drożdżowymi. Nie miałam zamiaru ich piec w tym roku, ale namówiłaś mnie 🙂 Jak wszyscy, to wszyscy. Mam nadzieję, że wyjdą przynajmniej takie, jak na poprzednią Wielkanoc. A były przeeepyyyszneeeee…. I może jeszcze kruche babeczki-koszyczki zrobię. No i robiłam też Peppę dla córci 😉 Wszystkim się pochwalę.

Agnieszka
Agnieszka
9 lat temu
Reply to  Asia

Ja robiłam wczoraj tort z wykorzystaniem masy, która jest w przepisie. Mnie również zrobiła się ona twarda mimo, że ubijałam ją około minuty. Udało mi się ją uratować podgrzewając ją delikatne nad parą 🙂 W moim przypadku niewykonalne było rozsmarowywanie jej tak twardej, gdyż wyszedł mi bardzo miękki biszkopt, przez co się kruszył przy próbie rozsmarowania.
Tort jeszcze czeka na zjedzenie, ale sama masa jest pyszna 🙂

Ania
Ania
10 lat temu

A jest potrzeba nasączenia blatów biszkoptowych?

Ania
Ania
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za ekspresową odpowiedź:) mogłabyś mi jeszcze powiedzieć jakich czekolad użyłaś?

Ania
Ania
10 lat temu
Reply to  Asiek

Słońce, powiedz mi proszę jeszcze jedną rzecz, czy myślisz że posmarowanie jednego placka i dżemem porzeczkowym i masą, byłoby dobrym pomysłem dla przełamania słodyczy, czy niekoniecznie? Czy ta masa trzymałaby się dżemu, czy raczej spłynęłaby? Właśnie się zabieram za robienie tego czekoladowego cudeńka:))

Ania
Ania
10 lat temu
Reply to  Asiek

Piekłam całą noc i jestem trochę podłamana:( czy to miało tak być że placki są mocno mokre i słodkie, natomiast sama masa gorzka i okropnie twarda? czy ona zmięknie? bo zostało mi trochę jej i nie włożyłam tego co zostało do lodówki, to się zrobiło tak twarde że można kruszyć:( czy ono zmięknie? i będzie w miarę możliwe do jedzenia? i czy to miało tak być że masa nie miała być sama słodka, bo w kontraście ze słodkiem ciastem da dobry efekt? Dziś są urodziny mojego chłopaka, przyjdą jego znajomi, i boję się że to będzie totalna porażka:( i tak… Czytaj więcej »

Kuchareczka Rozalia
Kuchareczka Rozalia
10 lat temu

Wygląda imponująco! A czy te dekoracyjne rurki nie odpadają podczas krojenia tortu?

Asia
Asia
10 lat temu

Gdzie moge kupić takie rurki bo nie moge nigdzie znaleść a z innymi efekt już nie jest tak świetny ?

Majana
10 lat temu

Boski tort !

Natalia
Natalia
10 lat temu

Piękny tort. Czy do pieczenia tych blatów nie używa się jajek?

Anna Kowalska
10 lat temu

wspaniały !

Nemi
10 lat temu

Rewelacyjny!!!

Gabi
Gabi
10 lat temu

BOSKI!!! Ale jak to wziął do pracy??!! Przecież oni tam wszystko wyjedzą i żadnych resztek (dla somsiadów:) nie zostawią!!! BTW- sto lat Pafciu:)

anahitka9
10 lat temu

Wspaniały! Świetny pomysł z tymi pałeczkami na boku!
Wszystkiego najlepszego dla Męża:)

Ania
10 lat temu

Czy mi się wydaje, czy masz jakiś patent na robienie różyczek? Wałkujesz te kółeczka razem??

Urszula
Urszula
10 lat temu

Taka żona to skarb 🙂 dużo szczęścia 🙂

Asia
Asia
10 lat temu

Ja też bym się wzruszyła, jest piękny ….

ola
ola
10 lat temu

Tort piękny:) a ile potrzeba tej masy plastycznej do dekoracji? Jak kupię 25 dkg to starczy czy potrzebna większa ilość?

Pafka
Admin
10 lat temu

Ślicznie dziękuję! Jest piękny…

Pafka
Admin
10 lat temu
Reply to  Pafka

aaa… i zapomniałem dodać…
wzruszyłem się do łez.

celka
celka
10 lat temu
Reply to  Pafka

wyglada slicznie! chce go zrobic na niedziele.czy do masy nie trzeba dodac cukru,ani zelatyny.cz ta masa po rozpuszczeniu czekolady nie stezeje mi w ldowce. przepraszam ze takie dziwne pytania zadaje.
robilam tez peppe tytko w wydaniu chrzcinowym.poprostu pyszny tort.

iza
10 lat temu

Śliczny!!!! wszystkiego najlepszego dla męża ;))